Daugiau salotų, bet vyrauja cepelinai ir kepsniai
Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, įsikūrusi populiari dienos pietų užeiga „Kolegos“. Šimtus klientų per dieną aptarnaujančios maitinimo įstaigos vadovas Dainius Paulauskas sako, kad tiek žiemą, tiek vasarą lankytojų maitinimosi įpročiai nedaug skiriasi.
„Vasarą jaučiame išaugusį salotų poreikį – populiarios Cezario salotos su vištiena, krevetėmis, sūriais, graikiškos salotos. Didesnio susidomėjimo sulaukia žvėrienos patiekalai, anties krūtinėlė. Mažiau populiarūs šašlykai – turbūt todėl, kad šiltojo sezono metu žmonės mėgsta juos kepti patys.
O toliau viskas be beveik be pokyčių. Tiek žiemą, tiek vasarą labai populiarūs kiaulienos ir vištienos kotletai bei kepsniai, cepelinai, troškiniai, pavyzdžiui, jautienos žandai.
Reikia pripažinti, kad tendencija stipriai pavalgyti per pietus išlieka vyraujanti nepaisant sezono“, - įžvalgomis dalijosi pašnekovas.
Pietūs – svarbu
Dietologė Diana Markauskaitė sako, kad vasarą mitybą turėtų būti bent šiek tiek kitokia, nei žiemą.
„Dažnai ir pats organizmas mums signalizuoja kaip turėtume maitintis, nes juk vasarą išties norisi lengvesnių patiekalų: žuvies, paukštienos, pieno produktų, vaisių daržovių.
Tačiau neretai įsisenėję įpročiai nugali ir prisikertame sunkaus, riebaus, kepto maisto. Po tokių pietų jaučiamės aptingę, apsunkę ir nedarbingi – ypač blogai, jei vyrauja karščiai.
Dar galima suprasti tuos, kurie dirba sunkų fizinį darbą, daug juda, tačiau kitais atvejais tikrai reikėtų kažko lengvesnio. Be kita ko, mes be reikalo nuvertiname pusryčius – labai gerai yra energijos užsikrauti nuo pat ryto, o likusią dienos dalį ją tinkamai palaikyti.
Nesupraskite neteisingai: pietūs labai svarbu, ir juos būtina valgyti. Bet galima rinktis mažesnę porciją, mažiau kaloringus patiekalus. Valgyti tik sriubą ar salotas“, - patarimais dalijosi dietologė.
Gausius pietus geriau valgyti anksčiau
Pasak jos, jei vis tik mėgstate gausius pietus, geriau juos valgyti kuo anksčiau – tarp 11 ir 12 val. Pusryčiai tokiu atveju turėtų būti negausūs, bet juos būtina valgyti, kad staiga neapkrautumėte tuščio skandžio dideliu kiekiu maisto.
„Vasarą paprastai valgome daug vaisių, uogų, tačiau nereikia pamiršti, kad jie turi nemažai cukraus. Todėl pirmenybę reikėtų skirti daržovėms. Vaisių ir uogų reikėtų suvartoti apie 200–300 g, o daržovių – apie 400–500 gramų kasdien.
Taip pat vasarą labai svarbu gerti daug vandens ir žinoti, kad sriuba, pienas, sultys, o ypač kava – nesiskaičiuoja kaip vanduo. Vanduo turėtų būti nesaldintas ir negazuotas“, - akcentavo D. Markauskaitė.
Rašyti komentarą