Keletas naudingų patarimų, kaip išsirinkti tikrai skanų arbūzą

Rinktis arbūzą – tarsi pirkti katę maiše: kol neperpjauni, nežinai, koks jis skonis. Kad sumažintum riziką nusipirkti nesunokusį arbūzą, verta atkreipti dėmesį į šiuos požymius.

Kaip atrodo prinokęs arbūzas

Kokybiškas vaisius turi atrodyti šviežias, nepažeistas, švarus. 

Brandinanti žievė tampa matinė. Jei arbūzas dryžuotas, su nokimu jo dryžiai tampa ryškesni ir aiškesni – tai taip pat brandos ženklas. 

Prinokusio arbūzo požymis – žemės dėmė – vieta, kur arbūzas gulėjo ant žemės.

Ten nepasiekia saulės šviesa, todėl nesusidaro chlorofilas, kuris augalus dažo žaliai. 

Dėmė turi būti ryškiai geltona. 

Jei ji ryški, arbūzas nuskintas laiku. Žemės dėmė turi būti viena.

Kaip rinktis arbūzą pagal dydį

Rekomenduojama rinktis ne didžiausią ir ne mažiausią, geriausia apie 5–7 kilogramų svorio. 

Dideli arbūzai gali turėti daugiau nitratų nei mažesni. Arbūzai, turintys panašią brandos stadiją, neturėtų smarkiai skirtis dydžiu.

Kaip pagal garsą išsirinkti skanų arbūzą

Pabelskite į arbūzą. Garsas turi būti ne uždusęs ir ne skambus, o vidutinis – gaudžiantis, panašus į vibraciją. 

Duslus garsas reiškia pernokimą, o per skambus – dar nesubrendusį vaisių.

Kaip nustatyti arbūzo brandą pagal kotelį

Kokio turi būti kotelis? Sausas arbūzo kotelis nėra 100 % garantija, kad vaisius skanus. 

Sausas kotelis rodo, kad arbūzas prinoko ir nebėra drėgmės įsisavinimo iš žemės. 

Tačiau svarbu atsižvelgti į transportavimo faktorių: kol arbūzas atkeliaus į pardavimo vietą, kotelis, net jei arbūzas dar žalias, gali nudžiūti per 3–4 dienas. 

Šlapias, žalias kotelis yra nesubrendusio vaisiaus garantas.

Kotelis auga iš vadinamosios „sagutės“. Jos kraštai turi būti sausi.

Kuris arbūzas skanesnis – „berniukas“ ar „mergaitė“?

Arbūzus skirsto į „berniukus“ ir „mergaites“, pastarieji laikomi skanesniais, nes jie saldesni ir turi mažiau sėklų. 

Kaip atskirti? 

„Berniukų“ apačia išgaubta, o apskritimas ten mažas, o „mergaičių“ – labiau plokščia, o apskritimas platus.

Ar verta spausti arbūzą?

Vienas populiarių brandos nustatymo būdų – spaudimas. Manoma, kad prinokęs arbūzas spaudžiamas turėtų traškėti. 

Tačiau šis metodas nėra patikimas ir gali suklaidinti. 

Arbūzas traška tik vieną kartą – tikėtina, kad jis jau traškėjo transportavimo metu. Pakartotinis spaudimas nieko neduos.

Ar arbūzai gali turėti įtrūkimų ar skylučių?

Kokybiško arbūzo žievėje neturi būti daug defektų – randų ir įtrūkimų. 

Produkto kokybė išlieka, jei bendras pažeidimų plotas neviršija vienos aštuntosios vaisiaus paviršiaus dalies. 

Pažeidimai ir įtrūkimai – vaisiaus laikymo ir transportavimo rezultatas. 

Nereikia ieškoti adatų žymių ar manyti, kad įtrūkimai atsirado dėl įpurškimo. Jei arbūze būtų adatos skylė, jis pradėtų pūti.

Apie nitratus arbūzuose

Nitratai nėra visiškai blogai, svarbu, kad jų nebūtų per daug. 

Nitratai – augimo „vitaminas“, mineralinė trąša, būtina augalų maitinimui. 

Arbūzai tręšiami nitratų laikotarpiu prieš pilną nokimą. Iki pilno nokimo nitratai arbūze neturėtų būti – vaisius juos sugers ir užaugs. 

Daug nitrato būna, jei arbūzas nuskintas per anksti, maždaug likus savaitei iki pilnos brandos. 

Daugiausia nitratai kaupiasi žievėje.

Tai, ką dažnai laikoma nitratų apsinuodijimu, dažniausiai yra viduriavimas dėl per didelio ląstelienos kiekio arba žarnyno sutrikimai dėl bakterijų, esančių ant prastai nuplauto vaisiaus paviršiaus.

Todėl specialistai pataria nesigraužti iki baltos žievės dalies – joje gali būti trąšų likučių. 

Arbūzą reikia gerai nuplauti, geriausia su muilu.

Kas atsitiks, jei naktį išbarstysite arbūzų žieveles sode

Kas atsitiks, jei naktį išbarstysite arbūzų žieveles sode

Šaltinis: tsn.ua

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder