Tęsiamas Klaipėdos švyturių ekskursijų ciklas

Klaipėdiečiai bei miesto svečiai kviečiami į negestančio populiarumo sulaukusių ekskursijų istoriniais Klaipėdos švyturių pėdsakais tęsinį. 

Naujas pažintinis žygis bus organizuojamas šį šeštadienį, spalio 19 d., 11 val. Pirmojoje Melnragėje. Susitikimo vieta – priešais Klaipėdos švyturį, galinėje didžiojo miesto autobuso Nr. 6. stotelėje. 

„Kodėl verta atvykti? Nes šiame Švyturių metams 2024 dedikuotame išskirtinių ekskursijų cikle jau pabuvojo per 120 klaipėdiečių, ir jie gali papasakoti savo įspūdžius. 

Nuo 1942 m. gimusio iki mokyklinuko. Pabuvoję ten, kur kiti nėra kojos įkėlę. 

Išvydę tai, kas nematoma. Sužinoję daugybę įdomiausių faktų, istorijų apie mūsų pajūrio švyturius. 

Orai ilgai nelepins, tad kviečiu pasinaudoti dar neprakiurusiu dangumi, subtilia rudens saule ir turiningai praleisti apie 2 valandas Melnragėje. 

Po ekskursijos galima ramiai pasivaikščioti pajūriu, pasikrauti energijos laukiančiai darbo savaitei ir prisikvėpuoti jodo prisotintu oru“, - pasakojo ekskursijos vadovas ir Švyturių metų 2024 iniciatorius, kraštotyrininkas Denisas Nikitenka. 

Ekskursijos dalyviams rekomenduojama šiltai apsirengti ir pasiimti termosus su karšta arbata. 

„Mielas ritualas jos gurkštelėti, paskleidžiant aplink kokių čiobrelių ar šeivamedžių žiedų su medumi aromatą. Taigi, nuoširdžiai kviečiu tapti mūsų uostamiesčio švyturių mylėtojų klubo nariais ir jūrinės kultūros ambasadoriais“, - ragino D. Nikitenka. 

Planuojama aplankyti autentišką senojo, Raudonojo švyturio vietą ant kopos, kur jis buvo susprogdintas 1945 m. sausį. 

Palyginti, kaip ši vieta atrodo dabar ir kaip – prieš karą, kuomet klaipėdiečiai karietomis, tramvajumi atvykdavo prie švyturio ir vaikščiodavo pamariu, pajūriu. Tai buvo graži, miestietiška savotiškos kultūrinės programos dalis.

Kitas kelionės tikslas – šiaurinis molas, kurio pabaigoje stovėjo ikoninis Baltasis švyturys (1884-1945). Visai neužilgo, gruodžio 16-ąją, šis dabar jau tik atvirukuose ir nuotraukose išlikęs Klaipėdos simbolis švęs savo 140-ąjį gimtadienį. 

Būsimoji ekskursija – jau penktoji iš 7 žygių (nes Lietuvoje yra septyni švyturiai) ciklo. 

Susitikimo laikas: 11 val. Susitikimo vieta: Pirmoji Melnragė, Burių g., miesto autobusų Nr. 6 (grafikus galima rasti https://www.stops.lt/klaipeda/#bus/6/a-b) apsisukimo aikštelė. Išlipti reikia Švyturio stotelėje (vykstant didžiaisiais, ne mikroautobusais, pažymėtais 6 numeriu). 

Preliminari edukacinės programos trukmė – apie 2,5 val. 

„Galbūt pavyks pasėti naujos kolektyvinės atminties sėklas, iš kurių išaugs Klaipėdos marinistinių objektų pažinimo medžiai. O gal... Gal ir svajonė apie atstatytą Baltąjį švyturį išsipildys. 

Kuo dažniau apie tai kalbėsime, kuo daugiau žmonių prisilies prie jo istorijos, tuo svaresni argumentai skries į Vilnių, valdžios koridorius“, - vylėsi D. Nikitenka, pernai atradęs išlikusią, autentišką Baltojo švyturio vietą, kurią šiemet Kultūros paveldo departamentas paskelbė valstybės saugomu paminklu. 

Ekskursijų ciklas – projekto „Mūsų švyturiai - jūrinės kultūros ambasadoriai“ dalis. Projektą dalinai finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė.

Už geranorišką bendradarbiavimą dėkojame AB „KN energies“ ir Lietuvos transporto saugos administracijai.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder