Renginiais Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje prasidės 60-asis „Poezijos pavasaris“

Sekmadienį trimis atidarymo renginiais Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje prasidės 60-asis tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“.

Vilniuje atidarymo renginys vyks Valstybiniame Vilniaus Mažajame teatre, Kaune – Kauno valstybinio muzikinio teatro sodelyje, Klaipėdoje – Prano Domšaičio galerijoje.

Iki gegužės 26-osios vyksiantis festivalis poezijos gerbėjus pakvies į 136 renginius Lietuvoje, Lenkijoje, Šveicarijoje, JAV, o virtualūs tiltai suteiks galimybę susitikti su poetais, gyvenančiais Danijoje, JAV, Jungtinėje Karalystėje, Meksikoje, Vokietijoje, pranešė organizatoriai.

Anot jų, „Poezijos pavasaris“ – bene vienintelė galimybė per dvi gegužės savaites susipažinti su išsamia šiuolaikinės lietuvių ir pasaulio poezijos panorama.

Visoje Lietuvoje laukia gyvi susitikimai su įvairių kartų poetais – ir su pripažintais meistrais, ir su pradedančiais kurti. Numatyti skaitymai, pokalbiai apie literatūrą, poezijos ir muzikos vakarai, dainuojamosios poezijos koncertai, literatūros pamokos, sakralinės poezijos valandos, poezijos spektakliai, ekskursijos, parodos.

Poezijos skaitymai vyks miestų ir miestelių bibliotekose, jų kiemeliuose, aikštėse, skveruose, parkuose, gimnazijose, galerijose ir kitur.

Lietuvių literatūros klasikų poezija skambės jų tėviškėse, memorialinėse sodybose, muziejuose, prie paminklų Prienų, Alytaus Skuodo, Kaišiadorių, Kauno, Radviliškio, Šiaulių, Vilkaviškio ir kituose rajonuose bei Rašytojų klube.

Į „Poezijos pavasarį“ atvyksta žymūs poetai iš Estijos, Latvijos, Lenkijos, Japonijos, Ukrainos/JAV, Prancūzijos, Rumunijos/JAV, Slovėnijos.

Rašytojų sąjungoje bus surengta tarptautinė poetų ir kritikų konferencija „Laikmečio ženklai poezijoje“.

60-uoju festivalio laureatu paskelbtas poetas, publicistas Vytautas Kaziela. Jis bus apdovanotas už eilėraščių knygą „Neatsimerk, Viešpatie“.

Maironio premiją pelnė poetė Ieva Rudžianskaitė už poezijos rinkinį „Tryliktasis mėnuo“.

Festivalyje bus įteiktos ir kitos literatūrinės premijos: Salomėjos Nėries, Jono Aisčio, Dionizo Poškos, Zigmo Gėlės, Vilniaus miesto mero premija ir „Poezijos pavasario“ rengėjų premija už geriausią poezijos knygą vaikams.

Be premijų, kūrėjai bus apdovanoti įvairiais prizais – už eseistiką almanache, už lietuvių ir už pasaulio poezijos vertimus, už literatūros sklaidą, aktoriui skaitovui bus įteiktas Laimono Noreikos prizas ir kt.

„Poezijos pavasaris“ rengiamas kasmet nuo 1965 metų. Pirmasis festivalis surengtas paminėti poetės S. Nėries 20-ąsias mirties metines, jį organizuoja Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder