Žmonės išrado virimą, kad galėtų naudoti vandenį maisto gaminimui ir gėrimui.
Pagrindinė priežastis – atsikratyti mikrobų ir bakterijų, kurie dažnai randami neapdorotame vandenyje.
Iš tiesų, dauguma kenksmingų medžiagų iš tiesų žūsta veikiant aukštai temperatūrai. Tačiau vandeniui pasiekus 100 laipsnių Celsijaus temperatūrą, įvyksta kažkas:
virimo metu vandens ir deguonies molekulės išgaruoja;
bet kuriame vandenyje yra tam tikrų priemaišų, kurios 100 laipsnių temperatūroje niekur nedingsta, ypač druska. Tačiau jų koncentracija padidėja, nes pačio vandens atomų tampa mažiau;
vandens molekulės taip pat turi vandenilio izotopų, kurie yra sunkūs cheminiai elementai, atsparūs 100 laipsnių temperatūrai, jie „sveria“ skystį, nes nusėda ant dugno.
Ar galima tą patį vandenį virinti du kartus
Bakterijos žuvo po pirmojo virinimo, todėl antrą kartą to daryti tiesiog nepatartina. Pakartotinio terminio apdorojimo nereikia.
Virintas vanduo neturi skonio, todėl, kai jis virinamas antrą ar trečią kartą, tampa labai neskanus.
Be to, ekspertai teigia, kad pakartotinis virimas lengvai „sunaikina“ vandenį. Juk šio proceso metu išgaruoja deguonis, o tai pažeidžia pačią H2O molekulę chemijos požiūriu. Todėl toks gėrimas buvo vadinamas kitaip – „negyvasis vanduo“.
Po virimo nešvarumai ir druskos lieka tolygiai, bet vanduo ir deguonis kiekvieną kartą išgaruoja, todėl druskos koncentracija vis didėja. Nors mūsų organizmas to nejaučia, bet tai nėra labai gerai sveikatai.
Paprastai mes viriname chloruotą vandenį, o 100 laipsnių Celsijaus temperatūroje jis reaguoja su organinėmis medžiagomis.
Dėl to susidaro kancerogenai, o dažniausiai virimas tik padidina jų koncentraciją. Tokios medžiagos žmogui yra labai nepageidaujamos, nes sukelia įvairių tipų vėžį.
Apskritai, virintas vanduo nėra naudingas, o pakartotinis apdorojimas daro jį ir žalingą. Todėl reikia laikytis kelių svarbių taisyklių.
Visų pirma, kiekvieną kartą virinti reikia pilti šviežią vandenį, jo nepridedant prie senojo skysčio. Be to, prieš virinant vandenį reikia palikti stovėti keletą valandų.
tsn.ua

Rašyti komentarą