Kokią naudą turi valgomos šakninės daržovės?

Šakninės daržovės – mėgstama lietuvio mitybos dalis. Dažniausiai vartojamos ir nuo seno žinomos – bulvės, morkos, burokėliai, svogūnai, česnakai ir ridikėliai, tačiau iš tiesų šakninių daržovių yra kur kas daugiau ir jos yra puikus bei sveikas pasirinkimas, su daugybe vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Išbandykite!

Svogūnai

Be svogūnų turbūt neįsivaizduojame daugelio patiekalų, jie suteikia maistui ypatingo skonio ir aromato, o be to, juose yra daug skaidulų, vitamino C ir antioksidantų.

Tyrimai rodo, kad kiekvieną dieną valgant svogūnus, diabetu sergančių žmonių cukraus kiekis kraujyje žymiai sumažėjo. Taip pat pastebėta, kad svogūnai gali turėti stiprių priešvėžinių savybių.

Svogūnai puikiai tinka įvairiems patiekalams ir gali būti dedami į salotas, sriubas, kiaušinienę, troškinius, ryžių, makaronų ir, žinoma, mėsos patiekalus.

Saldžiosios bulvės

Saldžiosios bulvės arba batatai – gal kiek neįprasta daržovė lietuvio virtuvėje. Iš Pietų Amerikos kilusi daržovė per pastaruosius metus itin išpopuliarėjo ir dabar ją galima rasti kiekviename prekybos centre.

Juose gausu skaidulų, vitamino C, mangano ir vitamino A, taip pat antioksidantų, tokių kaip beta karotenas, chlorogeno rūgštis ir antocianinai.

Tyrimai parodė, kad kasdien valgant batatų, diabetu sergantiems žmonėms pagerėjo cukraus kiekio kraujyje kontrolė.

Dėl vitamino A kiekio šios šakniavaisės daržovės taip pat gali pagerinti imuninę funkciją, regėjimą ir odos būklę.

Saldžiąsias bulves galima kepti, virti, skrudinti ar troškinti ir mėgautis kaip gardžiu garnyru arba dėti į sumuštinius ar salotas.

Ropės

Ropės yra skanios šakninės daržovės ir buvo auginamos šimtmečius.

Jos pasižymi įspūdingu maistinių medžiagų kiekiu, yra puikus vitamino C, skaidulų, mangano ir kalio šaltinis.

Vitamino C įtraukimas į savo mitybą gali padėti sustiprinti imunitetą, o viename tyrime buvo pastebėta, kad pakankamai vartojant šio vitamino galima sumažinti kvėpavimo takų infekcijų, tokių kaip peršalimas, simptomus.

Be to, tyrimai rodo, kad vartojant daugiau kryžmažiedžių daržovių, tokių kaip ropės, gali sumažėti skrandžio, krūties, storosios žarnos ir plaučių vėžio rizika.

Burokėliai

Burokėliai yra vienos maistingiausių šakninių daržovių, kuriuose yra daug skaidulų, folio rūgšties ir mangano.

Jie taip pat puikiai žinomi dėl savo savybių kraujui gerinti. Tyrimai parodė, kad burokėliai turi priešvėžinių savybių ir gali sulėtinti vėžio ląstelių augimą ir plitimą.

Česnakai

Česnakai yra šakninė daržovė, priklausanti allium genčiai ir glaudžiai susijusi su svogūnais, porais, askaloniniais česnakais.

Česnakai gali pasigirti dideliu kiekiu svarbių maistinių medžiagų, įskaitant manganą, vitaminą B6 ir vitaminą C.

Česnakas visiems gerai žinomas dėl savo gydomųjų savybių – jis dažnai vartojamas peršalus, nes turi antibakterinių ir antivirusinių savybių.

Alicinas, esantis česnakuose, yra galingas natūralus antibiotikas, kuris slopina žalingų bakterijų gebėjimą augti ir daugintis mūsų organizme.

Taip pat česnakas lėtina vėžinių ląstelių progresavimą, gerina kvėpavimo sistemos veiklą, valo toksinus, mažina kraujospūdį ir bendro cholesterolio bei trigliceridų kiekį, ir bendrai stiprina imunitetą.

Geriausia, kad česnakai yra labai universalūs ir gali būti naudojami norint sustiprinti mėgstamų pikantiškų sriubų, padažų, garnyrų ir pagrindinių patiekalų skonį.

Ridikėliai

Šios daržovės taip pat pasižymi aštriu pikantišku skoniu, kuris gali patikti ne visiems, tačiau derinant su kitomis daržovėmis, ypač salotomis, ridikėliai prideda ne tik aštrumo, bet ir vitaminų – juose gausu skaidulų ir vitamino C.

Taip pat ištirta, kad ridikėliai, kaip ir česnakai, turi priešgrybelinių savybių, todėl naudingi kovojant prieš įvairias bakterijų sukeltas infekcijas.

Pankolis 

Be to, kad vienoje porcijoje yra labai mažai kalorijų, pankolis turi skaidulų, vitamino C, kalio ir mangano.

Jame taip pat yra sudėtinio anetolio, kuris suteikia pankoliui išskirtinį skonį ir aromatą, taip pat turi antimikrobinių savybių ir gali slopinti bakterijų augimą.

Pankoliais galima mėgautis šviežiais, skrudintais ar troškintais, taip pat įmaišyti į salotas, sriubas, padažus ir makaronų patiekalus.

Morkos

Kaip viena iš labiausiai žinomų šakniavaisių, morkos taip pat patenka į topų viršūnę kaip vienos maistingiausių. Juose gausu vitaminų A ir K, taip pat svarbaus antioksidanto beta karoteno.

Morkų valgymas susijęs su geresne antioksidacine būkle, mažesniu cholesterolio kiekiu, mažesne tam tikrų vėžio rūšių, įskaitant krūties, prostatos ir skrandžio vėžį, rizika. Be to, karotenoidų valgymas gali apsaugoti nuo su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos (AMD), kuri yra pagrindinė regėjimo praradimo priežastis.

Bulvės

Tai universaliausia ir turbūt dažniausiai naudojama daržovė lietuvio virtuvėje.

Jos labai maistingos, turi daug skaidulų, vitamino C, vitamino B6, kalio ir mangano.

Virtose ir atvėsintose bulvėse taip pat yra daug atsparaus krakmolo, kuris nesuvirškintas praeina per virškinamąjį traktą ir padeda maitinti naudingąsias žarnyno bakterijas.

Maža to, bulvės, virtos ar keptos, yra sotus maistas, tinkantis beveik prie bet kokio patiekalo.

etaplius.lt

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder