Pasirodo, daugelis žmonių netinkamai gesina sodą actu: paplitusi klaidinga šeimininkių nuomonė

Daugelyje konditerijos gaminių receptų naudojama geriamoji soda. Tačiau ne visada kepiniai pakyla ir būna puikios kokybės. Dėl kokios priežasties net patyrusios šeimininkės ne visada teisingai elgiasi gesindamos kepimo sodą. 

Ruošiant kepinius, blynus ir lietinius, stengiamės pasiekti maksimalų galutinio gaminio švelnumą ir lengvumą. Tai pasiekiama įvairiais būdais: dedant mielių, kepimo miltelių, kepimo sodos.

Soda bet kokį gaminį laisvina dviem etapais. Pirmuoju etapu, kai ji patenka į rūgščią acto aplinką, vyksta cheminė reakcija, kurios metu išsiskiria dujų burbuliukai, o antruoju etapu soda toliau laisvina gaminį tuo metu, kai jis kepant įkaitinamas.

Kaip šeimininkės paprastai gesina sodą su actu

Dauguma šeimininkių yra įpratusios gesinti sodą su actu šaukšte arba stiklinėje prieš ją dedant į tešlą. Tokiu atveju vyksta audringa anglies dioksido reakcija, tačiau šis anglies dioksidas nieko nesuvirškina, nes visas procesas vyksta šaukšte ne tešloje. Šiuo atveju jau prarandamas pirmasis tešlos purumo etapas, nes rūgštis neutralizuoja receptūroje nurodytą sodą, skirtą produktams purenti.

Kaip teisingai gesinti kepimo sodą?

Sodą galima gesinti actu tokiu būdu. 

Sodą supilkite į tešlos ingredientų mišinį, o miltų nedėkite ir supilkite actą. Po to jį išmaišykite. Įvyks reakcija, tokiu atveju tešloje liks anglies dioksido.

Dar geresnis, šimtaprocentinis būdas - į tešlos sausuosius ingredientus įpilti sodos, o į skystuosius ingredientus - acto. 

Tai yra, į cukrų, miltus ir kitus birius produktus įpilkite sodos, o į kiaušinius, kefyrą, grietinę ir panašiai - acto.

Atskiruose induose sumaišykite sausus ingredientus kartu su kepimo soda, o skystus ingredientus - kartu su actu. Tada viską išmaišykite. Šiuo atveju reakcija vyksta tešlos viduje, o anglies dioksidas kaupiasi ir veikia.

Dar vienas dalykas, kurį reikia turėti omenyje, yra tas, kad jei tešloje yra pakankamai rūgščių produktų, pavyzdžiui, grietinės, citrinų sulčių ir t. t., acto į skystus tešlos komponentus dėti nereikia. Tokioje tešloje esanti soda bus puikiai atšaukta be acto, o gaminys išeis purus.

Šaltinis: tsn.ua

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder