Rūtų galerijoje - Artūro Tamašausko darbų paroda

„Laiko ratas nenumaldomai sukasi, tarsi gerai suteptas laikrodžio mechanizmas. To mechanizmo dalimi esame mes visi: dirbantys, kuriantys, mylintys, svajojantys ir atliekantys savo vaidmenis nesibaigiančio laiko spektaklyje, kurio režisieriais ir aktoriais esame patys…“ – skulptorius Artūras Tamašauskas.

A.  Tamašauskas gimė 1963 m. Anykščių raj., Viešintose, pedagogų šeimoje. Augo lydimas muzikos ir dailės, tad nenuostabu, jog ateitį nusprendė sieti su menu. Studijavo Telšių taikomosios dailės technikume ir įgijo meninio metalo apdirbimo specialybę. Pastaruosius 30 metų gyvena ir kuria Klaipėdoje.

Stimpanko (angl. Steampunk) stilistika autorius susidomėjo atsitiktinai, naršydamas internete užtiko užsienyje gana plačiai paplitusios bei vertinamos technikos meno kūrinius. Šiandien, kartu su kolega asambliažo meistru – Vladimiru Nikonovu, A. Tamašauskas yra vienas žymiausių stimpanko menininkų Lietuvoje. Tiesa, pastarąją stilistiką autorius įvaldė palaipsniui: pradžioje tapyboje pradėję dominuoti mechaninių augalų bei gyvūnų motyvai, palaipsniui peraugo į asambliažus, o galiausiai įsitvirtino ir kamerinėje skulptūroje.

Stimpankas – tai vizualusis stilius, kuriame persipina mokslinė fantastika, naujosios technologijos bei XIX a. garo mašinos dizaino estetika, Viktorijos epochos industrija. Kūrybai  naudojamos įvairios senienos, buitinės technikos, mašinų, dviračių, motociklų detalės. Žaliavos neretai įvairiai sendinamos, išgaunant rūdis ar pažaliavusį metalą. Iš nebenaudojamų daiktų detalių yra sukonstruojamas naujas meninis objektas, kuriame perisipina fantazija, logika, improvizacija bei netikėtumas.

Stimpanko stilistikoje A. Tamašauskas atsikleidžia kaip išradingas menininkas ir konstruktorius. Jo rankose niekam nebereikalingi daiktai, sulūžę prietaisai ar jų dalys transformuojasi į fantasmagoriškus personažus. Nors Lietuvoje stimpanko subkultūra nėra labai paplitusi, tačiau A. Tamašauskas atranda savo išskirtinį braižą šioje nišinėje meninėje sferoje bei sykiu garsina Lietuvos vardą užsienio kultūriniame lauke. Skulptoriaus darbų yra įsigiję Lietuvos, Lenkijos, Olandijos, Vokietijos, Belgijos, Prancūzijos, Ispanijos, JAV, Australijos, Kinijos šalių stimpanko stiliaus gerbėjai. 

Kurdamas skulptūras iš panaudotų daiktų, menininkas prisideda prie gamtos tausojimo, puoselėja tvarumo ir perdirbimo idėjas. Žaliavos skulptūroms menininkas ieško metalo laužynuose, supirktuvėse, blusturgiuose. Kūrybinį procesą diktuoja turimos medžiagos, pagal jas autorius mintyse dėlioja būsimos skulptūros ar asambliažo kontūrus, neeskizuoja. Konstruodamas kūrinius, A. Tamašauskas nieko nevirina ir nelituoja, o reikiamas vietas sujungia varžteliais ar kniedėmis, skirtingas detales apjungia pasitelkdamas vintažo perdirbinių technologiją, neretai pasinaudoja ir tapytojo įgūdžiais

Parodos ir projektai

2019  ARS VITAE / Ant gerumo sparnų (dovana Klaipėdos Respublikinei ligoninei)

2019  Projektas „Menas be stogo“, 100 meno kūrinių ekspozicija Vilniaus senamiestyje. Skulptūra „Sraigė“. (virtuali paroda)

2019  LDS Klaipėdos skyriaus tarptautinis formos meno festivalis „Faktas-forma“

2020  LDS Klaipėdos skyriaus paroda „Vakarų vėjai ’20: (Ne)priklausomi“

Grupinės ir personalinės parodos:

2014  Meno forumas Homo Ludens XVII „Tikėjimas“. Skulptūros ir asambliažo paroda A. Tamašauskas, V.Nikonovas

2018  Naujoji Klaipėdos galerija, ,,Antras šansas. Transformacija“

Paroda „Rūtų galerijoje“ veiks: 2021 06 07 - 2021 08 31.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder