Mažosios Lietuvos kulinarinis paveldas: kugelis su mėsa
(1)Dar mėgdavo įdaryti įvairiomis daržovėmis, grybais, net vaisiais...
Mūsų dienoms pritaikytas receptas:
1 kg nuskustų bulvių supjaustyti mažais kubeliais, į aukštą keptuvę įdrėbti30 g kiaulinių, žąsinių, antinių taukų, lydyto sviesto, arba aliejaus, įkaitinti, suberti bulvių kubelius ir ant vidutinės ugnies pamaišant 10 minučių apkepinti bulves, kad jos taptų minkštomis.
Bulves nukelti, sudėti į atskirą indą, kad jos atvėstų.
Penkis kiaušinius išplakti, išmaišyti su 10 g druskos, 2 g maltų juodųjų pipirų,1g džiovintų krapų, 1 g džiovintų raudonėlių ir viską išmaišyti su bulvėmis.
70 g svogūną ir 5 česnako skilteles smulkiai supjaustyti. Į keptuvę įdrėbti 20 g kiaulinių, žąsinių, antinių taukų, lydyto sviesto, arba aliejaus ir jame pasiruoti (apkepinti iki minkštumo) svogūnus ir česnakus.
Tada įdėti 500 g maltos mėsos (gali būti kiauliena, jautiena, aviena, žąsiena, antiena, kalakutiena, vištiena,- kas yra namuose) išmaišyti su pasiruotais svogūnais ir apkepinti, į pabaigą mėsą pagardinti 5 g druskos, 2 g maltų juodųjų pipirų, 2 g maltų saldžių rūkytų raudonų paprikų, 1g džiovintų krapų, 1 g džiovintų raudonėlių ir išmaišius, dar kiek pakepinti.
Į keptuvę įdrėbti 30 g kiaulinių, žąsinių, antinių taukų, lydyto sviesto, arba aliejaus, sudėti pusę bulvių su kiaušiniais mišinio, ant viršaus užbarstyti 50 g tarkuoto fermentinio sūrio arba pakepintų grybų, vienodai išdėlioti pakepintą mėsą, ją taip pat apibarstyti 50 g fermentinio sūrio arba pakepintų grybų.
Po to ant viršaus sudėti likusį bulvių su kiaušiniu mišinį.
Keptuvę uždengti ir kepti ant vidutinės ugnies 7 minutes.
Galiausiai kugelį apversti ir dar kepti 7 minutes.
Išėmus supjaustyti porcijomis ir patiekti su šviežių daržovių salotomis.
Rašyti komentarą