Naminė grikių duona

Nori – gali atrasti: naminė grikių duona su natūraliu raugu

Šios duonos receptas labai paprastas, tik procesas reikalauja šiek tiek kantrybės ir laiko. O rezultatas nuostabus – duona viduje minkšta, išorėje labai traški. Visas jos vidus nusėtas tomis nuostabiomis mažomis skylutėmis.

Na, o skonis ir kvapas – tai dėl ko tikrai verta šitiek laukti. Ji turi švelnaus, ruginę duoną primenančio rūgštumo, o tos traškios sėklytės.

Reikės:

● 550 g. žalių grikių miltų

● 500 ml. šilto vandens

● 1 a. š. nerafinuotos druskos

● 20 g. sauso raugo

● Jeigu norite – saujos įvairių sėklų ar 2 š. kmynų

Kaip gaminti:

​Duoną rekomenduoju pradėti gaminti vakare.Į aukštą dubenį supilkite raugą. Maišant, po truputį supilkite 350 ml. šilto vandens (metaline šluotele galite naudotis tik šiam tikslui, toliau nenaudokite jokių metalinių įrankių).

Į tą patį dubenį supilkite 300 g. miltų ir viską gerai išmaišykite mediniu šaukštu. Tešlos viršų pabarstykite miltais, dubenį apklokite virtuviniu rankšluosčiu ir sandariai įsukite į maišelį.

Dubenį laikykite šiltai (maždaug 30 – 35 laipsnių temperatūroje) 12 valandų (geriausia dėti prie radiatoriaus, o jeigu duoną pradėsite gaminti dienos metu – saulėtoje vietoje).

Po 12 valandų į tešlą įpilkite dar 150 ml. šilto vandens ir 150 g. miltų. Viską gerai išmaišius mediniu šaukštu, pabarstykite miltais ir apdengus virtuviniu rankšluosčiu bei įsukus į maišelį, palikite taip pat šiltai dar 8 valandoms.

Po 8 valandų tešla jau bus gerokai pakilusi.

Į ją mediniu šaukštu įmaišykite likusius 100 g. miltų ir 1 a. š. druskos. Taip pat, jeigu norite, dėkite kmynų ar įvairių sėklų ir viską išmaišykite.

Gautą tešlą sukrėskite į kepimo formą (mano formos išmatavimai 24 x 8 x 11) (ją prieš tai padenkite kepimo popieriumi arba patepkite aliejumi ir pabarstykite miltais), išlyginkite. Užklotą virtuviniu rankšluosčiu ir įsuktą į maišelį palikite dar 2 valandoms šiltai.

Praėjus 2 valandoms duona dar šiek tiek pakils. Jos viršų patepkite aliejumi ir, jeigu norite, pabarstykite kmynais ar įvairiomis sėklomis (jas šiek tiek įspaspauskite ranka).

Duoną kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su kaitinimu iš viršaus ir apačios bei vėjelio funkcija lygiai 1 valandą (geriausiam rezultatui 30 min. kepkite su vėjeliu, o likusias 30 min. be vėjelio).

Duonai iškepus, išimkite ją iš kepimo formos ir kepimo popieriaus (jeigu jį naudojote) ir leiskite pilnai atvėsti ant grotelių.

Skanaus!

„Gyvi Gali“ yra ne pelno siekianti organizacija, skatinanti vartoti daugiau augalinio maisto, bent vieną dieną per savaitę atsisakyti mėsos ir taip pagerinti savo sveikatą, stabdyti klimato kaitą ir prisidėti prie gyvūnų gerovės.

Tai padaryti nebus sunku, nes kiekvieną pirmadienį kartu su projektu „Nori gali“ dalysimės naujų augalinių patiekalų receptais, padėsiančiais pradėti savaitę itin skaniai.

Už šios savaitės receptą dėkojame tinklaraščiui Soul Food.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder