Ar tikrai medinius šaukštus yra pavojinga naudoti virtuvėje: ką apie tai sako ekspertai
(2)Daugelis žmonių renkasi medinius šaukštus, nes jie nebraižo indų. Nepriklausomai nuo puodo ar keptuvės medžiagos, mediena nepalieka įbrėžimų ir nepažeidžia paviršiaus, todėl virtuvės reikmenys išlieka geros būklės žymiai ilgiau.
Tuo pačiu metu mediniai šaukštai yra minkšti ir tvirti – jie lengvai sumaišo tirštus patiekalus arba nuvalo prirūgusius likučius nuo keptuvės dugno, o kartu patogiai guli rankoje.
Dar vienas svarbus privalumas – didelis atsparumas karščiui. Skirtingai nuo plastikinių šaukštų, mediniai šaukštai netirpsta veikiami aukštos temperatūros.
Kadangi medis nelaiko šilumos, šaukštas lieka maloniai šiltas liesti ir neturi įtakos patiekalo temperatūrai. Tai daro jį idealiu įrankiu subtiliai ruošti maistą.
Galiausiai, mediniai šaukštai nekeičia maisto skonio. Jei kada nors po metalinio šaukšto naudojimo pajutote metalinį prieskonį patiekaluose, žinote, kad kai kurios medžiagos gali reaguoti su maistu, ypač rūgščiu.
Mediena yra visiškai neutrali ir nesugeria aromatų, todėl jūsų maistas išlaiko savo natūralų skonį.
Kokie yra medinių šaukštų naudojimo trūkumai
Nepaisant daugelio medinių šaukštų privalumų, jie turi ir tam tikrų trūkumų. Labiausiai pastebimas – polinkis į dėmes.
Daugelis vertina medinius šaukštus už jų grožį ir netgi eksponuoja juos virtuvėje. Tačiau dėl porėtos medžio struktūros jie gali sugerti ryškius dažiklius iš tokių ingredientų kaip pomidorai, burokai ar kiti stipriai pigmentuoti produktai.
Gera žinia – dėmes galima pašalinti, taikant tinkamus valymo būdus, todėl tai nėra didelė problema. Jei planuojate ruošti labai ryškius patiekalus, galbūt verta naudoti kitus virtuvės reikmenis, kad išvengtumėte nepageidaujamų dėmių.
Ar maisto gaminimas mediniu šaukštu yra saugus? Atsakymas – taip, gaminti maistą mediniais šaukštais yra visiškai saugu.
Šie įrankiai virtuvėse naudojami jau šimtmečius. Nors 1990-aisiais mediniai šaukštai prarado populiarumą plastiko ir metalo naudai, šiuolaikiniai tyrimai patvirtino jų saugumą.
Porėta medžio struktūra, kuri kartais laikoma trūkumu, iš tiesų padeda kovoti su bakterijomis. Nors mediniai šaukštai sugeria skysčius ir aliejų iš maisto, patekę į poras bakterijos greitai žūsta ir neplinta toliau.
Kad šaukštai būtų švarūs ir saugūs, pakanka juos kruopščiai nuplauti muilu po karštu vandeniu ir gerai išdžiovinti – tai sunaikina daugumą mikroorganizmų. Prireikus galima naudoti papildomą dezinfekciją, pavyzdžiui, apdoroti vandenilio peroksidu arba praskiestu balikliu.
Nors mediniai šaukštai yra tvirti, laikui bėgant jie gali įtrūkti, ypač jei dažnai plaunami indaplovėje.
Jei pastebėjote, kad šaukštas pradeda prarasti išvaizdą arba atsirado pažeidimų, geriau jį pakeisti nauju, kad maisto gaminimas būtų saugus.
Kaip tinkamai prižiūrėti medinius šaukštus
Svarbiausia – niekada nedėkite medinių šaukštų į indaplovę. Nors tai greitas plovimo būdas, tačiau nuolatinis aukštos temperatūros ir agresyvių ploviklių poveikis sukelia medienos įtrūkimus ir deformaciją.
Po plovimo būtinai palikite šaukštus džiūti – idealu juos palikti džiūti mažiausiai 24 valandas. Nebandykite jų nusausinti rankšluosčiu, nes tai gali perkelti bakterijas nuo šaukšto paviršiaus ant audinio ir atvirkščiai.
Jei renkatės medinius šaukštus, teikite pirmenybę klevų gaminiams. Nors jie gali būti brangesni nei pušies ar kitų rūšių medžio šaukštai, tačiau yra tvirtesni ir ilgesnio tarnavimo.
Šaltinis: tsn.ua

Rašyti komentarą