Savaitgalį Palanga kviečia panirti į kultūros jūrą

Aksominio rudens sezoną atostogoms ar trumpam savaitgalio atokvėpiui Palangoje besirenkantys žmonės čia atranda ne tik nuostabų gintarais nusagstytą banguotos Baltijos pajūrį, gaivų pušynų orą, bet ir kultūros bei meno renginių įvairovę.

Nematyta Marco Chagallo kūryba

Šią savaitę LNDM Palangos gintaro muziejuje atidaryta visame pasaulyje žinomo litvako dailininko Marco Chagallo (1887-1985) paroda „Marc Chagall. 

Gimtinės ilgesys. Keramika ir gobelenai“. Parodoje pristatoma aštuoniolika M. Chagallo keramikos dirbinių - lėkštės, ąsočiai, vazos ir trys meistrės Yvette Cauquil-Prince gobelenai, austi pagal M. Chagallo eskizus.

Pasak LNDM generalinio direktoriaus dr. Arūno Gelūno, šis M. Chagallo kūrinių rinkinys atskleidžia žaismingus menininko eksperimentus su forma, tekstūra ir pasakojimu. 

„Kaip ir menininko legendiniai tapybos ir grafikos darbai, šie kūriniai mus kviečia į sapnišką visatą, kurioje folkloras, mitologija ir asmeninė patirtis susipina į fantastišką vaizdų ir emocijų audinį“, - sakė A. Gelūnas.

Ši paroda LNDM Palangos gintaro muziejuje bus eksponuojama iki 2025 m. vasario 28 d.

Tiškevičių Palanga - pirmosios Lietuvos fotografės moters akimis

Besidomintiems istorija ir fotografija verta apsilankyti Palangos kurorto muziejuje šiuo metu veikiančioje parodoje „Objektyve - grafų Tiškevičių Palanga“. Šioje parodoje eksponuojamos XIX a. pab. - XX a. pr. fotografijos, kuriose atsiskleidžia to meto Palangos kurorto architektūra, kraštovaizdis, kultūra, grafų Tiškevičių gyvenimas.

Taip pat pristatoma ir tuomet kitoje objektyvo pusėje stovėjusi pirmoji fotografė moteris Lietuvoje Paulina Mongirdaitė, kurios gausaus palikimo dėka galime pamatyti, susipažinti ir patyrinėti, kokia Palanga buvo grafų Tiškevičių laikais.

Panaudojant interaktyvias priemones, parodos lankytojams suteikta unikali galimybė pasidaryti grafų Tiškevičių laikais populiarias fotografijas - dvigubą ar trigubą portretą ar fotografiją su vaiduokliu.

Gyčio Skudžinsko „Trys versijos“

Nuo spalio 2 d. Antano Mončio meno muziejuje veikia Gyčio Skudžinsko personalinė paroda „Trys versijos“. Parodoje autorius pristato tris naujausius darbų ciklus, iš kurių du dar niekur nerodyti, kurtus kelerius pastaruosius metus. Visas tris serijas vienija atidus žvilgsnis į save, šiuolaikinę aplinką bei vizualios kultūros lauką.

Darbų cikle „Laukimo zonos“ autorius žvelgia į globalaus judėjimo ir greito erdvės pakeitimo paradoksą, kai gebėjimas oro transportu keisti vietą ir kontekstą sukuria priverstinį laukimo momentą oro uoste. 

Sustabdytas judėjimas „Laukimo zonose“ leidžia stebėti šiandienio nomado įkalinimą unifikuotoje ir nuasmenintoje erdvėje, taip pat spekuliatyviai apibrėžti šiuolaikinio žmogaus savivoką ir elgesį nepatogioje situacijoje. 

Serijoje „How you can be a litle bit me“ (bendradarbiaujant su V. Samulionyte) autorius stebi kartu gyvenantį žmogų, taip pat yra stebimas to stebinčiojo.

Darbų serija apibendrintai kalba apie žmonių gebėjimą prisitaikyti, susitapatinti, empatiją ir konfliktus. Pagrindinė parodos serija „Truth of Print“ yra autoriaus pasąmonės analizė ir iš pažiūros nereikšmingų, privačių veiksmų išviešinimas taip bandant sukonstruoti paveikslą, iš ko ir kaip mes padaryti, kas lemia tam tikrų mūsų pasirinkimų priežastis.

Paroda veiks iki gruodžio 1 d.

Iškarpyti „Ryšiai“ tarp Lietuvos ir Ukrainos

Dar viena aktyvi kurorto kultūrinė erdvė - Palangos viešoji biblioteka - spalio 11 d. 17 val. kviečia žiūrovus į susitikimą su ukrainiete menininke Natalija Didenko, kuri pristatys įspūdingą popierinių karpinių parodą „Ryšiai“.

Ieškodama lietuviškų ir ukrainietiškų liaudies tradicijų sąsajų, karpinių meistrė savo darbuose atspindi žmonių ir kultūrų ryšių jėgą, gylį ir aktualumą šių dienų kontekste.

Paroda bibliotekoje bus eksponuojama iki spalio 30 d.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder