Ar reikia apversti stiklainius su užsukamais dangteliais: net ne visi patyrę kulinarai tai žino
Šis ritualas prasidėjo nuo skardinių dangtelių, kurie buvo uždaromi „iki raktų“, nes jiems reikėjo papildomos apsaugos nuo nutekėjimo.
Kai apverčiame stiklainį, skystis liečiasi su dangteliu, o tai padeda užtikrinti sandarumą ir steriliškumą. Būtent dėl šio paprasto veiksmo produktas išsilaiko ilgiau.
Moksliškai tai labai paprasta paaiškinti: kai dangteliai liečiasi su karštu stiklainio turiniu, ant jo vidinio paviršiaus sunaikinamos visos potencialios bakterijos.
Aušinimo procese apverstoje padėtyje dangtelis „įsiurbiamas“, taip sukurdamas vakuumą. Tai buvo ypač svarbu konservuojant produktus su dideliu rūgšties kiekiu (agurkai, pomidorai), nes čia bakterijos gali daugintis greičiau.
Bet ar visada reikia apversti konservų stiklainius? Pasirodo, ne visiems reikia papildomos procedūros.
Kada reikia apversti, o kada ne: viskas priklauso nuo dangtelio tipo
Ne visi stiklainių dangteliai yra vienodi. Būtent nuo jų priklauso, ar reikia apversti indus po sterilizavimo.
Skardiniai „iki rakto“
Klasikiniai dangteliai naudojami su specialiu uždarymo aparatu. Juos būtina apversti. Kai karštas vanduo liečiasi su dangteliu, jis sterilizuoja jo paviršių. Atvėsus dangtelis deformuojasi, todėl tampa dar labiau hermetiškas. Pagrindiniai tokių dangtelių privalumai yra papildoma sterilizacija ir hermetiškumas, dėl kurių sumažėja produkto gedimo rizika.
Norėdami teisingai apversti konservų stiklainį, naudokite rankšluostį arba pirštines. Taip išvengsite nudegimų. Stiklainiai lieka apversti iki visiško atvėsimo. Jei dangtelį užsukote netinkamai, iškart po apvertimo pastebėsite, kad jis nesandarus. Tai reiškia, kad stiklainį reikia užsukti iš naujo.
„Twist-off“ dangtelis
Užsukami dangteliai yra moderni alternatyva seniesiems „rakinamiems“ skardininiams dangteliams. Jie skiriasi tuo, kad turi polimerinę dangą, kuri veikiama karšto vandens išsiplečia ir sukuria sandarų uždarymą.
Tačiau čia yra svarbus niuansas: tokie stiklainiai negali būti apversti.
Reikalas tas, kad apverstoje padėtyje per didelis karšto skysčio kiekis gali pažeisti polimerinę dangą, o tai lems sandarumo praradimą. Be to, „twist-off“ dangtelis atvėsta greičiau nei pats indas. Todėl gali atsirasti išsipūtimas dėl slėgio.
Tokius dangtelius reikia užsukti sandariai, bet nenaudojant pernelyg didelės jėgos. Po to konservus palikite įprastoje padėtyje, kol atvės. Kai indas atvės, šiek tiek paspauskite dangtelio centrą – jei negirdite „klik“, tai reiškia, kad jis uždarytas teisingai.
Šaltinis: tsn.ua

Rašyti komentarą