Ar galima kasdien gerti augalinį pieną: kuo jis naudingas ir kam gali pakenkti?

Kas yra augalinis pienas, ar jis geresnis už karvės pieną ir kas jo neturėtų gerti.

Augalinis pienas tampa vis populiaresnis. Jis negali pakeisti natūralaus pieno, bet vis tiek yra naudingas.

Iš ko jis gaminamas, koks augalinis pienas geresnis ir kada jo geriau dar negerti - papasakosime šioje medžiagoje.

Kas yra augalinis pienas ir kuo jis naudingas

Augalinis pienas - tai augalinės kilmės pienas. Jis gaunamas iš avižų, ryžių, aguonų, sojų, kokosų, migdolų, anakardžių, lazdyno riešutų.

Kuo naudingas augalų pienas? Skirtingai nei gyvūnų piene, jame nėra laktozės - tai pagrindinis jo privalumas. Daugelis žmonių pereina prie augalinio pieno vien dėl laktozės netoleravimo.

Be to, pasak gydytojų, jis palankiai veikia žmogaus odos ir virškinimo sistemos sveikatą. Jis taip pat pagerina bendrą savijautą ir pašalina sunkumą bei diskomfortą, kurie dažnai atsiranda išgėrus gyvulinės kilmės pieno.

Kuris pienas sveikesnis - karvės ar augalinis

Augalinis ir karvės pienas yra du skirtingi produktai, kurių negalima lyginti, nes kiekvienas jų yra savaip naudingas. Kurį pieną gerti, priklauso nuo skonio ar poreikio (pvz., laktozės netoleravimo).

Kartu gydytojai pabrėžia, kad augalinis pienas negali visiškai pakeisti gyvulinio pieno kasdienėje mityboje.

Saikingas gyvulinio pieno ir neriebių pieno produktų vartojimas neprisideda prie antsvorio augimo, tačiau yra gera profilaktinė priemonė nuo polipovitaminozės ir osteoporozės.

Todėl karvės pieno ir raugintų pieno produktų nereikėtų išbraukti iš raciono be medicininių indikacijų.

Pediatrai kategoriškai pasisako prieš vaikų pervedimą prie augalinio pieno, nebent tam nėra jokių priežasčių.

Ypač pavojinga tokį pieną duoti vaikui iki trejų metų - kadangi augaliniame piene nėra gyvulinės kilmės baltymų, jis gali sukelti baltymų ir kalcio, būtino kaulų ir raumenų, kraujodaros sistemos vystymuisi, trūkumą.

Augalinis pienas - rūšys ir nauda

Kaip jau minėta, augalinis pienas gali būti avižų, ryžių, sojų ir riešutų pienas. Skirtingos pieno rūšys yra savaip naudingos, sutelkime dėmesį į populiariausias:

  • migdolų pienas - jame gausu augalinių baltymų, taip pat kalio ir magnio, kurie gerina virškinamojo trakto veiklą;
  • avižų pienas - gerai virškinamas organizme ir normalizuoja medžiagų apykaitą.
  • kokosų pienas - jame yra medžiagų, padedančių kovoti su patogenine flora;
  • ryžių pienas - palankiai veikia nervų sistemą, normalizuoja virškinimą ir turi priešuždegiminį poveikį.

Vegetarams patariama gerti riešutų pieną, pagamintą iš migdolų, anakardžių, graikinių ar lazdyno riešutų, kuriame yra daugiau baltymų nei piene, pagamintame iš avižų ir ryžių. Jei esate alergiški riešutams, riešutų pieno geriau vengti.

Tačiau geriausias augalinis pienas kavai yra kokosų pienas, nes jis yra riebesnis už kitų rūšių pieną.

Ar galite virti augalinį pieną

Augalinio pieno nerekomenduojama termiškai apdoroti - veikiant temperatūrai sunaikinami naudingieji baltymai. Be to, toks pienas gali suirti ir prarasti skonį.

Kaip pasigaminti augalinį pieną namuose

Į klausimą: "Koks pienas yra naudingiausias?", atsakymas vienareikšmis - naminis.

Žinoma, galite jo nusipirkti, tačiau parduotuvėje pirktas gali būti ne visai naudingas: gamintojai į produktą dažnai prideda įvairių priedų, pavyzdžiui, emulsiklių, skonio stipriklių, cukraus, augalinių aliejų.

Mažiausia blogybė, sako ekspertai, - kokosų pienas, jame mažiausiai pašalinių ingredientų.

Kaip pasigaminti augalinį pieną namuose: tam reikia išmirkyti ingredientus, sumalti juos blenderiu ir perfiltruoti. Augalinį pieną galite pasigaminti iš aguonų ar kokosų drožlių.

Augalų pienas iš kokosų drožlių

Ingredientai:

  • Kokosų drožlės - 50 g;
  • vandens - 1 litras.

Gaminimas:

  1. Kokoso drožles nuplaukite ir užpilkite vandeniu.
  2. Maišytuve plakite 5 minutes.
  3. Perkoškite ir pagal skonį įmaišykite medaus.

Augalinis aguonų pienas

Ingredintai:

  • aguonos - 100 g;
  • vandens - 1 litras.

Gaminimas:

  1. Aguonas nuplaukite, užpilkite vandeniu ir palikite 1-2 valandoms.
  2. Nusausinkite, įpilkite 1 l vandens ir 5 min. dalimis plakite aguonas su vandeniu.
  3. Perkoškite ir pagal skonį įmaišykite medaus.

Skanaus!

 

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder