Kaip padirbinėjami produktai, kuriuos valgome kasdien, ir kaip atpažinti klastotę

(1)

Kai kalbama apie klastojimą, maistas tampa viena nemaloniausių temų. Juk tai ne tik apgaulė, bet ir grėsmė mūsų sveikatai. Sužinokime, kokie produktai dažniausiai klastojami, kaip tai daroma ir kaip atpažinti klastotę.

10 suklastotų produktų, kuriuos valgome kasdien

1. Medus

Gamintojai prideda fruktozės sirupo, krakmolo, melasos, o kartais sukuria visiškai dirbtinį „medų“. 

Pagrindinė klastočių tiekėja pasaulyje yra Kinija.

Kaip patikrinti?

Tikras medus guli sluoksniais ir lėtai laša nuo šaukšto.

Pridėkite jodo: melsva spalva išduos krakmolą.

Pirkite medų iš patikimų bitininkų ir venkite egzotiškų pavadinimų.

2. Sūris

Kietosios sūrio rūšys, pavyzdžiui, parmezanas, yra ypač dažnai klastojamos.

Į juos gali būti pridėta palmių aliejaus ar net celiuliozės.

Kaip patikrinti?

Perskaitykite sudėtį: tik pienas, raugas ir fermentai.

Lašinkite jodo: mėlyna spalva rodo krakmolą.

Uždekite gabalėlį: tikras sūris kvepia degintu pienu ir tolygiai lydosi.

3. Alyvuogių aliejus

Saulėgrąžų arba kukurūzų aliejus dažnai parduodamas prisidengiant brangiu aliejumi, pridedant dažiklių ir kvapiųjų medžiagų.

Kaip patikrinti?

Įdėkite aliejų į šaldytuvą: natūralus aliejus sutirštės ir susidarys nuosėdos.

Rinkitės sviestą tamsaus stiklo induose arba skardinėse su užrašu „extra virgin“.

4. Šokoladas

Pagrindinė šokolado vertybė yra kakavos sviestas. 

Tokie pakaitalai, kaip palmių aliejus, sumažina skonį ir naudą sveikatai.

Kaip patikrinti?

Geras šokoladas yra blizgus ir lūžta sausai traškėdamas.

Gabalėlis tirpsta ant pirštų, palikdamas pėdsakus.

5. Alkoholis

Degtinė, vynas, romas ir viskis yra lyderiai tarp padirbto alkoholio. 

Ypač pavojinga yra „suklastota“ degtinė.

Kaip patikrinti?

Pirkite tik didelėse prekybos centruose arba specializuotuose parduotuvėse.

Apžiūrėkite etiketę ir akcizinį antspaudą: viskas turi būti tolygiai priklijuota ir aiškiai atspausdinta.

6. Žuvis

Raudona žuvis dažnai būna dažyta, o „rūkyta“ žuvis gali būti apdorota kancerogenu „skystaisiais dūmais“.

Kaip patikrinti?

Lašišinės žuvies mėsa turėtų būti pilkšvai rausvos spalvos su baltomis gyslomis.

Jei žuvis nusidažo aliejumi, ji yra sugedusi.

Tikra rūkyta žuvis kvepia švelniai, o ne aštriai.

7. Pieno produktai

Grietinė, varškė ir pienas skiedžiami augaliniais riebalais, krakmolu arba keičiami jų pagrindu pagamintais produktais.

Kaip tai patikrinti?

Grietinė ištirpsta verdančiame vandenyje be nuosėdų.

Varškė su priedais kaitinant išskiria aliejų.

Pirkite pieną iš patikimų gamintojų.

8. Kava

Tirpios kavos sudėtyje dažnai būna cikorijos, cukraus arba sojų pupelių.

Kaip patikrinti.

Išsirinkite pupelių kavą ir sumalkite ją patys.

9. Prieskoniai

Juoduosius pipirus, šafraną, cinamoną ir kitus prieskonius galima pakeisti pelenais ar krakmolu.

Kaip patikrinti.

Vartokite nemaltus prieskonius.

Tikri juodieji pipirai sutrupinti sutrupinami, o jų šerdis yra šiek tiek aliejinga.

10. Ikrai

Netikri ikrai gaminami iš želatinos ir dažiklių, o jų išvaizda beveik nesiskiria.

Kaip patikrinti?

Įmeskite kelis ikrus į verdantį vandenį: natūralūs nepraranda formos, o dirbtiniai ištirpsta.

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.