Ko nederėtų dėti į kavą: buvusi barista įvardijo 12 nesuderinamų skonių

(2)

Yra daugybė puikių kavos priedų - prieskonių, sirupų ir net žolelių. Tačiau yra daug įprastų skonių, kurių nereikėtų dėti į kavą - net jei tai atrodo gera idėja. Buvusi barista Sophia Beams „ TastingTable“ papasakojo apie 12 kavos priedų, kurių dauguma žmonių tikriausiai nemėgsta.

1. Pipirmėtės

Nors daugeliui kavos gėrimų naudingas mėtų prieskonis, įprasta juoda kava su šiuo priedu paprastai nėra skani. Mėtos gali gerokai pakeisti jūsų kavos mišinio skonį. Sophia pataria: jei taip norite į kavą įberti mėtų, naudokite jas tik į šaltą kavą - kad vėsinimo pojūtis neužgožtų natūralių skonių.

2. Citrina

Kaip teigia Sophia, natūralus citrinos sulčių rūgštumas ir rūgštumas paprastai nedera su dauguma kavos rūšių. Rūgštus skonis ne tik užgoš jūsų skonio receptorius ir neleis liežuviui suprasti visų kavos mišinio skonio natų, bet ir greičiausiai pastebėsite, kad dėl citrinos švelnus kavos mišinio rūgštingumas ilgainiui taps per stiprus.

Be to, į latte kavą pridėjus citrinos sulčių, pienas gali sutirštėti ir įgauti nemalonią tekstūrą bei skonį.

3. Apelsinas

Šiuo atveju Sophia turi omenyje ne kvapiąsias medžiagas ar žievelę, o apelsinų sultis. Priežastis vis dar ta pati - rūgštingumui padidinti.
„Kai į kavą įpilama apelsinų sulčių, sukuriamas itin rūgštus skonio profilis, kuris atima galimybę pajusti visas subtilias ir švelnias kavos pupelių natas. 

Dėl to rūgštinės kavos natos tampa aštrios ir karčios, o kavos skonio profilis visiškai pasikeičia - iš lengvo tampa rūgštus, o iš saldaus - pribloškiantis“, - sako ji.

4. Greipfrutų

Greipfrutai beveik niekada nenaudojami kavos pasaulyje, nes jie yra pernelyg kartūs, kad būtų derinami su kava, ir suteikia gėrimui itin aštrų, pribloškiantį skonį, dėl kurio net geriausi kavos mišiniai tampa rūgštūs.

5. Obuolys

Tikro obuolio skonis yra pernelyg aštrus ir rūgštus, kad derėtų su dauguma kavos gėrimų, teigia buvęs baristas. Obuolių skonio gėrimuose paprastai naudojami sirupai arba kvapiosios medžiagos, o ne gryni vaisiai.

„Jei sumaišysite grynus obuolių vaisius (arba sultis) ir kavą, tikriausiai pastebėsite, kad jų abiejų skonis bus daug kartesnis nei vartojant atskirai“, - aiškina ji.

6. Kadagiai

Tokie aromatai kaip ąžuolo, rūkytos medienos ir žemės natos kavoje gali būti tikrai puikūs. Kita vertus, kadagys turi per daug pušų natų, kad gerai derėtų su kava, sako Sofija.

Kadagiai yra per stiprūs ir aštrūs bet kokiai kavai - jie užgoš visas gėrimo skonio natas ir taip bus paneigta kavos ruošimo prasmė.

7. Bananai

Bananų skonis gali būti labai pribloškiantis, jei jie sumaišomi tik su vienu kitu ingredientu. Jo saldumas pasižymi slidžiu ryškiu skoniu. Net jei geriate vaisinę kavą, greičiausiai pastebėsite, kad banano skonio profilis nedera su jokiais vaisiais - uogomis ar citrusiniais vaisiais, teigia Sophia.

8. Imbieras

Jei į kavą įdėsite imbiero, galėsite pajusti tik prieskonio skonį - praleisite visas kitas skonio natas, kurios paprastai būna gėrime.

9. Stevija

Tai alternatyvus saldiklis, turintis labai specifinį skonį. Pirma, jo saldumas yra toks stiprus, kad gali užgožti kitus jūsų kavos skonius. Vaistinis saldiklio skonis taip pat gali pakeisti tai, kaip suvokiate savo kavos mišinio skonį. Kai kuriems žmonėms stevija gali net suteikti kavai kartumo.

10. Alyvuogių aliejus

Neskaitant akivaizdaus tekstūros kontrasto - būtent, alyvuogių aliejus atsiskiria į kavą, todėl jis išplaukia į paviršių ir užkemša kiekvieną jūsų gėrimo gurkšnį - alyvuogių aliejaus ir kavos skonis yra tikrai nepamirštamas, ir ne gerąja prasme, teigia Sofija. 

Alyvuogių aliejus yra per daug žolelių ir žolės, kad teigiamai paveiktų kavą. Kai kurie alyvuogių aliejai taip pat gali būti kartaus skonio, kuris susikerta su jūsų kavos skoniu.

11. Mėlynės

Skirtingai nei kitos uogos, mėlynės pasižymi rūgštesniu, unikaliu skoniu, kuris paprastai nesiderina su kavos rūgštingumu. Gali pasirodyti, kad nuo mėlynių kava rūgštėja arba tiesiog mėlynių skonis (rūgštus ir gėlių) nedera su jūsų mėgstamu gėrimu.

12. Petražolės

Rozmarinas, bazilikas ir net čiobreliai - tai žolelės, kurias daugelis žmonių mėgsta gerti rytais; jos suteikia subtilaus, gaivaus skonio, neužgoždamos žemiškų kavos natų.

Tačiau aštresnės žolelės paprastai netinka derinti su kava. Petražolės yra puikus to pavyzdys, nes jos yra tokio aštraus ir kartaus skonio, kad jų beveik neįmanoma derinti su kava.

Šaltinis: unian.net

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder