Ilgieji pusryčiai – kaip pasiruošti, kad be rūpesčių mėgautumėtės šylančiu oru

Pasimėgauti atėjusiu pavasariu itin tinka ilgi vėlyvieji pusryčiai, ypač jei galite juos praleisti jaukioje terasoje. Savaitgalį itin malonu neskubant gardžiuotis skaniu maistu. Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, teigimu, artėjant savaitgaliui pirkėjų krepšeliuose dažniau atsiranda įvairesnių egzotiškesnių maisto produktų, kurie itin tinkami vėlyviems pusryčiams ruošti. „Papratai artėjant savaitgaliui įprastą kasdienį pirkinių krepšelį papildo gurmaniški produktai, tokie kaip įvairūs pelėsiniai ir ožkos sūriai, vytinti kumpiai, lašiša. Taip pat pastebime pirkėjų susidomėjimą įvairiomis uogomis. Per praėjusius metus uogų kategorijos pardavimai išaugo apie 30 proc.“, – sako V. Budrienė.

 

Paprastos taisyklės ilgųjų pusryčių stalui

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad pasirinkus tinkamus produktus ilguosius pusryčius nesudėtinga paruošti gana greitai, tačiau reikėtų vadovautis keliomis paprastomis taisyklėmis.

„Kiekvieni ilgieji pusryčiai yra unikalūs, tačiau reikėtų nepamiršti kelių taisyklių, kad patenkintumėte kiekvieno šeimos nario skonį ir nereikėtų rūpintis, ar visi sotūs. Kadangi ilgieji pusryčiai yra tarpinis pusryčių ir pietų variantas, ant jų stalo turėtų atsirasti įvairių rūšių patiekalų ir produktų. Pasirūpinkite sotesniais užkandžiais, pavasarį itin skaniomis salotomis. Čia turėtų būti ir pieno produktų, kuriuose, jei netoleruojate laktozės, lengvai pakeisite augalinėmis alternatyvomis. Ir, žinoma, kokie gi ilgieji pusryčiai be desertų“, – pataria V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, patogiausia ilguosius pusryčius serviruoti švediško stalo principu. Kiekvienas galės įsidėti mėgstamų patiekalų ir susikurti savo skonių lėkštę. Na, o jeigu maisto liks, jį nesudėtinga panaudoti ateinančios savaitės valgiaraštyje.

V. Juodkazienė pateikia kelis patarimus, kurie padės paprastai paruošti ilguosius pusryčius.

Sotūs užkandžiai. Vienas itin populiarių pasirinkimų – kiaušiniai. Juos galite patiekti keptus, kaip omletą arba tiesiog virtus ir perpjautus per pusę. Prie kiaušinių itin tinka ir virti smidrai. Vėlyvųjų pusryčių stalą itin puošia ir lašiša. Ją patiekiant pasitelkite visą fantaziją. Nedideliu lašišos gabalėlių galima apvynioti garuose virto smidro kotelį. Taip pat galima paruošti lašišos tartarą su balzamiko padažu. Lašišos ir tzadzikio padažo derinys nepalieka abejingų. Juolab kad šį padažą namie nesudėtingai pagaminsite iš agurkų, krapų ir jogurto. Ant pusryčių stalo savo vietą turėtų rasti ir įvairūs vytinti kumpiai.

Salotos. Pavasaris itin dėkingas dėl šviežio derliaus salotų ir daržovių gausos. Daržovės ne tik suteiks energijos, bet ir spalvingai papuoš stalą. Taigi pripjaustykite dubenį raudonųjų ridikėlių. Paruoškite žalių lapinių salotų. Norėdami pridėti spalvų ir šiek tiek rūgštumo, galite pasirinkti ir burokėlių karpačą.

Duona. Sumuštiniui susitepti ar prie salotų puikiai tiks sveikuoliška sėklų duonelė ar ruginė duona. Tačiau taip pat ne mažiau gardu ir paskrudinta duona, sviestinės mielinės bandelės ar riestainiai. Vėlyvųjų pusryčių stalui itin dera ir kruasanai. Jie tinka tiek su sūriais, pikantiškais priedais, tiek su saldžiais priedais arba tiesiog vieni.

Pieno produktai. Ant vėlyvųjų pusryčių stalo turėtų būti pieno produktų. Tačiau jiems galima rasti ir daug augalų atitikmenų. Vienas iš universaliausių pieno produktų – jogurtas. Jį galite valgyti saldų arba natūralų. Be to, jogurto padažas puikiai tiks ir su salotomis. Jį galima tepti ant duonos vietoj sviesto. Taip pat pasirūpinkite bent kelių rūšių sūriais – pusryčiams labiau tinka tepami varškės ar ožkos, taip pat įvairių rūšių fermentiniai sūriai.

Gėrimai. Žinoma, gėrimai pusryčiams yra būtini. Pagalvokite ne tik apie kavą ir arbatą, galbūt neskubant galima pasimėgauti ir puodeliu kakavos. Paserviruokite ir šaltų gėrimų. Tai gali būti vaisių sultys ar kokteiliai, pienas ar augaliniai gėrimai. Jie pravers ir kavai pagardinti.

Desertai. Be jų negali apsieiti nė vieni vėlyvieji pusryčiai. Rinkitės desertus su natūraliais vaisiais ir uogomis, gaivesnių skonių, bet išraiškingų formų ir išvaizdos. Taip pat patiekite ir uogų. Pavasarį pasimėgauti uogomis itin norisi. Todėl ir vėlyvųjų pusryčių stalui paserviruokite braškių, šilauogių, vynuogių. Jas galima valgyti vienas, dėti į salotas arba skanauti su sūriais.

Maisto ekspertė siūlo ir kruasano su lašiša bei kiaušiniu receptą.

Jums reikės (4 asm.):

4 kruasanų

4 mažų kiaušinių

sviesto kepimui

200 g rūkytos lašišos

1 prinokusio avokado

1 žaliosios citrinos

šiek tiek krapų

druskos, pipirų

Paruošimas:

Įkaitinkite sviestą ir kepkite kiaušinius maždaug 4 min. Kruasanus perpjaukite horizontaliai per pusę ir išklokite lašiša. Padalinkite avokadą per pusę, nulupkite žievę ir supjaustykite minkštimą plonais griežinėliais. Sudėkite juos ant lašišos ir apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis. Tuomet į vidų dėkite keptus kiaušinius ir pabarstykite krapais. Pagardinkite druska ir pipirais. Patiekite nedelsdami.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder