Trys uostamiesčio menininkai pretenduoja į Nacionalinę premiją

Šiais metais į Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją pretenduoja daugiau kaip 30 labiausiai nusipelniusių visos šalies kūrėjų. Tarp jų - trys Klaipėdos miesto menininkai.

Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija yra aukščiausias kūrėjo įvertinimas, įrodantis išskirtinį menininko braižą ir kūrybos pripažinimą. Šis apdovanojimas skiriamas už reikšmingiausius kūrinius, sukurtus per pastaruosius septynerius metus. Už ilgametį kūrėjo indėlį į kultūrą ir meną gali būti skiriamos ne daugiau kaip dvi premijos.

Klaipėdos kultūros ir meno įstaigos, asociacijos ir organizacijos Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijai pateikė tris uostamiesčio menininkus: rašytoją Gintarą Grajauską, dirigentą Stasį Domarką ir fotomenininką Remigijų Treigį.

Klaipėdos dramos teatras siūlo poetą, dramaturgą Gintarą Grajauską apdovanoti Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija už ilgametį kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.

„Gintaras Grajauskas gyvena ir dirba Klaipėdoje. Ramiai ir nesiverždamas į eterį. Ir tik jei geriau įsižiūri, supranti, kokia didžiulė asmenybė, kiek daug nuveikusi ir kiek daug daranti yra šalia. Didelė garbė ir džiaugsmas turėti tokį kolegą“, - džiaugėsi Klaipėdos dramos teatro atstovė ryšiams su visuomene ir žiniasklaidai Kristina Sadauskienė.

Klaipėdos dramos teatro meno vadovas ir rašytojas G. Grajauskas dažnai vadinamas gyvuoju klasiku. Tai patvirtina gausi bibliografija Lietuvoje, gauti apdovanojimai bei užsienyje išleistų knygų skaičius.

G. Grajausko knygos - vienos iš dažniausiai leidžiamų Lietuvos knygų užsienyje.

Eilėraščių knygos išleistos Vokietijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Italijoje, Islandijoje, Ukrainoje, Didžiojoje Britanijoje. Eilėraščiai išversti į anglų, vokiečių, švedų, olandų, korėjiečių, suomių, lenkų, latvių, estų, rusų ir kitas kalbas, publikuoti tų šalių periodikoje bei antologijose.

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras už ilgametį, išskirtinį, originalų, aukštos meninės ir profesinės kūrybinės veiklos indėlį į Lietuvos kultūrą ir meną rekomendavo dirigentą, orkestrų Vakarų Lietuvoje ir Kaune steigėją, tarptautinių festivalių iniciatorių, simfoninės muzikos ir muzikinio teatro puoselėtoją Stasį Domarką Nacionalinei kultūros ir meno premijai gauti.

"Svarbus S. Domarko indėlis yra į lietuvių profesionaliosios muzikos istoriją.

Per beveik penkis dešimtmečius trukusią dirigento karjerą jis pastatė daugiau kaip 40 sceninių veikalų.

Šalia operų, operečių, miuziklų, baleto spektaklių ypatingą dėmesį maestro skyrė lietuvių autorių muzikai. Taip pat jis savo kūrybinėje veikloje labai daug dėmesio skyrė jaunosios muzikų kartos ugdymui ir sukūrė kasmetinį Jaunųjų talentų festivalį, kuris vyksta būtent Klaipėdoje", - pasakojo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro specialistė ryšiams su visuomene Žaneta Skersytė.

Klaipėdos apskrities dailininkų sąjunga, Klaipėdos apskrities dailininkų sąjungos Baroti galerija šiai premijai gauti ne pirmą kartą kaip kandidatą pasiūlė fotomenininką Remigijų Treigį.

"Remigijus Treigys yra vertas premijos daugiau nei už septynerių metų veiklą. Tai ne tik išskirtinis fotografas mūsų pajūrio padangėje, bet ir visoje Lietuvoje. Taip pat jis savo fotografiją puikiai pristato ir Europoje.

Tokio mąstymo ir jautrumo fotografo Lietuvoje aš daugiau nepažįstu.

Remigijus į šią premiją jau yra pasiūlytas ne pirmą kartą, todėl tik laiko klausimas, kada jis bus pripažintas Lietuvos nacionalinės premijos laureatu", - pasakojo Klaipėdos apskrities dailininkų sąjungos Baroti galerijos direktorė Andželika Baroti

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder