Nors kiekviena melionų rūšis pasižymi šiek tiek skirtingomis maistinėmis savybėmis, kiekviena jų rūšis savyje turi itin daug vandens ir daug antioksidantų, tokių kaip vitaminas C ir beta karotinas.
Skaitykite toliau ir sužinokite apie keturias įspūdingas melionų naudas sveikatai.
Puikus antioksidantų šaltinis
Melionai yra puikus antioksidantų - natūraliai atsirandančių molekulių, padedančių šalinti kenksmingus organizmo junginius, vadinamus laisvaisiais radikalais, šaltinis. Laisvieji radikalai didina oksidacinį stresą ir ilgainiui pažeidžia ląsteles.
Didesnis antioksidantų turinčių maisto produktų vartojimas siejamas su mažesne rizika susirgti lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip širdies ir kraujagyslių ligos ir vėžys.
Augalinis maistas, pavyzdžiui, vaisiai, daržovės, ankštiniai augalai, riešutai, sėklos ir neskaldyti grūdai, yra puikus antioksidantų šaltinis. Ne išimtis ir melionai.
Kiekviena melionų rūšis pasižymi skirtingu antioksidantų profiliu. Pavyzdžiui, melionai yra puikus beta karoteno - provitamino, kuris organizme virsta vitaminu A ir palaiko regėjimą bei reprodukcinę sveikatą, šaltinis. Vos vienas puodelis melionų suteikia beveik trečdalį vitamino A paros poreikio.
Arbūzas taip pat pasižymi puikiais antioksidantais. Šiame vasaros gėrybėje gausu likopeno - to paties antioksidanto, kuris suteikia tokiems maisto produktams, kaip pomidorai ir greipfrutai ryškią spalvą. Nors tyrimų rezultatai prieštaringi, kai kurių tyrimų duomenimis, didesnis likopeno kiekis susijęs su mažesne rizika susirgti prostatos vėžiu.
Puikus vandens šaltinis
Apie 20 % mūsų hidratacijos poreikio iš tikrųjų patenkinama su maistu, o ne geriamu vandeniu. Laimei, melionai yra vieni iš labiausiai drėkinančių vaisių, nes tokiose rūšyse kaip melionas ir arbūzas yra 90 % vandens pagal masę. Dėl didelio vandens kiekio jie yra puikūs užkandžiai karštomis dienomis.
Tinkamas hidratacijos palaikymas padeda palaikyti stabilų energijos lygį, reguliarų tuštinimąsi ir suteptus, judrius sąnarius. Vartoti pakankamai skysčių taip pat svarbu siekiant išvengti tokių ligų kaip inkstų akmenligė.
Be melionų, kiti daug vandens turintys maisto produktai yra braškės, kopūstai, salierai ir špinatai.
Imuninės sveikatos palaikymas
Melionai taip pat yra geri vitamino C, kito antioksidanto, šaltiniai.
Vitaminas C palaiko sveiką imuninę sistemą, nes skatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir stiprina jų kovą su svetimkūniais. Kita vertus, moksliniai tyrimai rodo, kad mažas vitamino C kiekis susijęs su didesniu polinkiu į ligas ir infekcijas.
Be to su maistu gaunamas vitaminas C padeda organizmui pasisavinti daugiau neheminės geležies iš augalinės kilmės maisto produktų, pavyzdžiui, riešutų, sėklų ir pupelių. Kadangi geležies trūkumas taip pat gali pabloginti organizmo apsaugą nuo ligų sukėlėjų, vitaminas C stiprina imuninę sistemą keliais būdais.
Laimei, jums nebūtina suvalgyti viso meliono, kad imuninė sistema būtų geriausios formos - vos vienas puodelis kubeliais pjaustytų melionų patenkina 65 % vitamino C paros poreikio.
Gerina odos sveikatą
Kalbant apie melionus, gali tikti posakis ,,esi tai, ką valgai". Taip yra todėl, kad tiek didelis vitamino C, tiek vandens kiekis melionuose yra labai svarbūs sveikai ir skaisčiai odai.
Vitaminas C padeda gaminti labiausiai organizme paplitusį baltymą - kolageną. Kolagenas palaiko odos elastingumą, taip pat padeda gyti žaizdoms.
Įsipjovus tokie baltymai, kaip kolagenas yra atsakingi už žaizdos vietoje esančių audinių pertvarkymą. Su amžiumi mažėjančios kolageno atsargos prisideda prie raukšlių susidarymo.
Vandens turtingų maisto produktų, tokių kaip melionas, valgymas taip pat gali padėti išlaikyti geresnį odos drėkinimą, todėl ji bus elastingesnė.
Melionų maistinė vertė
Melionai turi mažai kalorijų, tačiau turi svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitamino C ir kalio.
Viename puodelyje kubeliais supjaustytų melionų yra:
Kalorijų: 54
Riebalų: 0,3 g
Natrio: 25 miligramai (mg)
Angliavandenių: 1,5 g: 13 g
Skaidulinių medžiagų: 1,4 g
Baltymų: 1,3 g
Vitamino C: 58,7 mg arba apie 65 % paros normos.
Kalio: 427 mg, arba apie 9 % paros normos
Melionų keliama rizika
Dauguma žmonių melionus gerai toleruoja, jie yra saugūs ir juose gausu naudingų maistinių medžiagų. Keletas žmonių, kuriems gali tekti vengti melionų vartojimo arba jį sumažinti iki minimumo, yra šie:
Žmonėms, kuriems nustatyta alergija melionams
Asmenys, kuriems nustatyta alergija melionams, turėtų vengti vartoti šiuos vaisius, kad išvengtų nepageidaujamų reakcijų.
Kai kuriems žmonėms, sergantiems dirgliosios žarnos sindromu (DŽS)
Sergantieji IBS gali būti jautrūs tam tikroms angliavandenių klasėms, kurios sutrumpintai vadinamos FODMAP.
Tokiuose vaisiuose, kaip arbūzas, yra daug FODMAP fruktozės, manitolio ir fruktanų. Todėl kai kurie žmonės, jautrūs šiems FODMAP, suvalgę net ir nedidelį kiekį arbūzo, gali jausti pilvo skausmą, dujas ar skystesnes išmatas.
Žmonėms, stebintiems cukraus kiekį kraujyje
Net ir žmonėms, kuriems nustatytas atsparumas insulinui ar 2 tipo diabetas, nebūtina atsisakyti sveikų vaisių.
Tačiau kadangi tokiuose melionuose kaip arbūzas yra nemažai natūralaus cukraus be jokių baltymų ar riebalų, kai kuriems žmonėms suvalgius didelį kiekį šių vaisių gali padidėti gliukozės kiekis kraujyje.
Jei siekiate stabilizuoti arba sumažinti cukraus kiekį kraujyje, per vieną valgymą suvalgykite tik vieno puodelio meliono porciją, o jei norite stabilizuoti arba sumažinti cukraus kiekį kraujyje, vaisius derinkite su baltymais (pvz., paprastu graikišku jogurtu) arba sveikais riebalais (pvz., migdolais).
Melionų vartojimo patarimai
Melionai yra žinomi kaip kenksmingų bakterijų, pavyzdžiui, salmonelių, buveinė, todėl prieš valgant melionus svarbu juos gerai nuplauti. Kadangi melionai auginami purve, ant jų išorinio paviršiaus gali susikaupti nepageidaujamų vabzdžių.
Nors melionų odelės nevalgote, tačiau vien perpjovus išorinę žievelę bakterijos gali patekti į vidinį vaisiaus minkštimą, jei prieš pjaustant melionas nebuvo pakankamai nuvalytas.
Norėdami kruopščiai nuvalyti melionus, atlikite šiuos veiksmus
Prieš pjaustydami melioną perliekite jį po šiltu vandeniu. Vaisiams ir daržovėms valyti nereikia naudoti specialaus tirpalo. Gerai tinka kambario temperatūros vanduo.
Švariu vaisių ir daržovių šepetėliu gerai nušveiskite meliono odelę.
Geriausi yra arbūzai, kurių išorinės žievės sritys yra geltonos. Ta geltona dėmė - tai vieta, kurioje vaisius gulėjo ant žemės. Jos buvimas rodo, kad arbūzas visiškai prinokęs lauke, o ne per anksti pristatytas į maisto prekių parduotuvę.
Parengta pagal: www.health.com
Rašyti komentarą