Indrės Trusovės idėjos šventinėms vaišėms: nuo išskirtinės silkės iki ypatingo aguonų pyrago

(1)

Jau visai netrukus šeimos ir bičiuliai bursis prie stalų ir mėgausis tiek nostalgiškais tradiciniais skoniais, tiek išbandys naujus, iki šiol dar neragautus patiekalus.

Mat tautiečiai vis drąsiau eksperimentuoja ir paįvairina savo šventinį valgiaraštį – atskleidė gyventojų nuomonės tyrimas.

Didžiausio lietuviško prekybos tinklo „Maxima" subalansuotos mitybos partnerė Indrė Trusovė dalijasi receptais, leisiančiais likus vos kelioms dienoms iki švenčių be vargo susiplanuoti naujų spalvų ir netikėtų skonių derinių.

Ragina išbandyti netikėtus derinius ir skonius

Dietistės Indrės Trusovės šeimoje maistas užima svarbią vietą, tad į vaišių ruošimą įsitraukia kiekvienas. I. Trusovė pasakoja nevengianti ir eksperimentuoti, o per praėjusias šventes namiškius nustebinusį tuno tartarą planuoja gaminti ir šiemet.

I. Trusovės pamėgtam tuno tartarui jums reikės:

  • 200 g tuno filė
  • 50 g raudonųjų svogūnų
  • 2 v. š. citrinų sulčių
  • 1 avokado
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. sezamų sėklų aliejaus
  • Žiupsnio druskos, juodųjų pipirų

Gaminimo eiga:

  • Tuną supjaustykite mažais gabaliukais, dėkite į dubenį, berkite pipirų, druskos, pilkite aliejų. Viską sumaišykite ir palikite pasimarinuoti.
  • Avokadą supjaustykite nedideliais kubeliais, apšlakstykite citrina, berkite druskos, pipirų. Sumaišykite.
  • Susmulkinkite raudonąjį svogūną, sumaišykite su druskos žiupsneliu ir palikite pastovėti.
  • Paimkite torto formą be dugno (ji padės gražiai suformuoti patiekalą) ir dėkite pirmiausia avokadą, tada svogūnus ir galiausiai tuną.
  • Papuoškite citrinų griežinėliais ar smulkiais ikriukais.

„Maxima" subalansuotos mitybos partnerė I. Trusovė siūlo išbandyti ir dar vieną receptą, kuris puikiai sujungia tradicinius bei egzotiškus skonius – silkės ir mangų sumuštinukus.

Silkės ir mangų sumuštinukams jums reikės:

  • 1 mango vaisiaus
  • 1 avokado
  • 1 žaliosios citrinos
  • 200 g silkės
  • Skiltelės česnako
  • Druskos
  • Juodųjų pipirų
  • Alyvuogių aliejaus
  • Čiabatos duonos

Gaminimo eiga:

  • Duoną supjaustykite, pašlakstykite aliejumi ir paskrudinkite. Įtrinkite česnaku.
  • Silkę, avokadą, mangą pjaustykite vienodo dydžio kubeliais. Sumaišykite su druska, pipirais, citrinos sultimis.
  • Ant duonos riekelių dėkite paruoštą silkių, avokado ir mango kapotinį.
  • Patiekiant galite puošti įvairiais daigais.

Dar vienas greitas ir skirtingo amžiaus svečiams tikrai patiksiantis patiekalas – sūrio kamuoliukai.

Sūrio kamuoliukams jums reikės:

  • 150 g tepamo sūrio
  • 80 g fermentinio sūrio
  • 50 g fetos
  • Česnako laiškų
  • Saujelės lukštentų pistacijų
  • Saujelės džiovintų spanguolių
  • Žiupsnio druskos, pipirų, česnako miltelių
  • Duonos lazdelių ar krekerių

Gaminimo eiga:

  • Susmulkinkite česnako laiškus, pistacijas ir spanguoles. Viską sumaišykite.
  • Dubenyje sumaišykite tepamą sūrį, smulkiai tarkuotą fermentinį sūrį, fetą, Berkite prieskonius ir pusę pistacijų bei spanguolių masės. Įdėkite į šaldytuvą ir leiskite pastovėti.
  • Drėgnomis rankomis formuokite kamuoliukus, juos apvoliokite spanguolių ir pistacijų masėje.
  • Patiekite ant krekerių arba su duoniukais.

Karaliaujantis aguonų pyragas

Svarstantiems, kokiu desertu nustebinti artimiausius žmones, dietistė I. Trusovė taip pat turi puikų patarimą – ji dalijasi jos šeimoje jau ne vienus metus per šventes karaliaujančiu ir tikru favoritu tapusiu aguonų pyrago receptu.

Aguonų pyragui jums reikės:

  • 300 g migdolų miltų
  • 250 g aguonų mišinio kepiniams
  • 4 kiaušinių
  • Indelio kondensuoto pieno

Karamelei reikės:

  • 200 ml 35% riebumo grietinėlės
  • 100 g cukraus pudros

Pyrago gaminimo eiga:

  • Atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius išplakite, sudėkite aguonas, miltus. Viską sumaišykite.
  • Į mišinį supilkite kondensuotą pieną ir viską vėl išmaišykite.
  • Baltymus išplakite iki standumo ir taip pat įmaišykite į turimą masę. Masė turi maišytis sunkiai, būti tiršta.
  • Kepkite orkaitėje 30 min naudodami viršaus-apačios kaitinimo funkciją, 190 laipsnių temperatūroje.

Karamelės gaminimo eiga:

  • Grietinėlę gerai sumaišykite su cukraus pudra. Supilkite į nedidelį virimui skirtą puodą.
  • Nuolat maišant virkite ant vidutinės kaitros, kol masė taps tiršta, šviesiai rudos spalvos karamele.
  • Pyragą subadykite šakute ir užpilkite karamelę. Per naktį palikite šaldytuve.

Skanaus!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder