Nusibodo pusrytinė košė? Pabandykite ją iškepti – taip pagamintos šeima reikalaus papildomos porcijos

Avižiniai dribsniai pusryčiams – vienas populiariausių pasirinkimų: vieni brinkina juos per naktį ir valgo su įvairiais priedais, kiti verda košę.

 

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad naudingiausia rinktis viso grūdo kruopas arba dribsnius, o tokia avižinė košė, pagardinta banano gabalėliais ir keletu riešutų, yra ne tik sveikas, bet ir pigus pasirinkimas dienos pradžiai.

Pusryčiai per kelias minutes

Daugelis rytui renkasi kruopų dribsnius, nes jie greitai paruošiami, tad net skubantys neišeina iš namų nepapusryčiavę.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria rinktis visagrūdžius dribsnius – ypač tiems, kurie turi labai jautrią virškinimo sistemą: 

„Neturintys tokių nusiskundimų ir norintys rinktis sveikatai palankiausią variantą, gali lengvai ir greitai pasiruošti viso grūdo avižų kruopas. Užtenka jas iš vakaro užmerkti vandenyje, o iš ryto vos kelias minutes pavirti.“

Ji primena, kad visagrūdės kruopos, be žemos kainos, turi papildomų naudų – tirpių ir netirpių skaidulų.

„Kruopos vertinamos dėl kompleksinių angliavandenių, tačiau reikėtų neužmiršti, jog jos yra naudingų augalinių baltymų šaltinis, jose gausu B grupės vitaminų, įvairių mikroelementų.

Priklausomai nuo grūdų rūšies, kai kur jų būna daugiau. O nuo įvairių ligų sveikstantiems žmonėms jos itin naudingos, nes turi daug reikalingų maisto medžiagų“, – ieškantiems pigaus ir skanaus patiekalo rytui rekomenduoja gydytoja dietologė.

Mėgstantys avižinių dribsnių ar avižų košes dažniausiai jas gardina vaisiais – įpjausčius bananų košė bus natūraliai saldi ir nereikės papildomai berti cukraus.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria bananus skanauti, kai aktyviau judame, mat tai puikus angliavandenių užtaisas, tad pusryčiams ar priešpiečiams jie itin tinkamas pasirinkimas.

„Sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant savo žievės dar neturintys rudų taškelių. Tokių bananų glikeminis indeksas nėra aukštas, be to, juose yra medžiagos surfaktano, kuri svarbi žarnyno gleivinių vientisumui.

Tuo tarpu pernokusius bananus, dėl didesnio glikeminio indekso, atsargiau turėtų vartoti tie žmonės, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje arba sergantys lėtinėmis inkstų ligomis“, – primena dietologė.

Kviečiame įprastą avižinių dribsnių košę išsikepti – neįprasti savaitgalio pusryčiai tikrai nustebins šeimą.

Kepta avižinė košė su bananais ir riešutais pieno padaže*

Patiekalui reikės:

  • 2 bananų, perpjautų išilgai per pusę – bananai  1,29 Eur / 1kg;
  • 100 g avižinių dribsnių – avižiniai dribsniai „Rimi Smart“ 0,38 Eur / 400g;
  • 150 ml pasirinkto pieno – pienas „ Rimi Smart“ 2,5%; 0, 62 Eur / 1l;
  • ¼ šaukštelio cinamono;
  • saujelės graikinių riešutų, pasmulkintų.

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 C/ 190 C su ventiliatoriumi. Sutrinkite vieną banano puselę, sumaišykite ją su avižiniais dribsniais, cinamonu, pienu, 300 ml vandens, žiupsneliu druskos ir supilkite į kepimo indą.
  2. Ant viršaus sudėkite likusias bananų puseles ir pabarstykite graikiniais riešutais.
  3. Kepkite 20–25 minutes, kol avižos taps kreminės ir sugers didžiąją dalį skysčio.

Skanaus!

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder