Ar avižiniai dribsniai tikrai sveiki: mitybos specialistas pateikė galutinį atsakymą
(1)Avižiniai dribsniai laikomi "sveikais" pusryčiais, tačiau mitybos specialistai teigia, kad nereikėtų laikyti, jog kiekvienas pusryčių patiekalas iš avižinių dribsnių yra sveikas.
Mitybos specialistė Nicole Sohai pažymėjo, kad visų avižinių dribsnių maistinių medžiagų sudėtis yra vienoda, tačiau greito paruošimo avižiniai dribsniai turi priedų, kurie pagreitina šį procesą, rašo "Delish".
Tiršti ir kramtomi avižiniai dribsniai virškinami ilgiau, o tai reiškia, kad žmogus ilgiau išlieka sotus. Mitybos specialistė pabrėžė, kad tuo ir skiriasi įprasti avižiniai dribsniai nuo greitai paruošiamų avižinių dribsnių.
Ekspertė pažymėjo, kad avižiniai dribsniai yra neskaldyti grūdai, kuriuose yra beta gliukano skaidulų, atsparaus krakmolo, neheminės geležies, todėl jie yra sveikas pasirinkimas veganams ir vegetarams, taip pat magnio, kalcio ir mangano.
Mitybos specialistė pažymėjo, kad beta gliukano skaidulos gali padėti palaikyti sveiką cholesterolio kiekį kraujyje, taigi ir širdies sveikatą. Ji taip pat gali neleisti padidėti cukraus kiekiui kraujyje.
Avižiniai dribsniai taip pat gali būti naudingi žarnyno sveikatai. "Atsparusis krakmolas yra prebiotikas, kuris maitina storosios žarnos mikrobiomą ir lemia gerą žarnyno floros pusiausvyrą", - sakė Sohai.
Nepaisant daugybės sveikatai naudingų avižinių dribsnių, Sohai pažymėjo, kad "angliavandenių pertekliaus dieta neigiamai veikia cukraus kiekį kraujyje ir trigliceridus, taip pat kepenų sveikatą".
Cukriniu diabetu sergantiems žmonėms Sohai rekomenduoja avižinius dribsnius valgyti su kiaušiniais arba graikišku jogurtu, kad padidėtų baltymų kiekis ir sulėtėtų virškinimas bei cukraus kiekio kraujyje šuoliai.
Ekspertas pažymėjo, kad tai, ar ji laikoma "sveika", yra gana individualu ir priklauso nuo paruošimo. Pavyzdžiui, į greito paruošimo avižinių dribsnių pakelį yra pridėta 12 g cukraus. Tuo tarpu patys gamindami avižinius dribsnius galite kontroliuoti pridėtinio cukraus kiekį.
Sohai pažymėjo, kad avižiniai dribsniai yra puikus sprendimas pusryčiams, ypač jei į juos pridėsite sveikų sėklų, riešutų ar vaisių.
Sveikiausia košė
Daugelio tyrimų duomenimis, grikiai neabejotinai yra sveikiausia grūdų košė žmogui. Jie pirmauja tarp grūdinių kultūrų pagal antioksidantų kiekį.
Grikiuose nėra glitimo, kuris yra stiprus alergenas. Juose gausu skaidulinių medžiagų, sudėtinių angliavandenių ir vitaminų. Grūdų sudėtyje esanti folio rūgštis ir pantoteno rūgštis yra naudingos širdies ligų profilaktikai.
Rašyti komentarą