Kas nutiks organizmui, jei kasdien valgysite arbūzą: mitybos specialistai papasakojo apie jo naudą

(1)

Arbūzai puikiai malšina troškulį ir yra pilni antioksidantų.

Vasaros karščių metu, kai prinoksta arbūzai, neatsisakykite sau malonumo suvalgyti gabalėlį ar du. Arbūzai padeda palaikyti vandens balansą, yra naudingi širdžiai ir odos tonusui.

Arbūzu galima mėgautis įvairiais būdais - valgyti tiesiog taip, dėti į salotas arba jo pagrindu pasigaminti vasariškų kokteilių, sakė svetainės marthastewart.com ekspertai.

Mitybos specialistė ir kulinarinių knygų autorė Mika Siva sakė, kad arbūzas yra puikus būdas kovoti su dehidratacijos rizika - viena didžiausių vasaros mėnesių problemų.

Juk arbūzuose yra apie 92 proc. vandens ir jie yra puikus skysčių šaltinis.

Mitybos specialistė ir kulinarijos mokytoja Susan Greeley pridūrė, kad arbūzuose yra ne tik daug vandens, bet ir svarbių mineralų, pavyzdžiui, kalio, fosforo ir magnio.

O arbūzuose esantis vanduo suteikia sotumo jausmą ir gali būti slaptas ginklas lieknėjant ir kontroliuojant svorį.

„Tiems, kurie ieško įdomesnių, gaivesnių variantų troškuliui numalšinti nepridėdami daug kalorijų, arbūzas ir arbūzų sultys yra puikus pasirinkimas“, - sako Greeley.

Viename puodelyje kubeliais supjaustyto arbūzo yra apie 46 kalorijos.

Siva pridūrė, kad, palyginti su kitais vaisiais, arbūzas yra mažiau kaloringas maistas, kuris dėl didelio vandens kiekio padės jaustis sotiems.

Ji taip pat sakė, kad arbūzuose gausu vitaminų A ir C - antioksidantų, kurie atlieka svarbų vaidmenį odos sveikatai ir imunitetui.

Jie yra ištirpę, o tai skatina odos sveikatą ir palaiko virškinimą - tai patvirtina vitaminų poveikio odos sveikatai tyrimas.

Arbūzų nauda širdies sveikatai

Nors skaidulinių medžiagų arbūzas turi palyginti nedaug - apie 0,4 gramo 2/3 puodelio, dėl kitų maistinių medžiagų jis yra vertingas maistinių medžiagų šaltinis.

"Arbūzų sultys yra geras tokių junginių, kaip argininas, citrulinas ir likopenas, šaltinis. Jie pasižymi kardioprotekcinėmis savybėmis", - sako Greeley, cituodamas tyrimą.

Aminorūgštis L-citrulinas, kurios daugiausia yra arbūzuose, specializuotu tyrimu įrodyta, kad ji gerina sportinį darbingumą.

Pasak Greeley, didžiausia jos koncentracija yra baltoje žievėje. Organizme citrulinas metabolizuojamas į nepakeičiamąją aminorūgštį argininą.

Pasak Greeley, ji labai svarbi azoto oksido - molekulės, reguliuojančios kraujagyslių tonusą - sintezei.

Arbūzuose taip pat yra likopeno, kuris yra stiprus antioksidantas. Kiti šio natūralaus raudono pigmento šaltiniai yra pomidorai, rausvieji ir raudonieji greipfrutai bei gvajavos.

Tačiau arbūzuose šio fitocheminio junginio yra apie 40 proc. daugiau nei raudonuose pomidoruose.

„Likopenas gali pagerinti lipidų kiekį ir kraujospūdį, taip pat apsaugoti nuo kai kurių vėžinių susirgimų“, - sako Greeley.

Kaip tinkamai valgyti arbūzą

Nors arbūzai turi daug skaidulų, dalis jų prarandama išspaudus sultis. Greeley teigia, kad jose lieka pakankamai aminorūgščių ir antioksidantų, kad jos būtų naudingos.

Tačiau sultys tampa labiau koncentruotos ir saldesnės nei toks pat kiekis viso arbūzo. Todėl geriausia arbūzą valgyti po kąsnelį.

Žievė ir sėklos taip pat valgomos. Žievę galima marinuoti arba cukruoti, o sėklas - skrudinti.

Kodėl negalima valgyti tik arbūzų

Socialiniuose tinkluose išpopuliarėjo nauja tendencija, kai žmonės kelias dienas valgo tik arbūzus ir pasakoja apie savo pojūčius.

Pagrindinis jų tikslas - greitai numesti svorio. Tačiau mitybos specialistai įspėja, kad tokio svorio metimo efektas ilgai neišliks ir organizmui padarys daugiau žalos nei naudos.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder