Saulėgrąžų aliejus

99 % šeimininkių to nežino: kodėl negalima kepti su saulėgrąžų aliejumi

(3)

Pasirodo, net ne visos labiausiai patyrusios šeimininkės ir šeimininkai žino, ant kokio aliejaus galima kepti be žalos sveikatai - saulėgrąžų rafinuoto ar nerafinuoto.

Nerafinuotas produktas praėjo mažiau apdorojimo etapų nei rafinuotas, jis laikomas sveikesniu, tačiau yra vienas niuansas - jo dūmų temperatūra žemesnė nei rafinuoto - 107 °C (rafinuotas pradeda rūkti esant 232 °C).

Ar nerafinuotą saulėgrąžų aliejų galima naudoti kepimui - svarbūs niuansai

Kuo aukštesnėje temperatūroje aliejus rūksta, tuo jis tinkamesnis kepimui.

Verta pažymėti, kad dūmai gali ne tik pabloginti patiekalo skonį, bet ir suaktyvinti laisvųjų radikalų susidarymą, kurie sukelia organizmo ląstelių irimą ir prisideda prie ligų išsivystymo.

Dabar jau turėtų būti visiškai aišku, su kokiu saulėgrąžų aliejumi nereikėtų kepti - žinoma, nerafinuotu.

Jei nenorite šio produkto perpilti - tiesiog pridėkite jo į įvairias salotas arba, pavyzdžiui, keptas daržoves.

Atkreipkite dėmesį, kad saulėgrąžų aliejuje yra daug omega-6 riebalų, kurie mūsų organizmui reikalingi nedidelėmis dozėmis.

Todėl tokio aliejaus reikėtų vartoti ribotai.

Galbūt dabar galvojate, kad verta ieškoti alternatyvos saulėgrąžų aliejui.

Kokiame aliejuje galima kepti be žalos - dvi rūšys

Specialistai pataria gaminti maistą naudojant aliejų, kuriame yra daugiausia monosočiųjų ir sočiųjų riebalų rūgščių.

Tokiems kriterijams atitinka dviejų rūšių aliejai:

  • kokosų aliejus;
  • rafinuotas alyvuogių aliejus.

Nerafinuoto kokosų aliejaus dūmų temperatūra yra 177 °C, o rafinuoto aliejaus dūmų temperatūra - 200 °C.

Rafinuoto alyvuogių aliejaus dūmų temperatūra yra 199-243 °C.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder