Naujajame tyrime teigiama, kad alus gali apsaugoti nuo Alzhaimerio ligos

Perskaitykite tai prieš pirkdami kitą alaus bokalą.

Šiuo metu daugiau nei šeši milijonai amerikiečių serga Alzheimerio liga (AL), o dar daugiau tyliai išgyvena neurologinius pokyčius, kurie vieną dieną gali sukelti šios ligos pradžią.

Remiantis nauju tyrimu, kurį praėjusį mėnesį paskelbė žurnalas "ACS Chemical Neuroscience", dėl šio laiko tarpo tarp neurologinių pažeidimų pradžios ir galimo diagnozavimo daugelis intervencinių priemonių, skirtų Alzheimerio ligai gydyti, yra mažiau veiksmingos.

Tuo tarpu prevencinės priemonės, kurios gali padėti apsaugoti smegenis gerokai anksčiau, nei atsiranda ligos požymių, gali būti geriausias būdas išvengti pažinimo funkcijų silpnėjimo, teigia jie.

Alzheimerio ligos gydymo būdai

Tyrimo metu nustatyta, kad viena konkreti alaus rūšis gali turėti smegenis stiprinančių savybių, kurios gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Tačiau tyrimas turi vieną svarbų trūkumą, kuris gali priversti jus susimąstyti.

Skaitykite toliau, kad sužinotumėte, ką tyrimo rezultatai reiškia jūsų alkoholio vartojimo įpročiams ir ar retkarčiais išgeriamas alus gali būti jums naudingas.

Kalbant apie Alzheimerio ligą, svarbiausia yra prevencija

Nors nėra vieno būdo, kaip galutinai išvengti Alzheimerio ligos, ekspertai teigia, kad gali būti keli būdai, kaip sumažinti riziką.

Reguliarus fizinis aktyvumas, metimas rūkyti, tvirti socialiniai ryšiai su kitais žmonėmis, pagrindinių ligų, tokių kaip aukštas kraujospūdis ir cukraus kiekis kraujyje, kontrolė ir pakankamas miegas - tai tik kelios strategijos, kurias rekomenduoja medicinos ekspertai.

Be to, laikydamiesi sveikos mitybos plano, pavyzdžiui, Viduržemio jūros regiono dietos, galite sumažinti Alzheimerio ligos riziką. Šioje dietoje pabrėžiamas kuo mažiau apdorotas augalinis maistas ir ribojami sotieji riebalai, cukrus ir gyvūninės kilmės produktai.

Tyrime teigiama, kad alaus gėrimas taip pat gali padėti apsisaugoti nuo Alzheimerio ligos

Kadangi manoma, kad sveika mityba labai sumažina tikimybę susirgti Alzheimerio liga, ekspertai dabar tiria įvairius "nutraceutikus" - maisto produktus, kurie gerina sveikatą arba užkerta kelią ligoms - susijusius su pažinimo funkcijų silpnėjimu.

ACS tyrime teigiama, kad vienas iš tokių maisto produktų gali būti apynių žiedai, paprastai naudojami karčiojo alaus gamybai. Taip yra todėl, kad tam tikri cheminiai junginiai, randami apyniuose, neleidžia smegenyse kauptis amiloido beta baltymams - būdingam požymiui ir galimai Alzheimerio ligos atsiradimo priežasčiai.

Ištyrę keturias populiarias apynių rūšis - "Kascade", "Saaz", "Tettnang" ir "Summit" - jie nustatė, kad "Tettnang" apyniai buvo labiausiai susiję su neurologiniu poveikiu. Šios veislės apyniai dažniausiai naudojami vokiškame lager, aluje ir kvietiniame aluje.

Tyrime teigiama, kad yra vienas svarbus trūkumas

Prieš įtraukdami alų į savo Alzheimerio ligos prevencijos strategiją, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad tyrime buvo nagrinėjamas būtent keturių rūšių apynių ekstraktų, o ne alaus, kurio sudėtyje yra šių sudedamųjų dalių, poveikis.

Nors tyrėjai, remdamiesi gautais rezultatais, padarė išvadą, kad apynių alus gali būti naudingas kognityviniams gebėjimams, tyrime nedalyvavo žmonės.

Vietoj to tyrėjai cheminius junginius bandė su žmogaus nervinių ląstelių beta amiloido baltymais laboratorinėse lėkštelėse, o vėliau - su C. elegans, apvaliųjų kirmėlių rūšimi, kurios genomika yra panaši į žmogaus.

Ekspertai teigia, kad tai yra alkoholio esmė

Reikia atlikti daugiau tyrimų, siekiant nustatyti, ar retkarčiais vartojamas apynių gėrimas iš tiesų gali padėti išvengti Alzheimerio ligos, tačiau aišku viena: pernelyg didelis alkoholio vartojimas yra gerai dokumentuotas kognityvinių funkcijų silpnėjimo rizikos veiksnys.

Ekspertai sutaria, kad jei vis dėlto nusprendėte vartoti alkoholį, geriausia apsiriboti rekomenduojamomis rekomendacijomis: ne daugiau kaip du gėrimai per dieną vyrams ir vienas gėrimas per dieną moterims, teigia Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC).

Be to, ekspertai ragina būti atsargiems keičiant savo gėrimo įpročius, remiantis šiuo metu turimais tyrimais.

"Žmonės, kurie šiuo metu nevartoja alkoholio, neturėtų būti skatinami pradėti jį vartoti kaip būdą demencijos rizikai sumažinti", - rašo Alzheimerio draugija (Alzheimer's Society), Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi sveikatos labdaros organizacija.

"Ir atvirkščiai, tiems, kurie vartoja alkoholį saikingai, neprivalo jo visiškai atsisakyti, motyvuojant demencijos rizikos mažinimu, nors alkoholio vartojimo mažinimas gali duoti ir kitokios naudos sveikatai", - teigia jų ekspertai.

"Atsižvelgiant į unikalią asmeninę ir šeimos istoriją, kiekvienam žmogui alkoholis teikia skirtingą naudos ir rizikos spektrą", - toliau pažymi "Harvard Health Publishing".

Pasikalbėkite su gydytoju, kad sužinotumėte daugiau apie tai, kokią įtaką jūsų asmeninei rizikai gali turėti alkoholio vartojimo įpročiai, pataria jų ekspertai.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder