Norintiems sutaupyti užšaldytas derlius pravers žiemą: kaip tinkamai konservuoti ankštines daržoves?
Šios daržovės bus sveikatai palankus, greitas ir skanus pasirinkimas skubantiems. Užšaldytos ankštinės pupelės puikiai paskanins sriubas, daržovių troškinius, tiks kaip garnyras prie paukštienos, mėsos, žuvies patiekalų ar makaronų.
Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Mariana Markevičienė pasakoja, kokias šviežias ankštines daržoves dažniausiai renkasi pirkėjai ir kaip jas laikyti namuose.
Šviežių gėrybių nepataria laikyti kambario temperatūroje
Įsigijusiems šviežių ankštinių daržovių vertėtų žinoti ir kaip jas tinkamai laikyti namuose. Specialistė sako, kad šviežių gėrybių nereikėtų laikyti kambario temperatūroje, mat taip daržovės pradės greičiau glebti ir suvys.
„Visas šviežias daržoves ir vaisius geriausia laikyti tokiomis sąlygomis, kokiomis jie buvo laikomi, kai pirkote. Ankštines pupeles ir žirnelius namuose laikykite šaldytuve, o iki vartojimo – originalioje pakuotėje.
Jei vieno gaminimo metu pavyksta suvalgyti tik dalį pupelių ir žirnelių, likusius vėl sandariai suvyniokite į pakuotę arba sudėkite į atskirą švarų indelį, kad šaldytuve nesusidarytų kondensatas. Perteklinė drėgmė gali pradėti pūdyti ir gadinti tiek šias, tiek šalia esančias daržoves“, – primena M. Markevičienė.
Kaip paruošti ankštines daržoves šaldymui?
Ruošiantiems ankštines daržoves šaldyti namuose „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė turi vertingų patarimų. Pasak kulinarijos ekspertės, prieš šaldant daržoves būtina kruopščiai nuplauti, gerai nusausinti, pašalinti iš jų pažeistus, supuvusius ar sukirmijusius žirnelius.
„Šaldant žirnelius pirmiausia reikėtų juos išlukštenti, atidžiai atrinkti sveikus bei nepažeistus žirnelius ir tuomet kruopščiai nuplauti. Ankštines pupeles taip pat reikėtų gerai nuplauti, pažalinti papuvusias ir netinkamas ankštis.
Nuplautų žirnelių bei pupelių neskubėkite dėti į šaldymo kamerą – gerai juos nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kuriam laikui palikite nusivarvėti koštuve arba naudokite specialių daržovių džiovinimo suktuką.
Jei to nepadarysite daržovės gali sulipti, o šąlant tarp jų susidarys daug ledo kristalų. Tuomet nusausintus žirnelius ir pupeles sudėkite į šaldymui skirtus indelius arba specialius orui nepralaidžius maišelius.
Pravartu šių daržovių užsišaldyti mažesnėmis porcijomis – vėliau jas bus patogu naudoti sriuboms bei troškiniams. Taip pat geriausia šaldyti neperaugusius žirnelius ir ankštines pupeles. Tokių šaldytų daržovių skonis bus daug išraiškingesnis“, – rekomenduoja kulinarijos L. Barčaitė.
Šaldytas daržoves primena suvartoti per 10–12 mėnesių
Namų šaldiklyje šaldytas ankštines daržoves, kaip ir kitas šaldytas daržoves ar uogas, L. Barčaitė primena laikyti ne ilgiau, kaip metus:
„Šaldytas daržoves reikėtų suvartoti per 10–12 mėnesių nuo užšaldymo, o prekybos vietose įsigytus šaldytus gaminius – iki tinkamumo vartoti termino, nurodyto ant jų pakuočių. Ilgiau laikant šaldytuose produktuose gali sumažėti vertingų medžiagų kiekis ar tiesiog pasikeisti jiems būdingas skonis.“
Naudojant lukštentus šaldytus žirnelius ir pupeles ar smulkintas jų ankštis ir iš jų gaminant patiekalus žirnelių atitirpinti iki kambario temperatūros nereikia.
„Dėkite šaldytus žirnelius ar ankštines pupeles tiesiai į gaminamą patiekalą. Jei verdate sriubą – į pasūdytą vandenį daržoves dėkite ne sriubos gaminimo pradžioje.
Šaldytos ankštinės daržovės daug greičiau išvirs nei kitos šviežios sriuboje naudojamos daržovės“, – vertingu patarimu dalijasi „Rimi“ kulinarijos technologė L. Barčaitė.
Rašyti komentarą