Ekologiškas „Maisto banko“ aliejus išgąsdino: namai skendo dūmuose
(2)Panoręs išsikepti lietinių, vyras apstulbo, kai į keptuvę įpylęs šlakelį ekologiško nerafinuoto rapsų aliejaus, namus paskandino juodų tirštų dūmų debesyje. Ne vienerius metus maisto gamybos srityje dirbęs Petras įsitikinęs: geras, kokybiškas aliejus taip negali degti.
Juodų dūmų debesis
Kaip pasakojo pavardės nenorėjęs viešinti Petras, Panevėžyje, Kranto gatvėje, atsiėmus „Maisto banko“ skiriamą paketą, į akis krito iki šiol nematytas produktas – ekologiškas šaltai spaustas nerafinuotas rapsų aliejus, gaminamas Zarasų rajone. Petrui keistoka pasirodė neįprastai tiršta jo konsistencija ir tamsiai sodri spalva, nebūdinga tokios rūšies aliejui. O vakare sumanęs išsikepti lietinių išsigando, kad liks ir be vakarienės, ir be namų – įpiltas į keptuvę aliejus greitai pradėjo rūkti. „Pakilo juodų tirštų dūmų debesis. Gerai, kad kambario durys buvo uždarytos, tikriausiai ir dūmų detektorius būtų suveikęs. Daugiau kepti su šituo aliejumi nerizikavau“, – nutikimą virtuvėje pasakoja panevėžietis.
Butelio etiketėje Petras perskaitė, kad aliejus tinkamas kepti iki 190 laipsnių temperatūros, virti ir salotoms. Jis pats buvęs profesionalus virėjas, todėl toks užrašas nustebino. „Ant etiketės rašoma, kad galima naudoti ir kepimui iki 190 laipsnių, bet juk aliejus 145 laipsnių temperatūroje jau pradeda virti. Manau, tai nekokybiškas produktas, jeigu dar neįkaitęs taip baisiai rūksta. Iš pažįstamų moteriškių, kurios taip pat gauna maisto davinius, irgi buvau girdėjęs nekokių atsiliepimų, kad šitas aliejus niekam tinkamas“, – pasakojo Petras. Iš pradžių jis planavo apie galbūt netinkamą gaminį pranešti „Maisto bankui“, tačiau suabejojo, ar kas sureaguotų. Todėl apie tai informavo Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. „Pagalvojau, ar nėra taip, kad kas nors nori verslą padaryti – į vargstantiesiems skirtą aliejų pila kokių nors priemaišų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba užregistravo mano skundą“, – kalbėjo panevėžietis.
Atranka sugriežtėjo
Europos socialinio fondo agentūros, atsakingos už maisto produktų pristatymą ir dalinimo administravimą skurstantiesiems, Projektų valdymo skyriaus projektų vadovė Gintarė Zizienė teigė, kad ekologiškas rapsų aliejus šiemet buvo dalinamas pirmą kartą ir kol kas dėl jo nusiskundimų negauta. Visgi, anot jos, tai nėra įprastas produktas. „Tai pirmas toks atvejis, kad skundžiamasi. Taip, tai yra kiek netipinis produktas – ekologiškas nerafinuotas aliejus, todėl jo konsistencija visai kitokia, jis daug tirštesnis nei įprastai vartojamas. Gal žmones suglumino, kad produktas nėra toks, kokį jie vartojo iki šiol. Mes stengiamės į racioną įtraukti ekologiškų kokybiškų produktų, kurių paprastai skurstantieji negali įpirkti“, – aiškino G. Zizienė. Pasak projektų vadovės, produktai daviniui parenkami pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teisės akte patvirtintą rekomenduojamų produktų sąrašą. „Kaip perkančioji organizacija esame įpareigoti produktus pirkti per Centrinę perkančiąją organizaciją (CPO), tai iš to katalogo ir renkami produktai. O visas procedūras atlieka CPO“, – pirkimų tvarką aiškino G. Zizienė.
Prieš keletą metų buvo atvejis, kai nesaugiais konservais, buvusiais maisto pakete, apsinuodijo keli žmonės. Tąkart, anot projektų vadovės, buvo itin sugriežtinta tvarka, kad tokie atvejai nepasikartotų. “Dabar tvarka gerokai griežtesnė ir tiekėjai atrenkami itin atidžiai. Viskas kruopščiai patikrinama“, – tvirtino G. Zizienė.
Rūksta perkaitinus
Zarasuose įsikūrusios ekologiško rapsų aliejaus gamybos bendrovės EKKO, kurios aliejus ir buvo „Maisto banko“ daviniuose, Kokybės padalinio vadovė Simona Šulinskytė teigė, kad sunku komentuoti situaciją, kai nėra aišku, kaip žmogus ruošė valgį. Jos teigimu, bet koks aliejus perkaitintas gali pradėti smilkti.
„Etiketėje pateikta informacija, kad aliejus tinkamas kepimui iki 190 laipsnių temperatūros. Visi tyrimai atlikti akredituotoje laboratorijoje. Jeigu šios vertės buvo viršijamos, gali būti, kad pradėjo rūkti. Galbūt žmogus šios informacijos neperskaitė“, – svarstė S. Šulinskytė. Pasak Kokybės padalinio vadovės, šį aliejų galima vartoti ir šaltiems, ir karštiems patiekalams gaminti, bet reikia žinoti, kad dažniausiai keptuvėje temperatūra būna apie 220–250 laipsnių. Kepant maistą aukštesnėje temperatūroje, reikia vartoti rafinuotą aliejų. Mat rafinavimo metu iš aliejaus pašalinamos medžiagos, kurios ilgai kepant (virš 190 laipsnių temperatūroje) gali pradėti svilti, skatina greitesnį aliejaus oksidavimosi procesą. „190 laipsnių yra riba, nuo kurios visi vertingieji aliejaus komponentai gali pradėti svilti, todėl ilgam kepimui reikėtų rinktis rafinuotą aliejų. Bet nerafinuotas vertingesnis dėl jame esančių vitaminų, mikroelementų, aktyviųjų medžiagų, naudingų mūsų organizmui“, – komentavo bendrovės atstovė. Šaltai spaustas nerafinuotas aliejus yra gelsvai rusvo atspalvio – tokią spalvą lemia oranžinės (vitamino E) ir žalios (chlorofilo) spalvų mišinys.
„Reikia džiaugtis, kad aliejus tirštas. Paprastai kuo skystesnis, tuo mažiau vertingesnis ir išgautas pačiais prasčiausiais būdais, dažniausiai cheminiu. O kai aliejus išgaunamas šaltuoju būdu, jis pilnas naudingųjų medžiagų, todėl sodresnės spalvos ir tirštesnis nei įprastai. Čia lygiai taip pat, kaip lygintume gerą išlaikytą vyną su pigiausiu spirituotu gėrimu“, – pasakojo S. Šulinskytė.
Rašyti komentarą