Psichologija: kodėl visi mėgstame skirtingą maistą?

Paguodos (angl.– comfort food) maistas yra toks, kuris mums visada skanus, padeda nurimti, primena namus, vaikystę ar kitus malonius prisiminimus. Būtent dėl pastarųjų kiekvienas turime skirtingus mėgstamus patiekalus.

Kaip praneša BBC NEWS, psichologai sako, kad būtent ankstyvieji prisiminimai lemia, mūsų maisto pomėgius. Pavyzdžiui, jeigu vaikas grįžęs namo iš mokyklos turėjo tradiciją suvalgyti šokoladinių sausainių ir išgerti pieno, ilgainiui būtent tokie sausainiai gali tapti pirmuoju patiekalu ieškant nusiraminimo stresinėse situacijose arba nesąmoningai pasirenkamu maistu, kai kamuoja liga ar slogi nuotaika.

Specialistai aiškina, kad dalį skonį padedančių suvokti genų ir receptorių perimame iš mamos dar būdami jos įsčiose.

Todėl tai, ką valgo nėščiosios iš tiesų gali formuoti būsimo vaiko pomėgius renkantis mėgstamą maistą.

Norintiems keisti mitybą

Psichologai pataria norintiems prisijaukinti naujus skonius naudoti teigiamą jų valgymo praktiką. Pavyzdžiui, nemėgstantis salotų žmogus turėtų bandyti šio maistingo patiekalo ragauti ir valgyti, kai yra visiškai ramus, mieloje aplinkoje, galbūt šnekučiuojantis su mylimu žmogumi. Salotų tokiu atveju reikėtų valgyti nedaug.

Kuriant gerų prisiminimų ir teigiamų emocijų sąsają su patiekalu gali padėti išugdyti pomėgį valgyti įvairesnį, seniau nemėgtą maistą.

Parengta pagal BBC informaciją

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder