Kodėl patyrusioms šeimininkėms patariama šaldyti lauro lapus: profesionalių virėjų gudrybė

Toks paprastas kulinarinis triukas padeda maksimaliai išryškinti net ir pačių paprasčiausių patiekalų skonį bei aromatą.

Lauro lapas jau seniai tapo klasikiniu prieskoniu virtuvėje, tačiau dauguma šeimininkių jį naudoja įprastu būdu – džiovintą. 

Tuo tarpu profesionalūs virėjai žino nestandartinį šio prieskonio apdorojimo metodą, kuris sustiprina aromatą ir suteikia patiekalams kur kas gilesnį skonį. 

Kalbama apie lauro lapų šaldymą – paprastą būdą, paverčiantį įprastą prieskonį išskirtine prieskonine žole.

Kodėl verta šaldyti lauro lapus

Pagrindinė lauro lapų vertė – eteriniai aliejai, atsakingi už būdingą aštrų aromatą. Šviežiuose lapuose jų koncentracija yra didžiausia, tačiau tradicinio džiovinimo metu didelė dalis lakiųjų junginių išgaruoja. Šaldymas leidžia „užkonservuoti“ aromatą ir išsaugoti natūralų prieskonio sodrumą.

Žema temperatūra veikia kaip natūrali apsauga: eteriniai aliejai lieka augalo ląstelėse ir laikui bėgant nesuyra. Būtent todėl šaldyti lauro lapai turi kur kas gilesnį kvapą nei džiovinti.

Kodėl šaldyti lauro lapai yra geresni už džiovintus

Šaldymo metu lauro lapuose susidaro mikroskopiniai ledo kristalai, kurie pažeidžia ląstelių struktūrą. Kai toks lapelis patenka į karštą patiekalą, aromatinės medžiagos išsiskiria beveik akimirksniu. Skirtingai nei džiovintam laurui, kuriam reikia daugiau laiko, šaldytas lapas kvapą atiduoda greitai ir pilnai.

Dar vienas privalumas – nėra aštraus kartumo. Aromatas tampa švelnus, gilus ir subalansuotas, neperkraunantis skonio.

Kaip teisingai užšaldyti lauro lapus

pasirinkite sveikus, tvirtus, sodriai žalios spalvos lapus be pažeidimų;

kruopščiai nuplaukite lauro lapus po tekančiu vandeniu;

nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kad pašalintumėte drėgmės perteklių;

išdėliokite lapus vienu sluoksniu ant lėkštės ar padėklo, kad jie nesiliestų tarpusavyje;

įdėkite į šaldiklį 2 valandoms pirminiam užšaldymui;

perkelkite sušalusius lapus į sandarų maišelį ar indą;

pašalinkite kuo daugiau oro ir sandariai uždarykite pakuotę.

Tokiu būdu lauro lapus galima laikyti iki 12 mėnesių beveik neprarandant aromato.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder