Iš cukinijų galima paruošti labai gardžių patiekalų

Sveikos mitybos pagrindas – daržovės ir vaisiai. Pasak mokslininkų, per dieną optimalu penkios porcijos. Rudeniop sunoksta cukinijos, iš kurių galima paruošti skanių patiekalų. Štai keletas įkvepiančių receptų!

Organizatorių nuotr.

Keptos cukinijos su aštriu padažu

2 cukinijos

Mėtų pagal skonį

Pusė aitriosios paprikos

4 skiltelės česnako

2 šaukštai citrinos sulčių

Šaukštelis skysto medaus

Šaukštelis sojų padažo

4 šaukštai alyvuogių aliejaus

Druskos, maltų pipirų pagal skonį

GAMINIMAS. Cukinijas supjaustyti plonais griežinėliais. Pagardinti prieskoniais ir marinuoti 40 min. Aliejų sumaišyti su citrinos sultimis, medumi ir sojų padažu. Sudėti smulkintą papriką, mėtas, išspaustą česnaką, pasūdyti. Kepimo groteles patepti aliejumi ir kepti cukinijas, kol atsiras tamsių dryželių. Patiekti apliejus gautu padažu.

4 porcijos

100 g 56 kcal

Ruošti 1 val.

Organizatorių nuotr.

Cukinijų suflė su grybų padažu

2 cukinijos

6 pievagrybiai

4 kiaušiniai

Svogūnas

150 g grietinės

Sviesto kepti

250 ml pieno

Druskos, maltų pipirų pagal skonį

GAMINIMAS. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Trynius išplakti ir sutrinti elektriniu trintuvu su pjaustytomis cukinijomis, pienu, miltais. Supilti tirpintą sviestą. Pagardinti prieskoniais. Baltymus išplakti iki standumo. Atsargiai įmaišyti į tešlą. Gautą masę sukrėsti į sviestu išteptą kepimo indą. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.

Pievagrybius supjaustyti, pakepinti ir susmulkinti elektriniu trintuvu. Sudėti pakepintą svogūną, grietinę ir išmaišyti. Suflė patiekti su grybų padažu.

5 porcijos

100 g 112 kcal

Ruošti 50 min.

Organizatorių nuotr.

Įdarytos cukinijos 

2 vidutinės cukinijos

500 g maltos jautienos

Svogūnas

2 skiltelės česnako

3 šaukštai maltų džiūvėsėlių

Druskos, maltų pipirų pagal skonį

Alyvuogių aliejaus kepti

200 g sūrio

Žalumynų pagal skonį

GAMINIMAS. Svogūną nulupti ir susmulkinti. Cukinijas perpjauti išilgai, atsargiai išskobti minkštimą ir supjaustyti smulkiais kubeliais. Mėsą sumaišyti su svogūnu, cukinijomis ir išspaustu česnaku. Pagardinti prieskoniais, suberti džiūvėsėlius ir išminkyti. Cukinijų laivelius patepti aliejumi ir įdaryti gauta mase. Sudėti ant folijos ir kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Apibarstyti tarkuotu sūriu ir dar kepti apie 15 min. Patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.

4 porcijos

100 g 128 kcal

Ruošti 1 val.

Organizatorių nuotr.

Pikantiška užtepėlė

2 nedidelės cukinijos

Morka

Didelis svogūnas

3 skiltelės česnako

Šaukštelis cukraus

Druskos, maltų pipirų pagal skonį

Šaukštelis maltos raudonos paprikos

Aliejaus kepti

25 g petražolių

GAMINIMAS. Cukinijas nuplauti, nusausinti ir supjaustyti kubeliais. Morką sutarkuoti, svogūną, česnako skilteles, petražoles susmulkinti. Svogūną kepti, kol įgaus auksinį atspalvį. Sudėti morką ir kepinti 2 min. Įmaišyti česnaką, cukinijas, suberti cukrų. Troškinti apie 5 min. Pagardinti prieskoniais ir maišant kepti, kol suminkštės. Suberti smulkintas petražoles ir leisti pastovėti 5 min.

4 porcijos

100 g 118 kcal

Ruošti 40 min.

Organizatorių nuotr.

Cukinijų ir sūrio apkepas 

1 kg cukinijų

2 svogūnai

Aliejaus ir sviesto kepti

150 g kietojo sūrio

100 ml grietinėlės

4 kiaušiniai

2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo

Šaukštas garstyčių

Česnako skiltelė

Druskos, maltų pipirų pagal skonį

Petražolių puošti

GAMINIMAS. Keptuvėje įkaitinti sviestą ir aliejų. Cukinijas ir svogūnus supjaustyti. Svogūnus kepti, kol įgaus auksinį atspalvį. Sudėti cukinijas ir smulkintą česnako skiltelę.

Grietinėlę išplakti su kiaušiniais. Sudėti krakmolą, garstyčias, pagardinti prieskoniais. Gerai išmaišyti.

Kai kepamos cukinijos truputį paruduos, perdėti į kepimo indą, aplieti grietinėlės ir kiaušinių padažu. Apibarstyti tarkuotu sūriu. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Patiekti papuošus petražolėmis.

7 porcijos

100 g 135 kcal

Ruošti 50 min.

Organizatorių nuotr.

Kiaulienos ir cukinijų kotletai 

600 g maltos kiaulienos

Svogūnas

Vidutinė cukinija

Kiaušinis

Maltų džiūvėsėlių pagal skonį

Druskos, maltų pipirų pagal skonį

Saulėgrąžų aliejaus kepti

GAMINIMAS. Cukiniją nuplauti ir stambiai sutarkuoti. Svogūną smulkiai sutarkuoti. Mėsą sumaišyti su cukinija, svogūnu, įmušti kiaušinį, pagardinti prieskoniais ir gerai išmaišyti. Iš gautos masės formuoti kotletus, kiekvieną apvolioti džiūvėsėliais. Kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Uždengti ir dar troškinti apie 5 min.

4 porcijos

100 g 211 kcal

Ruošti 40 min.

 

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder