Yra daug produktų, kurie gali padėti sulėtinti senėjimą, pavyzdžiui, riešutai, žuvis, aliejai, prieskoniai ir žolelės. Šiame straipsnyje dėmesys sutelktas į vaisius ir daržoves, kurie gali prisidėti prie ilgesnio gyvenimo.
Dietologai išskiria 10 daržovių ir vaisių, kurie padeda išlikti jaunais.
Raudonasis kopūstas
Ši kopūstų rūšis priklauso kryžmažiedžių šeimai, todėl yra galingas sieros turinčių antioksidantų (gliukozinolatų) šaltinis. Tyrimai rodo, kad kartu su antocianinais jie padeda mažinti širdies ligų, vėžio, artrito ir neurodegeneracinių ligų riziką.
Grybai
Grybai yra tikras ilgaamžiškumo šaltinis. Daugelis tyrimų rodo, kad jie apsaugo nuo lengvo pažinimo sutrikimo (MCI) ir neurodegeneracinių ligų, įskaitant Alzheimerio ligą. Grybuose esantys polifenoliai ir antioksidantai stiprina smegenų funkcijas.
Mėlynės
Mėlynės, dažnai vadinamos superproduktu, yra turtingos antioksidantų, ypač antocianinų, kurie gali prisidėti prie ilgaamžiškumo. Šios galingos medžiagos kovoja su stresu ir uždegimais, kurie susiję su lėtinėmis ligomis ir senėjimu.
Brokoliai
Brokoliai yra daug skaidulų, vitaminų C ir K, geležies bei daugybės kitų antioksidantų šaltinis.
Burokai
Burokai dažnai lieka nepastebėti, tačiau šie ryškūs šakniavaisiai yra tikra maistingų medžiagų lobynė: skaidulos, folio rūgštis, manganas, kalis, geležis ir vitaminas C.
Mangai
Mangai yra sultingi vaisiai, turtingi vitaminais A ir C, kurie svarbūs imuninei sistemai ir odos sveikatai. Skaidulos gali pagerinti virškinimą ir palaikyti sveiką žarnyno mikrobiomą, kuris yra svarbi ilgaamžiškumo dalis.
Avokadas
Avokadas – superproduktas, siejamas su daugybe sveikatos privalumų. Jame gausu skaidulų, kurios gali sumažinti širdies ligų riziką ir pagerinti žarnyno sveikatą.
Špinatai
Lapinės daržovės padeda sulėtinti pažinimo funkcijų nykimą dėl maistingųjų medžiagų ir bioaktyvių junginių, tokių kaip luteinas, beta-karotinas, nitratai ir folio rūgštis. Špinatai taip pat padeda mažinti kraujospūdį dėl didelio kalio kiekio.
Kopūstai Kale
Kale kopūstai padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, o jų sultys gali padėti sumažinti išeminės širdies ligos riziką.
Braškės
Braškės padeda palaikyti pažinimo funkcijas, susijusias su amžiumi, pavyzdžiui, atmintį.

Rašyti komentarą