2023-ųjų maisto ir gėrimų tendencijos: nuo nostalgiškų valgių iki socialinių tinklų sensacijų

Maisto tendencijas ir naujoves, kurias skubame išbandyti, šiandien formuoja daugybė veiksnių – ne tik įtakingi profesionalūs virtuvės šefai, bet ir daugybę gerbėjų turinys maisto tinklaraštininkai, populiarioji kultūra ir, žinoma, socialinių tinklų turinys. 

Tad kokios maisto ir gėrimų gaminimo ar serviravimo tendencijos bus populiarios 2023-aisiais? Elektroninė maisto ir kasdienių prekių parduotuvė „Barbora“ dalijasi, ką vis dažniau matysime ir ragausime šiemet.

Mokteiliai

Garsių kokteilių nealkoholinės alternatyvos, vadinamos mokteiliais, ne naujiena, tačiau jų populiarumas 2023-aisiais tik stiprės. Vis augantis nealkoholinių gėrimų – putojančio ar įprasto vyno, likerių – pasirinkimas ir didėjantis asortimentas leidžia mėgautis visame pasaulyje žinomais kokteiliais ir skonių deriniais.

Mokteiliai ne tik saugūs vartoti, bet ir nė kiek nenusileidžia įprastoms kokteilių versijoms. Netikite? „Barbora“ siūlo išbandyti keletą paprastų receptų. Burbuliukų mėgėjams patiks gardus ir gaivus iš Venecijos kilęs kokteilis Bellini: 300 ml nealkoholinio putojančio vyno sumaišykite su 100 ml persikų nektaro ir papuoškite šviežio persiko skiltele.

O galbūt susigundysite jau klasika tapusio kokteilio Gin&Tonic nealkoholine versija? Ledu pripildytoje taurėje jums tereiks sumaišyti 120 ml toniko gėrimo ir 50 ml nealkoholinis gėrimo UNDONE NO.2 JUNIPER TYPE, o dekorui panaudoti šviežio agurko arba citrinos griežinėlį.

Sviestinės lentos

Jei abejojate, ar į svečius sugužėjusius draugus nustebinsite įprasta užkandžių lenta, verčiau išbandykite tikra sensacija vadinamą sviestinę lentą, užkariavusią soc. tinklo „TikTok“ vartotojų dėmesį. Kas tai? Ogi medinė pjaustymo lentelė ar padėklas padengiamas sviestu, kuris gardinamas įvairiais priedais.

Skonių variacijos čia – beribės, o šalia tokios sviestinės lentos galite patiekti tiek skrudintos duonos riekelių, tiek krekerių ar duonos lazdelių. Turėkite omenyje, kad sviestą ant lentos patogiausia tepti kambario temperatūros, minkštesnį.

Ką dėti ant sviesto pagrindo? Puikiai tiks figų džemas, čili aliejus, susmulkinti švieži arba saulėje džiovinti pomidorai, šviežios prieskoninės žolelės, keptas česnakas, smulkiai supjaustyti marinuoti agurkėliai, šoninės gabaliukai arba saliamis, pepperoni, lašiša, alyvuogės ir kt.

Gėlėmis puošti desertai

Pasaulyje, kuriame vizualumas kaip niekad svarbus, estetikos dažnai ieškoma ir priešais esančioje lėkštėje. Viena iš 2023-iaisiais tik sustiprėsiančių tendencijų – įvairius kepinius ir desertus puošti gyvais gėlių žiedlapiais.

Nenustebkite, jei kada vietoje žvakučių ant torto išvysite įkomponuotą mažą gyvų gėlių puokštelę, o šokolado drožles ant keksiukų pakeis žiedlapiai.

Žinoma, kur kas praktiškiau tortus, keksiukus ar naminius ledus apiberti uogomis ar vaisių gabaliukais, tačiau jei ieškote išskirtinumo, estetikos ir gražaus turinio, sužavėsiančio jūsų socialinių tinklų paskyros sekėjus, galbūt kitą kepinį padabinsite gyvomis gėlėmis?

Skoniai iš jūros

Žuvis ar jūros gėrybes vargiai bepavadinsi tendencija – šie produktai mėgstami visuomet. Tačiau prognozuojama, kad 2023-iaisiais gerokai augs konkretaus produkto – džiovintų arba marinuotų jūros dumblių – vartojimas.

Stebėtis neverta – jūros dumbliai yra išskirtinio skonio, jų įsigyjama jau paruoštų vartojimui, tad ir naudoti paprasta. O pagardinti tiek marinuotais, tiek džiovintais jūros dumbliais tikrai yra ką.

Marinuotų jūros dumblių įdėkite į vadinamąjį spalvotą dubenėlį (poke bowl) – patiekalą, kurio pagrindą sudaro ryžiai, o pagardai gali būti įvairūs: lašišos ar tuno gabalėliai, avokadai, agurkai, raudonasis kopūstas, tofu kubeliai ir kt.

O štai džiovinti jūros dumbliai dažnai valgomi it užkandis, atstojantis bulvių traškučius. Ir vis tik šiuos plonyčius jūros dumblių lapus galite panaudoti įvairiau – gamindami naminius sušius, pasmulkinę pabarstyti ant bet kokių mėgstamų salotų. Paprasta ir skani idėja: skrebutį aptepę lydytu sūreliu ar varškės užtepėle, uždėję sūdytos lašišos ar avokado, sumuštinį pabarstykite sutrupintais dumbliais.

Nostalgiški valgiai

Šiais metais populiarūs bus ne tik nauji, šiuolaikiški ir įvairias pasaulio virtuves leidžiantys išbandyti ar medijose išgarsėję receptai. Tikrą renesansą išgyvens ir nostalgiški, komfortą sukeliantys ir prisiminimus žadinantys patiekalai.

Akylesni gastronomijos gerbėjai jau galėjo išvysti socialiniuose tinkluose atsiradusią tokius patiekalus žyminčią grotažymę #vintagerecipes.

Pasekus ja, galima aptikti aibes įvairiausių senovinių receptų, kuriais dalijasi skirtingų kraštų atstovai. Tačiau ši tendencija, dėmesį atkreipianti į laiko patikrintus, kadaise mėgtus, bet galbūt primirštus receptus – puiki proga prisiminti mamų, močiučių ar net prosenelių paliktus receptus, unikalias jų adaptacijas ir patiekalus, džiuginusius į namus susiburdavusius artimuosius.

Aštriai saldu – saldžiai aštru?

Kulinarijos entuziastai ir 2023-iais nesiliaus plėsti ribų, o aštrių ir saldžių skonių deriniai žadins ne tik kūrybiškumą, bet ir apetitą. Šią tendenciją žymi net naujažodis anglų kalboje – „swicy“ (angl. sweet – saldu, spicy – aštru).

Jei esate ragavęs juodojo šokolado su čili pipirais, šiais metais paragaukite dar drąsesnių derinių. Aštriai saldūs gali būti tiek pagrindiniai patiekalai, tiek garnyrai, užkandžiai ir desertai. Pavyzdžių nesunkiai rasite patyrinėję Pietų Korėjos virtuvę, kur keptą mėsą mėgstama glazūruoti aštrų padažą sumaišius su obuolių ar braškių džemu.

Savo namų patiekalams aštriai saldaus skonio galite suteikti pasigaminę indišką „chaat masala“ prieskonių mišinį, tinkamą kario ar kitiems mėsos patiekalams, salotų užpilams, omletui ir net vaisių salotoms.

„Chaat masala“ mišiniui pasigaminti sumaišykite ketvirtadalį stiklinės kumino, 2 v. š. juodosios kalnų druskos, 2 v. š. džiovinto smulkinto mango, 2 v. š. malto juodojo pipiro, 1 v. š. įprastos druskos, jei turite – nedidelį žiupsnelį kvapiosios ferulos (indiško prieskonio).

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder