Kaip tinkamai išvalyti medinius virtuvės įrankius? Jokiu būdu nenaudokite indaplovės

Mediniai šaukštai ir mentelės guli dažno lietuvio įrankių stalčiuje, gamindami įvairiausius patiekalus juos naudojame kasdien. Medinių virtuvės įrankių priežiūra ir valymas reikalauja daugiau dėmesio nei metalinių įrankių, tačiau specialistai pažymi, kad žmonių įpročiai yra priešingi.

Mediena ypatingai kaupia nešvarumus  

Mediniai įrankiai, pavyzdžiui, dideli šaukštai ar pjaustymo lentelės, sugeria visus iš kitų indų sklindančius kvapus ir skonius, todėl nereikėtų jų dėti į indaplovę. 

„Dėl porėtos medienos į tokių įrankių vidų skverbiasi visi nešvarumai. Net plika akimi galima pastebėti, kad išplauti mediniai šauktai yra prisiskverbę aliejaus ar kitų medžiagų po gaminimo, tai matome iš pakitusios šaukto ar mentelės spalvos“, – dalijosi medžio dirbinių specialistė Jolanta.

Pasak specialistės, žmonės retai susimąsto, jog mediniuose įrankiuose užsilikęs aliejus ar kita medžiaga – puiki terpė augti bakterijoms, kurias gamindami pernešame ant kito patiekalo. Virtuvėje besisukantys žmones, medinius įrankius mėgsta nuplauti po tekančiu virtuvės čiaupo vandeniu ir mano, kad to užtenka, visgi, specialistė perspėja – to tikrai nepakanka.  

Į pagalbą atskubėjo socialiniai tinklai

Trumpų vaizdo įrašų dalinimosi programėlėje „TikTok“ pasirodė vaizdo įrašas, kuriame viena socialinio tinklo vartotoja pasidalijo savo patirtimi plaunat medinius šaukštus.

„Užtenka juos išvirti verdančiame vandenyje ir visas purvas iškyla į paviršių“, – vaizdo įraše kalbėjo moteris, kurią šokiravo drumzlinas vanduo puode.  

Medžio dirbinių specialistė sako, kad siekdami dar geresnio rezultato į verdantį vandenį galite įpilti šiek tiek acto, o po virimo šauktus rekomenduojama ištepti mineraliniu aliejumi, taip išvengsite medienos sutrūkinėjimo.

Internautai sukilo prieš medinių įrankių valymą

Socialiniame tinke „TikTok“ pasirodęs pirmasis tokio tipo vaizdo įrašas įžiebė aršią diskusiją tarp internautų: vieni skubėjo išbandyti šį metodą, kol kiti piktinosi, jog yra priežasčių, dėl kurių medinių įrankių valyti išvis nereikėtų.

„Išplovėte visus prieskonius, todėl dabar visas jūsų gaminamas maistas netūrės ypatingo prieskonio“, – komentaruose rašė pasipiktinusi moteris.

„Būtent dėl šio šaukštų pageltonavimo jūsų maistas buvo toks skanus, deja, jau išvirėte visas kvapniąsias medžiagas“, – nuomonę išreiškė internautas.

„Tikiuosi neišpylėte šio vandens, likusio po šaukštų nuvirimo – būtų gavusi puiki sriuba“, – idėjomis dalijosi komentatorė.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder