Niekada to nedarykite: kodėl nereikėtų arbatos maišelio užplikyti du kartus

JAV mokslininkės patarimas dėl arbatos sukėlė britų pasipiktinimą, pasisakė net ambasada

Niekam ne paslaptis, kad britai puikiai nusimano, kaip užsiplikyti geros arbatos: kasdien šalyje išgeriama apie 100 mln. puodelių, ir šis gėrimas yra tapęs tikru kultūros paveldu.

Tačiau viena mokslininkė, dirbantis už daugiau nei 5000 kilometrų nuo JK, Jungtinėse Valstijose, teigia atradusi tobulos arbatos paslaptį, kuri daugeliui britų iš pradžių atrodė visiškai absurdiška, nes ji rekomenduoja į arbatą įberti... druskos, rašo BBC.

Profesorės Michelle Francl tyrimas sukėlė tokį didelį ažiotažą Jungtinėje Karalystėje, kad net JAV ambasada įsikišo.

„Norime užtikrinti gerus Jungtinės Karalystės žmones, kad neįsivaizduojama mintis į nacionalinį britų gėrimą dėti druskos nėra oficiali Jungtinių Valstijų politika. Ir niekada tokia nebus“, – socialiniame tinkle X, parašė JAV ambasada.

Tačiau pasirodo, kad tai nėra nauja idėja, nes druska minima net VIII a. kinų rankraščiuose, kuriuos profesorė Francl išanalizavo, kad ištobulintų savo arbatos receptą.

„Nauja yra tai, kaip mes, chemikai, tai suprantame“, – sakė profesorė M. Francl. Ji aiškina, kad druska blokuoja receptorius, dėl kurių arbata įgauna kartumo skonį, ypač kai ji yra per stipri. Nedidelis žiupsnelis valgomosios druskos, kurio net nepajusite, neutralizuoja gėrimo kartumą.

„Tai nėra tas pats, kas pridėti cukraus. Manau, kad žmonės bijo, jog pajus druskos skonį“, – sakė ji.

Ji ragina arbatą mėgstančius britus būti atviresnius prieš vertinant jos tyrimus, kuriuos ji aprašė savo naujoje knygoje „Steeped: The Chemistry of Tea“, kurią išleido Karališkoji chemijos draugija.

„Eksperimentuoti galima. Aš pati atlikau eksperimentus savo virtuvėje. Pažadinkite savo vidinį mokslininką“, - ragina ji.

Profesorė pamėgo arbatą nuo tada, kai jos mama jai užplikė pirmąjį jo puodelį, kai jai buvo 10 metų. Dėl skonio nesiginčijama, tačiau profesorė rekomenduoja vietoj arbatos maišelių naudoti birią lapinę arbatą ir gėrimą nuolat maišyti, kad arbata gerai susimaišytų su vandeniu ir pienu.

Ji taip pat priduria, kad, įpylus šiek tiek citrinos sulčių, galima pašalinti tas nuosėdas, kurios kartais atsiranda gėrimo paviršiuje.

„Amerikiečiai turi tikrai siaubingų arbatos gaminimo įpročių, – pripažino mokslininkė. – Airijoje esančiose degalinėse gėriau geresnę arbatą nei prabangiuose JAV restoranuose.“

Ji sako, kad mėgsta atvykti į Jungtinę Karalystę, kur žino, kad galės pasimėgauti padoria arbata.

„Žinau, kad nusileidusi galėsiu gauti puikios arbatos. Gera turėti kažką bendro“, – sakė ji.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder