Ant žarijų kepti kiaulienos kepsniai: patiks visai šeimai ir asmeniui nekainuos nė 2 eurų (receptas)

Kiauliena, kaip ir vištiena, išlieka mėgstamiausios lietuvių mėsos rūšys, o atėjus grilinimo sezonui, gardžius kiaulienos nugarinės kepsnelius pasiruoš ir išsikeps net virtuvės naujokai.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad jei rūpi sveikata ir kokybiškai paruoštas maistas, vertėtų rinktis liesesnę mėsą ir nekepti jos keptuvėje su riebalais. Sveikatai palankiausia yra virta, troškinta arba orkaitėje, grilyje kepta mėsa.

Dažniau rinkimės šviežią mėsą, nepiktnaudžiaukime rūkyta ar vytinta

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog kiauliena gali būti puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, A, D ir B grupės vitaminų šaltinis.

Lyginant ją su aviena ar jautiena, kiaulienoje yra daugiau tiamino (B1 vitamino), tačiau jos nauda žmogaus kūnui priklauso ir nuo mėsos paruošimo bei saikingo vartojimo.

„Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas, skatinantis širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Taigi, kiauliena, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, nereikėtų mėgautis dažniau nei kartą per savaitę. Be to, pirmenybę reikėtų teikti liesesnėms kiaulienos dalims ir ruošti mėsą be papildomų riebalų. 

Taip pat kiaulienos reikėtų mažiau vartoti ar vengti alergiškiems žmonėms, nes joje yra histamino. Per didelis jo kiekis maiste padidina alerginių reakcijų, uždegiminių procesų riziką“, – primena dr. E. Gavelienė.

Pasak ekspertės, rūkyta ar vytinta, vyniotinių paruošimui naudojama kiauliena neturėtų būti kasdienis mūsų produktas:

„Tokios mėsos gaminių rekomenduotina skanauti itin retai dėl nemažo druskos kiekio ir rūkymo metu susidariusių sveikatai nepalankių junginių.“

Kiaulienos nugarinės kepsneliai*

Patiekalui reikės: 

kiaulienos nugarinės be kaulų – pjaustyta kiaulienos nugarinė be kaulų „Rimi“ 7,49 €/ 720 g;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

4 šaukštelių citrinos sulčių;

1 šaukšto Vorčesterio padažo;

2 šaukštelių džiovinto raudonėlio;

1 šaukštelio druskos;

1 šaukštelio svogūnų miltelių;

1 šaukštelio česnako miltelių;

1 šaukštelio pipirų;

1/2 šaukštelio garstyčių miltelių.

Kaip gaminti: 

Dideliame dubenyje sumaišykite žoleles, prieskonius, padažą ir aliejų. Sudėkite kiaulienos pjausnius, įtrinkite juos marinatu ir uždengę laikykite šaldytuve 8 valandas arba per naktį.

Prieš kepdami mėsą nusausinkite. Kepkite po 4-5 minutes iš vienos pusės. Prieš patiekdami, palikite 5 minutes pastovėti. 

Skanaus!

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder