Ar tikrai mėsą reikia plauti prieš kepant: atsakymas jus nustebins
Ar reikia plauti mėsą po atitirpinimo ir šviežią mėsą
Jei esate įsitikinę mėsos kokybe, tuomet jos plauti nereikėtų, sako virėjai. Ir pateikia keletą argumentų:
mėsos terminio apdorojimo metu (kai produkto viduje temperatūra pasiekia 55-60 °C) patogenai žūsta, todėl prieš kepant, verdant, kepant ir troškinant jos plauti nereikia;
marinatas, skirtas kepti ant grotelių arba grilyje, dezinfekuoja mėsą taip pat, kaip ir sūrymas (pavyzdžiui, jei mėsa yra džiovinta arba rūkyta);
mėsą, kuri bus užšaldyta, bakterijos žūsta esant žemai temperatūrai, todėl jos atšildžius plauti nereikia.
Kas nutiks, jei mėsą nuplausite? Produktui susidūrus su vandeniu, sutrinka vadinamoji Mailjardo reakcija tarp cukrų ir rūgščių.
Dėl šios reakcijos 110 °C temperatūroje ant mėsos viršaus susidaro ruda plutelė, o viduje užsilaiko sultys ir aromatai. Tačiau vanduo iš nuplauto mėsos gabalo išgaruoja t 100 °C temperatūroje, todėl plutelė nesusidaro.
Kartu yra vienas argumentas, kodėl reikėtų plauti mėsą - jei, pavyzdžiui, nusipirkote ją turguje ir ant produkto yra kaulų atplaišų ar medžio drožlių.
Tuomet turėtumėte jas arba nusikratyti, arba nuplauti gabalą. Ar būtina plauti mėsą nuo kraujo? Būtinai, o po to nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
Šaltinis: unian.net
Rašyti komentarą