Stebint Taravos Anikei įteikti Klaipėdos kultūros magistro žiedai

Klaipėdai rugpjūčio 1-ąją dieną švenčiant 772-ąjį miesto gimtadienį tradiciškai buvo pagerbti dar trys miesto kultūros magistrai bei suteiktas Garbės piliečio vardas  tautodailinkui Dionyzui Varkaliui.

Klaipėdos kultūros magistro vardas suteikiamas Klaipėdos miesto menininkams ar kitiems kultūros darbuotojams už išskirtinius nuopelnus miesto kultūrai. Kultūros magistro vardą patvirtina šios regalijos: auksinis žiedas bei vardo suteikimą patvirtinantis dokumentas. Šio vardo steigėja yra Klaipėdos miesto savivaldybė.

Šiemet pirmą kartą iškilminga Klaipėdos kultūros magistro vardo ir Garbės piliečio vardo suteikimo ceremonija dėl intensyvių Klaipėdos pilies bokšto statybos darbų vyko ne piliavietėje, o Teatro aikštėje. Klaipėdos Žvejų rūmų komanda, organziavusi renginį, puikiai išnaudojo Teatro aišktės pirvalomus, integruodama Taravos Anikės skulptūrą renginio scenos viduryje.

Raudonu kilimu pirmiausia žengė didžioji dalis jau esamų Kultūros magistrų bei Garbės piliečių. Jiems užėmus savo vietas, ceremonija prasidėjo nuo Gintaro Grajausko teksto apie Magistro žiedo istoriją, kurį perskaitė humanitarinių mokslų daktaras Petras Bielskis.

Vazido ekrane prasisukus keturiasdešimt šešioms žieduotojų Kultūros magistrų nuotraukoms, Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus sveikino susirinkusiuosius su miesto gimtadieniu.

„Septyni šimtai septyniasdešimt antrasis Klaipėdos gimtadienis - tikrai tai ypatinga diena miesto gyvenime, nes šią dieną būtent ir pagerbiami patys garbingiausi Klaipėdos miesto gyventojai, atidavę savo gyvenimą kuriant ir darant darbus. Aš noriu pasidžiaugti, kad atrodo nedidelis Europos mastu miestas Klaipėda, turi jau keturiasdešimt šešis magistrus,, kurių gretas papildys dar trys“, - sakė A. Vaiktus.

Pirmiausia mero padėkos už savo krašto garsinimą ir Klaipėdos miesto vėliavos buvo įteiktos daininikui Simonui Donskovui ir dailininkui skulptoriui, buvusios galerijos „Pėda“ savininkuiVytautui Karčiausikui.

Kadangi Garbės piliečio vardas tautodailinkui Dionyzui Varkaliui buvo suteiktas jam iškeliavus Anapilin, apdovanojimo atsiimti atėjo jo anūkas Augustinas Bernotas. Susirinkusieji su D. Varkalio asmenybe ir jo uostamiestyje nuveiktais darbais supažindinti per vaizdo reportažą, kuriame kalbėjo jo anūkas A. Bernotas, rašytojas Vytautas Čepas ir kolega, muziejininkas Povilas Monius. Simboliškai kūrėjas renginio dalyvių buvo pagerbtas tylos minute.

Vėliau sėkė  trijų garbingų klaipėdiečių apdovanijimas Kultūros magistro žiedu.

Šiemet šis garbingas vardas suteiktas skulptoriui Klaudijui Pūdymui, fotografui Broniui Vytui Karaciejui ir buvusiai Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos direktorei Bronislavai Lauciuvienei.

Broniui Vytui Karaciejui Kultūros magistro vardas suteiktas už indėlį į Lietuvos meninės fotografijos raidą, nuoseklų ir kruopštų darbą su marinistinio landšafto bei uostamiesčio specifika. Atsiimdamas žiedą B.V. Karaciejus džiaugėsi, kad jo viso gyvenimo darbas taip pagarbiai priimtas ir prisipažino, kad sunku kalbėti dėl užklupusio jaudulio.

„Maždaug penkiasdešimt metų aš čia gyvenu ir todėl Klaipėdos miestas, man pasidarė - myliu miestu. Čia suradau šeimą, čia užauginau vaikus, tai kaip galima tokio miesto nemylėti. Čia mano išvaikščiotos visos gatvės, išlaipioti visi uosto kranai, išskraidytas visas Klaipėdos dangus fotografuojant, taipogi išlaipiotos visos smėlio kopos, dėl to viskas sugulė į parodų sales, į drobes, į popieriaus lakštus. Toks mano gyvenimo kelias ir nuoširdžiai ačiū už tokį mano pripažinimą“, - sakė B.V. Karaciejus.

Bronislavai Lauciuvienei Kultūros magistro vardas suteiktas už Klaipėdos miesto kultūros labui įgyvendintas veiklas, kultūros paveldo puoselėjimą, sklaidą, inovatyvius sprendimus, kurie keitė bibliotekos veiklos turinį, darė įtaką šalies viešųjų bibliotekų raidai. Atsiimdama apdovanojimą B. Lauciuvienė dėkojo kolegoms už bendrą darbą, atnešusį šį įvertinimą.

„Permainos, nulėmusios lyderystę mieste ir respublikoje, neatėjo per vieną dieną. Jos pareikalavo daugybės žmonių pastangų, kantraus ir nuoseklaus darbo bei ištikimybės savo vertybėms. Ir kaip aš būčiau gavusi tokį apdovanojimą, jeigu ne nuostabūs žmonės, kurie dirbo drauge. Malonu būti apdovanotai, bet dar maloniau žinoti, kad tas apdovanojimas priklauso ne man vienai. Jis priklauso visai bibliotekos bendruomenei“, - sakė B. Lauciuvienė.

Klaudijui Pūdymui Kultūros magistro vardas suteiktas  už ilgametę meninę ir kūrybinę veiklą, puošiant Klaipėdos miestą ir formuojant savo darbais Klaipėdos miesto jūrinį identitetą, už savo kūrybą, kuri garsiną Klaipėdą ir Lietuvą užsienyje. Skulptorius K. Pūdymas užlipęs į sceną stebėjosi, kad turės viešai šnekėti prieš tiek daug žmonių ir džiaugėsi gautu apdovanojimu.

„Mano istorija yra tokia: pirmą kartą pasirodžiau prie jūros apie 1980 metus ir nuo tada likau čia. Po tiek metų čia matosi, kad Klaipėda laikosi gražių tradicijų, kurių dėka kūrėjams yra suteikiama ne tik galimybė reikštis, bet ir būti įvertintiems už savo kūrybą. Klaipėda nestovi vietoje. Ji yra humaniška visų amatų žmonėms. Skulptūra yra amatas, kuris tapo mano gyvenimu, o Klaipėda tapo mano antrais namais. To Klaipėdos deguonies reikia visiems kūrėjams, už jį ir dėkoju“, - sakė K. Pūdymas.

Po iškilmingos ceremonijos, Teatro aikštėje skambėjo šventinis koncertas „Monika Liu sveikina Klaipėdą“. Tai - muzikinė Klaipėdos miesto savivaldybės dovana uostamiesčio gyventojams ir svečiams.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder