Mažosios Lietuvos kulinarinis paveldas: kugelis su mėsa

(1)

Rudenį, kai prasideda šalnos, kai žmogui reikia sotesnio, riebesnio maisto Mažosios Lietuvos valstiečiai vos ne kasdien kepdavosi įdarytą kugelį su mėsa. Bulvių būdavo sočiai sukaupta ir žiemai, ir gyvuliams, ir sėkloms, o mėsą imdavo įvairią: kiaulieną, jautieną, avieną, ožkieną, žvėrieną, žąsiena, antiena, kalakutiena, vištiena, laukinę paukštieną, net įvairias žuvis, - visko, kas pasitaikydavo po ranka...

Archyvų nuotr.

Dar mėgdavo įdaryti įvairiomis daržovėmis, grybais, net vaisiais...

Mūsų dienoms pritaikytas receptas:

1 kg nuskustų bulvių supjaustyti mažais kubeliais, į aukštą keptuvę įdrėbti30 g kiaulinių, žąsinių, antinių taukų, lydyto sviesto, arba aliejaus, įkaitinti, suberti bulvių kubelius ir ant vidutinės ugnies pamaišant 10 minučių apkepinti bulves, kad jos taptų minkštomis.

Bulves nukelti, sudėti į atskirą indą, kad jos atvėstų.

Penkis kiaušinius išplakti, išmaišyti su 10 g druskos, 2 g maltų juodųjų pipirų,1g džiovintų krapų, 1 g džiovintų raudonėlių ir viską išmaišyti su bulvėmis.

70 g svogūną ir 5 česnako skilteles smulkiai supjaustyti. Į keptuvę įdrėbti 20 g kiaulinių, žąsinių, antinių taukų, lydyto sviesto, arba aliejaus ir jame pasiruoti (apkepinti iki minkštumo) svogūnus ir česnakus.

Tada įdėti 500 g maltos mėsos (gali būti kiauliena, jautiena, aviena, žąsiena, antiena, kalakutiena, vištiena,- kas yra namuose) išmaišyti su pasiruotais svogūnais ir apkepinti, į pabaigą mėsą pagardinti 5 g druskos, 2 g maltų juodųjų pipirų, 2 g maltų saldžių rūkytų raudonų paprikų, 1g džiovintų krapų, 1 g džiovintų raudonėlių ir išmaišius, dar kiek pakepinti.

Į keptuvę įdrėbti 30 g kiaulinių, žąsinių, antinių taukų, lydyto sviesto, arba aliejaus, sudėti pusę bulvių su kiaušiniais mišinio, ant viršaus užbarstyti 50 g tarkuoto fermentinio sūrio arba pakepintų grybų, vienodai išdėlioti pakepintą mėsą, ją taip pat apibarstyti 50 g fermentinio sūrio arba pakepintų grybų.

Po to ant viršaus sudėti likusį bulvių su kiaušiniu mišinį.

Keptuvę uždengti ir kepti ant vidutinės ugnies 7 minutes.

Galiausiai kugelį apversti ir dar kepti 7 minutes.

Išėmus supjaustyti porcijomis ir patiekti su šviežių daržovių salotomis.

Archyvų nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder