Dietologė įvardija maisto produktus, kurie sukelia insultą ir apsaugo nuo jo

(1)

Insulto pagrindas yra aterosklerozė - lėtinė kraujagyslių liga, kuriai būdingas aterosklerozinių plokštelių nusėdimas. Kai kraujagyslės dėl šių nuosėdų užsikemša, sutrinka organų ir audinių aprūpinimas krauju. Pasak gydytojos dietologės Oksanos Skitalinskos, svarbiausias vaidmuo užkertant kelią insultui tenka mitybai.

Mityba, didinanti insulto riziką:

  • Daug kalorijų (dėl didelio riebalų ir cukraus kiekio).
  • Per didelis saldumynų ir kepinių, taip pat gaiviųjų gėrimų (gazuotų gėrimų, vaisių sulčių ir nektarų) vartojimas.
  • Per didelis transriebalų (jų yra margarine, ilgai negendančiuose konditerijos gaminiuose, pusfabrikačiuose, kreminiuose saldainių, sausainių, vaflių įdaruose), ypač nežinomų prekės ženklų, tiesiog supakuotų pagal svorį, vartojimas.
  • Per didelis sočiųjų riebalų (riebių dešrų ir dešrų gaminių, ypač saliamio, grietinėlės sviesto, riebių pieno produktų) vartojimas.
  • Maistinių skaidulų trūkumas (rafinuotų miltų ir grūdinių produktų vartojimas, mažas daržovių, vaisių ir uogų vartojimas).
  • Mažai natūralių vitaminų, mineralinių medžiagų ir antioksidantų (dažniausiai labai perdirbtas maistas, pripildytas aromato, skonio ir konsistencijos stipriklių).

Mityba, galinti užkirsti kelią insultui:

  • Tai apima subalansuotą mitybą, kurią sudaro trys produktų grupės: baltymai, neskaldyti grūdai; daržovės, vaisiai, uogos; sveiki riebalai.
  • Venkite vienkartinių didelio riebalų kiekio apkrovų (pavyzdžiui, riebios picos ar kreminio torto, kepto riebaus maisto).
  • Žemas glikemijos indeksas, ribojant saldumynus. Riboti reiškia juos vartoti kuo rečiau, geriausia pakeisti uogomis ir vaisiais.
  • Daug skaidulinių medžiagų ir pektinų. Tai maltos avižų, kviečių ir rugių sėlenos, kurių galima dėti į patiekalus; keptos daržovės, uogos, jūros dumbliai. Kaip papildą galite pridėti paruoštų skaidulinių medžiagų.
  • Kontroliuokite suvartojamos druskos kiekį (dienos norma - 5 gramai, maždaug arbatinis šaukštelis)
  • Daug natūralaus vitamino C, reikalingo kolageno baltymų sintezei, kuris būtinas sveikoms kraujagyslėms. Šaltiniai - erškėtuogių uogų ekstraktas, petražolių žalumynai, švieži ir marinuoti kopūstai, paprikos. Taip pat galite papildyti savo mitybą vitaminu C.
  • Daug mineralinių medžiagų (magnio, kalio, seleno, jodo), B grupės vitaminų ir vitamino D. Tai pilno grūdo grūdai, riešutai, jūros dumbliai, alaus mielės.
  • Daug sveikųjų riebalų, ypač augalinės kilmės omega-3: graikiniai riešutai, linų sėmenys, sezamai, saulėgrąžos, moliūgai ir riebios žuvys (skumbrė, silkė).
  • Pirmenybę teikite ne keptam, o keptam, virtam ir troškintam maistui.
  • Vartojant sveikus, mažai kalorijų turinčius gėrimus: vandenį, nedideliais kiekiais - žaliąją ir juodąją arbatą, kavą be cukraus. Gerai sveikatai palaikyti geriausia gerti paprastą vandenį.
  • Laikantis reguliaraus valgymo grafiko (pusryčiai, pietūs ir vakarienė) ir vengiant vėlyvų vakarienių (geriau vakarieniauti likus 2-4 valandoms iki miego). Tarp valgymų patartina gerti šiltą vandenį (kurį galima šiek tiek parūgštinti citrinos sultimis).

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder