Keto dieta gali mažinti Alzheimerio ligos riziką, veikdama tiek žarnyną, tiek smegenis.
Tyrimas, paskelbtas žurnale Journal of Neurochemistry (JN), parodė, kad asmenims, turintiems APOE4 geno – pagrindinio genetinio vėlyvos Alzheimerio formos rizikos faktoriaus – tokia dieta atstato žarnyno mikrobiomą ir gerina smegenų metabolizmą.
Eksperimentai parodė, kad keto dieta didina naudingų bakterijų Lactobacillus johnsonii ir L. reuteri kiekį bei mažina sąlygiškai patogeninių mikroorganizmų lygį.
Šie pokyčiai buvo susiję su pagerėjusia mitochondrijų funkcija, neurotransmiterių pusiausvyra ir lipidų metabolizmu smegenyse – veiksnių, kritiškai svarbių pažintinei sveikatai.
Tyrėjai mano, kad keto dieta gali tapti individualizuota mitybos strategija, mažinančia neurodegeneracinių ligų riziką, ypač moterims, turinčioms paveldimą polinkį į Alzheimerio ligą.
Paaiškinimas:
Keto (ketogeninė) dieta – tai mityba su dideliu riebalų, vidutiniu baltymų ir labai mažu angliavandenių kiekiu, sukelianti ketozę. Ketozės būsenoje organizmas vietoje angliavandenių naudoja riebalus kaip pagrindinį energijos šaltinį, degindamas juos energijai gauti ir gaminant ketoninius kūnus.
Rašyti komentarą