Nežiūrint į etiketę ir kainą, kuo gi vadovautis ieškant kokybiško alyvuogių aliejaus?

(3)

Tęsiame rubriką su alyvuogių aliejaus someljė Liana Davletšina. Šį kartą ji pasidalins savo žiniomis, į ką turėtume kreipti dėmesį ieškodami kokybiško alyvuogių aliejaus. 

Mano pačios kelionė su alyvuogių aliejais tęsiasi jau dešimt metų, o prasidėjo nuo šaukšto tikro alyvuogių aliejaus. Tai buvo toks didelis atradimas! Anksčiau aliejų pirkdavau prekybos centruose arba ūkiuose keliaudama po Europą.

Pirkau ir vartojau, nes žinojau, kad tai sveikatai naudingas produktas, bet nejutau didelės simpatijos – tas jo specifinis kvapas, riebumas… Maniau, kad man tiesiog nepatinka produktas.

Bet užteko paragauti tikro ir viskas pasikeitė.

 

Organizatorių nuotr.

Liana Davletšina, asmeninio archyvo nuotrauka

Todėl vienintelis dalykas, kuriuo galime pasikliauti, yra mūsų skonio receptoriai. Kad ir kur pirktume aliejų – parduotuvėje, keliaudami po aliejų spaudžiančius ūkius, gero produkto požymiai visur yra tie patys. Pirma, malonus kvapas.

Alyvuogių aliejus gali kvepėti gaiva, ką tik nupjauta žole, gėlėmis, prieskoniais, žolelėmis, riešutais, uogomis, citrusiniais, tropiniais, baltaisiais vaisiais, daržovėmis – kvapas priklauso nuo regiono, klimato, dirvožemio ypatumų. Bet svarbiausia yra tai, kad uostyti alyvuogių aliejų būtų malonu.

Antra, ragaudami burnoje, ant liežuvio, turime jausti kartumą.

Jis gali būti stipresnis, silpnesnis, bet tai turi būti šviežias, malonus kartumas. Kai žmogus pirmą kartą paragauja tikro alyvuogių aliejaus, kuris yra aštrus, kartus, dažniausiai sako: „Oi, kažkas ne taip.“

Bet kaip tik taip! Kai keliaujate, tiesiog nusiskinkite dar nesubrendusią alyvuogę. Jums sutrauks burną: tokia ji karti ir aštri. Iš tokios uogos pagamintas aliejus turi pasižymėti analogiškomis savybėmis, juk aliejus yra paprasčiausios alyvuogių sultys. Kartumas ir aštrumas liudija, kad produkte gausu antioksidantų.

Trečia, nurijus ir jau leidžiantis aliejui gerkle žemyn, turime jausti kutenimą, aštrumą.

Neįpratusiems net kyla noras kostelėti. Kokybiško aliejaus skonis atsiskleidinėja kokią minutę, todėl nereikia skubėti kažko užvalgyti ar atsigerti, kita vertus, ir nesinori, nes kokybiškas produktas nepalieka jokio riebumo pėdsako, burna lieka sausa, aliejus nuteka lyg vandenukas.

Kad išmoktumėte atskirti, kas yra geras ir blogas aliejus, nereikia išsiugdyti kažkokių gebėjimų, savybių, reikia tik ragauti.

Kartą paragavus gero aliejaus viskas tampa aišku.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder