Nepelnytai užmirštas produktas – perlinės kruopos: kodėl jas vertėtų įtraukti į mitybos racioną (receptas)

Nors kaip garnyrą prie mėsos patiekalų lietuviai dažniausiai renkasi bulves, grikius ar ryžius, paįvairinti mitybos racioną bei įprastiems patiekalams suteikti naujų skonių gali ir perlinės kruopos. Anot mitybos konsultantų, perlinės kruopos dažnai pamirštamos nepelnytai.

Tai – daug skaidulų turinti kruopa, puikiai pritaikoma skirtingiems receptams ir tinkama valgyti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.

Be to, šis produktas ne tik maistingas, tačiau ir nebrangus.

Perlinės kruopos – sveikatos šaltinis

Perlinės kruopos puikiai tinka įvairių patiekalų gamybai. Jos – skanios, sočios ir labai maistingos.

Perlinėse kruopose gausu mineralinių medžiagų: kalio, fosforo ir magnio, yra šiek tiek B grupės vitaminų ir lėtai „atsipalaiduojančių“ angliavandenių, kurie sumažina kruopų glikeminį indeksą, todėl jos tinkamos vartoti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.

Perlinės kruopos yra šlifuoti miežių branduoliai, todėl jų turėtų vengti celiakija sergantys asmenys.

Kadangi perlinėse kruopose yra glitimo, žmonės, kuriems reikia atkreipti dėmesį į glitimo kiekį produktuose, šių kruopų neturėtų įtraukti į savo mitybos racioną.

Visiems kitiems perlines kruopas galima valgyti kiekvieną dieną arba bent kelis kartus per savaitę.

Perlines kruopas į racioną ji rekomenduojama įtraukti ir vaikams.

Perlinės kruopos turi visų augančiam žmogaus organizmui būtinų medžiagų. Jose yra geležies, fosforo, kalcio, magnio ir cinko – medžiagų, svarbių kaulų būklei ir tinkamam raumenų funkcionavimui.

Šis produktas taip pat puikiai tinka sergantiems širdies ligomis, nes skaidulų, B grupės vitaminų ir antioksidantų derinys tampa sveikos širdies mitybos sąjungininku, o didelis beta gliukano kiekis yra atsakingas už cholesterolio lygio balansą.

Perlinių kruopų sriubą patariama įtraukti į mitybos racioną ir kenčiantiems nuo įvairių skrandžio ar žarnyno ligų:

Perlinėse kruopose yra tirpių ir netirpių skaidulų, kurios reguliuoja žarnyno judėjimą, palaiko mikrobiotą, stiprina imuninę sistemą ir gerina žarnyno sveikatą.

Kokybė ir gaminimo būdai

Ekspertai primena verdant perlines kruopas, kaip ir visus kitus grūdus, pirmiausia jas gerai nuplauti vandeniu, kad pasišalintų bet kokie nešvarumai.

Taip pat patogu kelioms valandoms palikti kruopas mirkti šaltame vandenyje – tai sutrumpina tolesnį jų gaminimo laiką.

Anot specialistų, daugelis dar dvejoja, kiek laiko perlines kruopas reikėtų virti, tačiau jų paruošimo procesas labai paprastas.

Išmirkytas kruopas tiesiog berkite į puodą ir uždenkite dangčiu, kad išeitų kuo mažiau garų, pavirkite vandenyje, o išvirus pagardinkite žiupsneliu druskos.

Tuo tarpu nemirkytas perlines kruopas geriausia virti ant pakankamai stiprios kaitros, kol užvirs, o tada dar maždaug 40 minučių ant žemesnės temperatūros.

Vieną puodelį kruopų reikėtų užpilti 2–3 puodeliais vandens – tokį santykį nesunku pamatuoti.

Išvirtas perlines kruopas geriausia laikyti sandariame inde.

Šaldytuve jas galime laikyti 35 dienas, o šaldiklyje apie mėnesį. Tuo tarpu nevirtas perlines kruopas reikėtų laikyti sandariame inde ir saugoti nuo drėgmės bei tiesioginių saulės spindulių.

Jei pastebėjote, jog pakuotėje, kurioje laikomos kruopos, prisikaupė drėgmės, nedelsdami tokias kruopas išmeskite.

Ekspertai pastebi, jog daugiausia perlinės kruopos perkamos sriubų arba košių gamybai.

Renkantis jas parduotuvėje vertėtų atkreipti dėmesį į keletą dalykų. Kokybiškas kruopas atpažinsite iš baltai gelsvos spalvos, jose neturėtų būti priemaišų.

Perlinių kruopų košę galima valgyti vieną, ruošti kaip garnyrą, dėti į sriubas, troškinius, gardinti pomidorais ar žolelių sviestu bei įvairiais prieskoniais, kurie paįvairins kruopų skonį.

Kviečiame sutaupyti ir savaitgalio pietums namie pasigaminti sotų perlinių kruopų troškinį su daržovėmis ir kiauliena.

Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis ir kiauliena

Patiekalui reikės:

200 g perlinių kruopų       

100 g morkų

40 g svogūnų

100 g kukurūzų                 

100 g konservuotų pupelių

Prieskonių pagal skonį

300 g kiaulienos kumpio  

2 šaukštų aliejaus

Gaminimo eiga:

Kiaulieną supjaustykite smulkiais gabaliukais. Dėkite į įkaitintą keptuvę, pilkite truputėlį aliejaus ir apkepkite, berkite prieskonių pagal skonį.

Kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje.

Apkepkite svogūną. Išvirkite morkas, sutarkuokite burokine tarka.

Visus ingredientus sumaišykite. Maišant patroškinkite dar apie 23 min.

Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder