Teatrališkas „Šermukšnis“ pražys Jono kalnelio saloje

XXI tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“ liepos 2-4 dienomis Klaipėdoje pradės vasaros festivalių ir švenčių maratoną po atviru dangumi. Šiais metais „Šermukšnis“ vyks atnaujinto Klaipėdos bastionų komplekso Jono kalnelio erdvėse, Klaipėdos lėlių teatro kiemelyje, nudžiugins ir Nidos bei Šventosios kurortų gyventojus ir svečius.

Tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“ Klaipėdoje rengiamas kas antrus metus. Jo metu pristatomi ne tik spektakliai, bet ir įvairios akcijos, karnavalinės eitynės, improvizacijos „čia ir dabar“ ar tiesiog spalvingas veiksmas su teatro prieskoniais.

Nors pandemija iki paskutinės minutės keitė festivalio organizatorių ir dalyvių planus, tačiau žadama, kad žiūrovus nudžiugins gražūs, įsimintini ir įtraukiantys kūrėjų iš Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos, Danijos, Suomijos, Italijos, Portugalijos, Meksikos pasirodymai, kuriuose persipins teatro, šokio, naujojo cirko žanrai.

Pasak festivalį organizuojančio kultūros centro Žvejų rūmų kultūrinės veiklos vadybininko Arūno Peštenio, šiais metais „Šermukšnyje“ iš viso dalyvaus 13 teatro trupių ir pavienių atlikėjų, kurie surengs 22 šou. Dauguma festivalio renginių bus rodomi po du kartus.

Krokuvos teatro KTO kaukių spektaklis „Peregrinus“.  Organizatorių nuotr.

Krokuvos teatro KTO kaukių spektaklis „Peregrinus“.  Organizatorių nuotr.

Įspūdingi svečių pasirodymai

Viena iš ryškiausių šiųmečio festivalio žvaigždžių - sceninių formų akademijos trupė „Teatro Tascabile di Bergamo“ iš Italijos - Klaipėdos publikai parodys kultinį italų gatvės spektaklį „Valsas“ (režisierius Renzo Vescovi). Skambant klasikinio valso muzikai, spektaklio dramaturgijoje persipins socialinės kultūros mitai, istorija, kosmologija ir antropologija (dangiškųjų sferų sukiniai, dervišų šokiai). Pasipuošę lyg Vienos baliaus dalyviai aktoriai scenoje vaikštinės ant kojūkų, publiką įsuks į pasakišką veiksmo sūkurį su konfeti sniegu.

„Šermukšnio“ žiūrovams jau pažįstamas tarptautinis scenos meno ansamblis „antagon theaterAKTion“ (Vokietija), anksčiau Klaipėdoje pristatęs spektaklį „F.A.U.S.T. III“, dabar parodys kitą savo darbą „Package“ („Paketas“), sukurtą su režisieriumi, choreografu Shusaku Takeuchi iš Japonijos. Iš Frankfurto prie Maino atvykusios vokiečių trupės pastatymas „Package“ atskleis šiuolaikiškų biurų, kur persipina monotonija, priekabiavimas, kova dėl karjeros, gyvenimą ir kasdienybę.

Svečiai iš Lenkijos, Krokuvos miesto, „Teatr KTO“ festivalyje pristatys kaukių spektaklį „Peregrinus“ (režisierius Jerzy Zoń), rodytą Niujorke, Monrealyje, Londone, Seule, Sankt Peterburge). Lenkijos artistai, pasitelkę patrauklią choreografiją ir groteską, malonia vizualine forma kalba apie šiuolaikinį pasaulį, pinkles, į kurias įsipainioję individai praranda savo išskirtinę tapatybę.

„Teatro SÓ“ iš Portugalijos spektaklis „Sorriso“ („Šypsokis“) praturtins festivalį lyriniu pasakojimu apie senjorų poros gyvenimą, meilę, nesibaigiančią net tada, kai vienas jų palieka šį pasaulį.

Optimistinę muzikinę bufonadą, odę gyvenimo grožiui, paprastiems, bet svarbiems jo dalykams festivalio publikai padovanos tarptautinio dueto „Dansk Rakkerpak“ (Danija - Italija) pasirodymas „Life is Good!“ („Gyvenimas puikus!“).

„Teatro SÓ“ iš Portugalijos spektaklis „Sorriso“ („Šypsokis“) praturtins festivalį spalvingu lyriniu pasakojimu. Organizatorių nuotr.

„Teatro SÓ“ iš Portugalijos spektaklis „Sorriso“ („Šypsokis“) praturtins festivalį spalvingu lyriniu pasakojimu. Organizatorių nuotr.

Lietuviška programa

Lietuviškoje „Šermukšnio“ programoje Vilniaus senųjų menų studija pristatys ispano Adriano Schvarzsteino darbą - muzikinį spektaklį „Gekumen“ („Sugrįžo“). Spektaklis atgaivins istorinę atmintį, kai žydai sudarė nemenką Lietuvos populiacijos dalį, o Šiaurės Jaruzale vadintas Vilnius buvo svarbus Rytų Europos žydų litvakų kultūros, pasaulio judaistikos židinys.

„Šermukšnio scena neįsivaizduojama be klaipėdiečio aktoriaus, režisieriaus, performansų kūrėjo Beno Šarkos. Šįsyk teatro šamanu vadinamas menininkas kartu su šokėjais Rūta Butkus ir Mariumi Pinigiu festivalyje pristatys naujausią savo darbą “Sausos gyslos, drėgnos žarnos".

Kitas nuolatinis „Šermukšnio“ palydovas - mimas Aleksas Mažonas ir jo įkurtas pantomimos teatras „A“, praturtinantis festivalį nuotaikingomis pantomimos improvizacijomis, hepeningais, pramanais ir žaidimais. Šiemet festivalio dalyvius ir svečius uostamiesčio mimai įtrauks į žaidimą „Iškasenos“, kurį paryškins teatrališki dailininkės Ainos Zinčiukaitės kostiumai, projekto „Perk-Unija“ atlikėjų būgnų garsai.

„Šermukšnio“ scenoje pirmąkart dalyvaus Klaipėdą garsinantis Šeiko šokio teatras. Žiūrovai išvys šio teatro spektaklio „Pareiškiu - Brandir“ (choreografai Agnija Šeiko, Alban Richard (Prancūzija)) naująją atviroms miesto erdvėms pritaikytą versiją.

Interaktyvų muzikinės klounados spektaklį-paradą vaikams ir suaugusiems „Let's Jazz!“ parodys klounų teatro studijos „Dulidu“ atlikėjai ir Klaipėdos džiazo orkestras.

Naujasis cirkas

„Šermukšnio“ festivalyje pirmą kartą dalyvaus ir jauniausio Lietuvos teatro žanro - šiuolaikinio cirko kūrėjai. Kęstas Matusevičius siurrealistinėje komedijoje „Aš, drabužiai ir kas jie?“ parodys, kaip žmogaus apdarai gali kvėpuoti, mistiškai atgimti. Monospektaklyje susipins komedija, klounada, daiktų manipuliacijos.

Suomė Aino Mäkipää spektaklyje „Jugglescapes“ jungia žongliravimą, šokio meno elementus, išlaisvina daiktus ir savo kūną.

Tarptautinis duetas Džiugas Kunsmanas (Lietuva) ir Adrianas Carlo Bibiano (Meksika) spektaklyje „Ryšio beieškant“ analizuos neverbalinių kontaktų svarbą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder