Medicinos tyrimų įstaigos ICMR duomenimis, maisto gaminimas uždengus dangčiu padeda geriau išsaugoti maistines medžiagas. Tuo pat metu maisto gaminimas atidengtu dangčiu trunka ilgiau ir, remiantis kitais tyrimais, gali pagreitinti maistingųjų medžiagų praradimą.
Kokios yra maisto gaminimo rekomendacijos?
ICMR teigimu, gaminant maistą atidengus dangtį, maisto produktai gaminami ilgiau ir dažniau susiduria su oru, todėl prarandama daug maistingųjų medžiagų.
Priešingai, gaminant maistą uždengus dangtį, maisto produktai gaminami trumpiau ir geriau išlaiko maistingąsias medžiagas, nes sumažėja jų sąveika su oru.
Pastebėta, kad nors žaliosios daržovės ir lapinės žalumyninės daržovės gali pakeisti spalvą verdant uždengtu dangčiu, šis būdas vis tiek gerokai sumažina maistingųjų medžiagų nuostolius.
Svarbu prisiminti, kad maisto gaminimas būtinas ne tik maisto skoniui, tekstūrai ir išvaizdai pagerinti, bet ir tam, kad organizmas geriau įsisavintų maistingąsias medžiagas.
Virimas padeda sunaikinti mikrobus, todėl sumažėja apsinuodijimo maistu ir infekcijų rizika.
Vieni iš naudingiausių maisto gaminimo būdų yra virimas slėginiu būdu ir virimas garuose. Kita vertus, rekomenduojama vengti kepimo.
Specialistai pabrėžia, kad troškinimas garuose padidina antioksidantų ir polifenolių kiekį daržovėse ir žolelėse.
Kita vertus, kepimas pripažįstamas mažiausiai tinkamu metodu.
Įdomu tai, kad rekomendacijose taip pat pažymima, jog gaminant maistą mikrobangų krosnelėje reikia minimalaus vandens kiekio, o gaminant maistą garuose iš vidaus į išorę veiksmingai išsaugomi vitaminai ir mineralinės medžiagos ir išvengiama jų išplovimo.
Šaltinis: cursorinfo.co.il
Rašyti komentarą