Kas geriau – soda ar kepimo milteliai? Kuo skiriasi šie ingredientai ir ką geriau naudoti?
Kepimo miltelių ir sodos paskirtis ta pati - padaryti tešlos struktūrą lengvą, erdvią, pakelti tešlą kepant.
Abiejų ingredientų veikimas pagrįstas šarmo ir rūgšties reakcija, dėl kurios išsiskiria anglies dioksidas burbuliukų pavidalu, todėl tešla tampa akyta ir lengva.
Sodos ir kepimo miltelių sudėtis skiriasi. Soda yra natrio bikarbonatas ir viskas. Kepimo miltelių sudėtyje, be sodos, yra įvairių rūgščių ir šiek tiek miltų. Tuo remiantis teoriškai kepimo miltelius galima paruošti savarankiškai, jei sumaišysite kepimo sodą ir citrinos rūgštį į miltelius. Tačiau galima suklysti nustatant proporcijas.
Kepimo milteliai veikia bet kokioje aplinkoje, su kepimo soda šiek tiek sunkiau. Ji bus veiksmingesnė, kai sudėtyje yra pieno produktų, uogų sulčių, tam tikros rūgšties.
Kada naudoti valgomąją sodą, o kada - kepimo miltelius
Jei recepte yra pieno ingredientų, pavyzdžiui, pieno, grietinės, kefyro, sulčių, citrusinių vaisių ir bet kokių „rūgščių“ produktų, o kepimo temperatūra yra ne žemesnė kaip 180 laipsnių, galite naudoti ir sodą, ir kepimo miltelius.
Jei tarp tešlos sudedamųjų dalių nėra rūgšties ir jos kepimo temperatūra yra žema, reikėtų naudoti kepimo miltelius.
Kepimo miltelius reikėtų naudoti, jei svarbu, kad kepiniai neturėtų pašalinių skonių. Kepimo sodos atveju paprastai būna tam tikras skonis, o kepimo milteliai jo nesuteikia.
Tai reiškia, kad kepimo miltelių naudojimas yra platesnis.
Geriausia vadovautis receptu - jei jame nurodyta naudoti kepimo miltelius, naudokite kepimo miltelius, jei kepimo miltelius ir sodą, darykite būtent taip. Esmė čia yra reakcijos greitis.
Kepimo milteliai, skirtingai nei soda, veikia ne iš karto, tokia tvarka kartais būtina gaminant maistą.
Ar galima kepimo sodą pakeisti kepimo milteliais?
Soda yra stipresnė už kepimo miltelius, todėl jei recepte nurodyta kepimo soda, vadinasi, tešlai pakilti reikia daugiau jėgos.
Jei nuspręsite pakeisti sodą kepimo milteliais, jo reikėtų imti maždaug 3-4 kartus daugiau nei sodos.
Vienas arbatinis šaukštelis kepimo miltelių pakeičia ketvirtadalį arbatinio šaukštelio sodos.
Jei reikia pakeisti kepimo miltelius soda, galite ją pakeisti, tačiau sodą reikia gesinti citrinų sultimis arba actu.
Šaltinis: tsn.ua
Rašyti komentarą