Duoninėje ar šaldytuve: atsakė, kur laikyti kepinius, kad švieži išliktų ilgiau

Norint, kad iš parduotuvės atsinešti švieži kepiniai kuo ilgiau išliktų kokybiški, svarbu tinkamai juos laikyti. Vieni tam renkasi duoninę, kiti šaldytuvą – o kuris pasirinkimas geresnis?

Tai, kad patys įvairiausi švieži kepiniai yra neatsiejama lietuvių kasdienio pirkinių krepšelio dalis patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Pasak jos, ypatingo populiarumo sulaukia ne tik duona, bet ir prancūziškas batonas, kruasanai.

„Įvairiausi vietoje kepami kepiniai –  nuo seno yra tapę mūsų prekybos tinklo vizitine kortele, todėl tinklo pirkėjams stengiamės ne tik pasiūlyti gausų kepinių asortimentą, bet ir nuolat jį atnaujiname.

Norėdami, kad pirkėjus kasdien pasiektų kuo šviežesni kepiniai, kai kurias jų rūšis kepame net tris kartus per dieną. O norintiems sutaupyti, kepinius ir duoną siūlome pirkti vakarinėmis valandomis, po 20 val.

Tuomet šios kategorijos prekėms kasdien taikomos ypatingos nuolaidos“, – sako V. Budrienė.

Gudrybė, kaip išsaugoti sausainių traškumą

Prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray sako, kad dauguma kepinių švieži išlieka laikomi kambario temperatūroje.

Pasak jo, ši taisyklė galioja ką tik iškeptiems sausainiams, keksiukams, įvairiausiems pyragaičiams, duonai. Sandariuose induose, kambario temperatūroje šie kepiniai švieži išlieka iki 5 dienų.

„Į indą su sausainiais įdėkite duonos riekę – ji sugers perteklinę drėgmę, todėl sausainiai išliks traškesni. Įvairiausi pyragai kambario temperatūroje gali būti laikomi 2–3 dienas.

Pyragą tereikia suvynioti į maistinę plėvelę, kuri neleis jam džiūti. Tiesa, pyragus su įvairiausiais glaistais reikėtų laikyti šaltai. Jei uždėsite plėvelę, ji neleis glaistui sugertų kitų, šaldytuve esančių maisto produktų kvapų“, – pataria T. Lauvray.

Jei norite ilgiau palaikyti keksiukų šviežumą, juos įsukite į popierinį rankšluostį ir sudėkite į sandarų indą. Visiškai kitokia taisyklė galioja lietuvių pamėgtiems kruasanams.

Pasak T. Lauvray, sviestinius raguolius geriausia suvalgyti tą pačią dieną. Tačiau jeigu to padaryti nespėjote, sudėkite juos į šaldytuvą, o kai užsimanysite – greitai pašildykite orkaitėje. Šaldytuve kruasanus patariama laikyti iki 5 dienų.

Juodos duonos galiojimo laiką pratęsite šaldytuve

Kalbant apie duoną, jeigu jos nusipirkote daugiau, arba matote, kad jos per kelias dienas nesuvalgysite – laikykite ją šaldytuve. Taip apsaugosite duoną nuo galimo pelėsio.

Tiesa, T. Lauvray pabrėžia, kad ši taisyklė galioja tik juodai duonai. Laikoma šaldytuve ji tinkama vartoti išlieka daugiau nei savaitę.

Tuo tarpu prancūziški batonai, itališkos čiabatos ar kitos panašios duonos rūšys šaldytuve gali greičiau išdžiūti ir tapti kietos, todėl jų šaltai geriau nelaikyti. Jas geriausia suvartoti kuo greičiau. 

Įvairiausios rūšies duona puikiai tinka ir šaldymui. Pasak „Iki“ atstovo tai geriausia daryti duoną supjausčius riekėmis. O užsimanius sumuštinio – duonos riekę paprasčiausiai įdėti į skrudintuvą ar orkaitę. Šaldiklyje duonos riekeles laikyti geriausia iki 4–6 mėnesių. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder