Atkeliavus šviežių bulvių derliui dietologė primena – į kūną eina ne bulvės, o jų priedai

(1)

Tradicinę fritatą, primenančią mūsų kraštuose gaminamą omletą, italai su malonumu valgo per vėlyvus pusryčius arba gamina vakarienei – tai ne tik gardus, bet ir tvarumu pasižymintis patiekalas: jam galite sunaudoti šaldytuve užsigulėjusių daržovių likučius.

Tačiau kad ir kiek beragautume patiekalų su Rytų šalyse mėgstamais ryžiais, ar su Viduržemio jūros regione paplitusia duona – pita, lietuviui niekas neatstos bulvių, ypač jei jos šviežios.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria šviežias bulves valgyti su odele, nes jose yra organizmui svarbių mineralų kalio ir magnio.

Virtos, o paskui apkeptos su kitomis daržovėmis, kiaušiniais ir gabalėliu sūriu, bulvės gali virsti sočia vakariene šeimai.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad bulvės – viena mėgstamiausių daržovių, o rinktis jas reikėtų pagal numatytą ruošti patiekalą.

Tukina ne saikingai valgomos bulvės, o jų priedai

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, geriausia valgyti virtas arba orkaitėje be papildomų riebalų keptas bulves:

„Tiesa, reikalingas ir saikas: taip paruoštų bulvių per dieną galima suvartoti apie 100–200 gramų. Jos gana sočios, bet ne itin kaloringos: 100 gramų virtų bulvių yra 75 kalorijos, tačiau tokiame pat kiekyje keptų – jau 213 kalorijų.“

Pasak dietologės, bulvėse yra naudingų organizmui medžiagų: fosforo, geležies, įvairių vitaminų ir skaidulų:

Įdomu tai, kad vitamino C 100 g bulvių yra net 15 mg, o bulvių lupenose yra svarbių organizmui mineralų kalio ir magnio, kurie reikalingi optimaliai širdies, kraujagyslių, raumenų ir nervų sistemos veiklai.“

Dr. Edita Gavelienė pataria vengti bulves gardinti spirgučiais ir riebiais padažais, kepti ar gruzdinti jas dideliame riebalų kiekyje, nes jose gali būti transriebalų rūgščių.

„Dalį bulvių apkepuose visada pravartu pakeisti kitomis daržovėmis – taip patiekalas bus ne tik spalvingesnis, bet gausime ir daugiau naudos iš skirtingų daržovių.

Dabar kaip tik prasideda daugelio jų derliaus metas, tad panaudokime jas savo racione, – rekomenduoja sveikatai palankios mitybos ekspertė.

Fritata su daržovėmis ir sūriu

Patiekalui reikės:

  • 200 g šviežių bulvių – šviežios lietuviškos fasuotos bulvės 35+ mm, 1 kl; 1,49 / 1kg;
  • 200 g brokolių – brokolis 2,39 / 1 vnt;
  • 200 g šparaginių pupelių – šparaginės pupelės 4,49 / 1kg;
  • 400 g pupelių skardinėje – keturių pupelių mišinys „Rimi“  0,98 / 400 g;
  • 3 šaukštelių aliejaus;
  • 1 šaukštelis acto;
  • 2 česnako skiltelių;
  • 4 didelių kiaušinių;
  • 50 g rikotos (arba mocarelos);
  • žiupsnelio aitriosios paprikos dribsnių, kmynų arba pankolio sėklų;
  • saujelės bazilikų arba kitų turimų žalumynų.

Kaip gaminti:

  1. Bulves virkite apie 10-15 minučių, kol jos suminkštės. Likus 2 minutėms, į puodą suberkite supjaustytus  brokolius. Daržoves nukoškite, pravėsinkite, bulves supjaustykite stambiais griežinėliais.
  2. Apvirkite šparagines pupeles 3-4 minutes.
  3. Nepridegančioje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštelius aliejaus ir 1 minutę pakepinkite susmulkintas česnako skilteles, tada suberkite aitriosios paprikos dribsnius, kmynus arba pankolio sėklas ir kepkite dar 1 minutę. Sudėkite bulves, brokolius ir prieskonius ir išmaišykite.
  4. Suplakite kiaušinius pagardinkite prieskoniais ir supilkite ant bulvių mišinio. Kepkite vidutinėje kaitroje apie 2 minutes arba tol, kol pagrindas sukietės. Užberkite rikotos ir dar kepkite 4-5 minutes.
  5. Tuo tarpu pupelių mišinį iš skardinės apšlakstykite actu ir 1 šaukšteliu aliejaus. Įmaišykite bazilikus ar kitus žalumynus, pagardinkite prieskoniais. Supjaustykite fritatą į keturias dalis ir patiekite su pupelių salotomis.

Skanaus!

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder