
Kodėl nereikėtų plauti žalios vištienos iš parduotuvės prieš gaminant maistą: kodėl tai pavojinga
(1)Daugelis žmonių mano, kad mėsą prieš kepant reikia nuplauti, tačiau tai nėra būtina.
Vištienos ir kitos mėsos prieš gaminant nereikėtų plauti. Apie tai rašė žurnalas „Martha Stewart“, remdamasis įvairiais tyrimais.
Ilgą laiką vienintelis argumentas prieš vištienos skerdenos plovimą buvo tas, kad po vandeniu mėsa tampa kieta ir praranda skonį.
Tačiau neseniai Didžiosios Britanijos Maisto standartų agentūros ekspertai pateikė dar vieną priežastį, kodėl nereikėtų plauti vištienos.
Jie nustatė, kad plovimas nenaikina bakterijų, o priešingai - skatina jų plitimą (aerozolį) po skerdeną, kriauklę ir virtuvės paviršius.
Mokslininkai teigia, kad vištienos plovimas vandeniu gali paskatinti bakterijos kampilobakterijos, sukeliančios sunkią infekcinę ligą, vadinamą kampilobakterioze, plitimą.
Šią ligą lydi tokie simptomai kaip pykinimas, karščiavimas, vėmimas, pilvo skausmas ir bendra intoksikacija.
Komplikacijos gali pasireikšti peritonitu, apendicitu ir kitomis sunkiomis patologijomis, kurios kartais gali baigtis mirtimi.
Amerikiečių mokslininkai iš Drekselio universiteto taip pat mano, kad vištienos nereikėtų plauti.
Jie aiškina, kad karštas vanduo negali nuplauti visų bakterijų, o plovimo metu purslai gali paskleisti mikrobus po virtuvę.
Jei tose vietose, kuriose atsiranda purslų, paliksite maisto produktų ar prietaisų, tai gali turėti nemalonių pasekmių.
Remiantis statistiniais duomenimis, Jungtinėje Karalystėje kasmet kampilobakterijomis suserga daugiau kaip 200 000 žmonių, o JAV ši bakterija kasmet sukelia apie 70 mirčių.
Todėl ekspertai pataria neplauti vištienos ir vietoj to ją apdoroti nulupant.
Rašyti komentarą