Mityba, didinanti insulto riziką:
- Daug kalorijų (dėl didelio riebalų ir cukraus kiekio).
- Per didelis saldumynų ir kepinių, taip pat gaiviųjų gėrimų (gazuotų gėrimų, vaisių sulčių ir nektarų) vartojimas.
- Per didelis transriebalų (jų yra margarine, ilgai negendančiuose konditerijos gaminiuose, pusfabrikačiuose, kreminiuose saldainių, sausainių, vaflių įdaruose), ypač nežinomų prekės ženklų, tiesiog supakuotų pagal svorį, vartojimas.
- Per didelis sočiųjų riebalų (riebių dešrų ir dešrų gaminių, ypač saliamio, grietinėlės sviesto, riebių pieno produktų) vartojimas.
- Maistinių skaidulų trūkumas (rafinuotų miltų ir grūdinių produktų vartojimas, mažas daržovių, vaisių ir uogų vartojimas).
- Mažai natūralių vitaminų, mineralinių medžiagų ir antioksidantų (dažniausiai labai perdirbtas maistas, pripildytas aromato, skonio ir konsistencijos stipriklių).
Mityba, galinti užkirsti kelią insultui:
- Tai apima subalansuotą mitybą, kurią sudaro trys produktų grupės: baltymai, neskaldyti grūdai; daržovės, vaisiai, uogos; sveiki riebalai.
- Venkite vienkartinių didelio riebalų kiekio apkrovų (pavyzdžiui, riebios picos ar kreminio torto, kepto riebaus maisto).
- Žemas glikemijos indeksas, ribojant saldumynus. Riboti reiškia juos vartoti kuo rečiau, geriausia pakeisti uogomis ir vaisiais.
- Daug skaidulinių medžiagų ir pektinų. Tai maltos avižų, kviečių ir rugių sėlenos, kurių galima dėti į patiekalus; keptos daržovės, uogos, jūros dumbliai. Kaip papildą galite pridėti paruoštų skaidulinių medžiagų.
- Kontroliuokite suvartojamos druskos kiekį (dienos norma - 5 gramai, maždaug arbatinis šaukštelis)
- Daug natūralaus vitamino C, reikalingo kolageno baltymų sintezei, kuris būtinas sveikoms kraujagyslėms. Šaltiniai - erškėtuogių uogų ekstraktas, petražolių žalumynai, švieži ir marinuoti kopūstai, paprikos. Taip pat galite papildyti savo mitybą vitaminu C.
- Daug mineralinių medžiagų (magnio, kalio, seleno, jodo), B grupės vitaminų ir vitamino D. Tai pilno grūdo grūdai, riešutai, jūros dumbliai, alaus mielės.
- Daug sveikųjų riebalų, ypač augalinės kilmės omega-3: graikiniai riešutai, linų sėmenys, sezamai, saulėgrąžos, moliūgai ir riebios žuvys (skumbrė, silkė).
- Pirmenybę teikite ne keptam, o keptam, virtam ir troškintam maistui.
- Vartojant sveikus, mažai kalorijų turinčius gėrimus: vandenį, nedideliais kiekiais - žaliąją ir juodąją arbatą, kavą be cukraus. Gerai sveikatai palaikyti geriausia gerti paprastą vandenį.
- Laikantis reguliaraus valgymo grafiko (pusryčiai, pietūs ir vakarienė) ir vengiant vėlyvų vakarienių (geriau vakarieniauti likus 2-4 valandoms iki miego). Tarp valgymų patartina gerti šiltą vandenį (kurį galima šiek tiek parūgštinti citrinos sultimis).
Rašyti komentarą