Sala, keliautojų vadinama rojumi žemėje: lankančių ją laukia specialus pasiūlymas

Vieni šią vietą pažino legendinėje trilogijoje „Krikštatėvis“, kiti apie ją girdėjo iš susižavėjusių ten pabuvojusių draugų, o treti akį prikaustančias vietovių nuotraukas sklaidė internete.

Sicilija garsėja ne tik įstabiu grožiu, temperamentingais vietiniais gyventojais, bet ir kultūrų mozaika bei maistu, dėl kurio tikrai norėsis grįžti ne kartą. Rašytoją Dalią Smagurauskaitę Sicilija pakerėjo tiek, kad moteris apie šią salą parašė knygą, kuri gali tapti puikiu vedliu planuojantiems po ją keliauti. Visiems, kurie žada leistis į pažintį su Sicilija, gerų žinių turi ir kelionių organizatorius „Novaturas“, kuris kviečia salą aplankyti nuslūgus didžiausiems karščiams – taip dar komfortiškiau pasimėgausite jos teikiamais privalumais.



Pasak „Novaturo“ produkto vystymo specialistės Jurgitos Savickaitės, Sicilija kasmet populiarėja ir yra atrandama įvairaus profilio keliautojų: „Vis daugiau lietuvių domisi šia sala, o mes reaguodami į keliautojų lūkesčius kviečiame leistis į keliones čia. Esame vienintelis kelionių organizatorius, kuris rugsėjo ir spalio mėnesiais siūlo tiesioginius skrydžius Vilnius–Katanija norintiems atostogų Sicilijoje.“

Šis metų laikas, anot kelionių organizatoriaus atstovės, yra bene pats palankiausias viešėti Sicilijoje, mat nebebus taip karšta ir oras leis tiek poilsiauti pakrantėje, tiek turiningai leisti laiką keliaujant po salą.



Patirtys saloje – vertos knygos

Daugybę šalių aplankiusi didžiausio kelionių organizatoriaus Baltijos šalyse „Novaturo“ atstovė J. Savickaitė žodžių netaupo – Sicilija yra viena gražiausių salų, kurias galima aplankyti Europoje:

„Mano atsakymas į klausimą, ar verta aplankyti Siciliją, ryžtingai išlieka toks pat – tvirtas „taip“. Sicilija tiesiog mirga nuo įvairovės, tai – gyvenimo laiko kapsulė žmonių civilizacijoms. Istorijos mėgėjai bus įtraukti į finikiečių, graikų, romėnų, arabų, bizantiečių ir visų kitų čia gyvenusių kultūrų lopšį, o lėto poilsio mėgėjai žavėsis smėlio paplūdimių prieglobsčiu. Peizažų ieškotojai bus apstulbinti kinematografinio Cefalu pakrantės fono, taip pat jų akis prikaustys salos Isola Bella vandens švarumas Taorminos papėdėje. Aplankysiantys Siciliją laimės taip pat ir gurmanai, nes viskas, kas yra gaminama Sicilijos tavernose, kavinukėse, ledainėse – beprotiškai skanu.“

Tačiau turbūt geriausia priežastis aplankyti Siciliją, anot pašnekovės, yra siekis sulėtinti savo įprasto gyvenimo tempą ir pasimėgauti sala. Sicilijoje visko daug, tačiau sala taip pat kviečia pabūti tingiuose kalvų miesteliuose, žvilgtelėti į veikiančius ugnikalnius ir pasinerti į vietinį gyvenimo būdą – tai neabejotinai itališka atmosfera, turinti stiprų sicilietišką prieskonį, ir derinys, kurį verta paragauti.

 

Sicilija taip pakerėjo knygų autorę Dalią Smagurauskaitę, jog iš moters laiko, praleisto čia, gimė knyga „Saulės sala Sicilija“. Balandžio 23 dieną įvyko knygos pristatymo renginys ir iki pat balandžio 30 d. kiekvienas „Novaturo“ klientas, rezervavęs kelionę į Siciliją, knygą apie nuostabiąją salą gaus dovanų.

Iki balandžio 30 d. kiekvienas „Novaturo“ klientas, rezervavęs kelionę į Siciliją, knygą apie nuostabiąją salą gaus dovanų
Iki balandžio 30 d. kiekvienas „Novaturo“ klientas, rezervavęs kelionę į Siciliją, knygą apie nuostabiąją salą gaus dovanų



„Bendradarbiaujame su Italijoje gyvenusia rašytoja D. Smagurauskaite, kuri šiemet atnaujino savo knygos „Saulės sala Sicilija“ leidimą. Tai – netradicinis kelionių vadovas, kuris, net neabejoju, padės susiplanuoti keliautojui, ką nori aplankyti, pamatyti ir paragauti atvykus į salą. Žinoma, šioje vietoje visada pasiruošę pagelbėti ir profesionalūs „Novaturo“ atstovai, kurie padės jums susiplanuoti savaitę ar dvi Sicilijoje, kad iš čia parsivežtumėte kuo daugiau įspūdžių“, – sako J. Savickaitė.



„Saulės sala Sicilija“ – tarytum Biblija, atverianti salos paslaptis, leidžianti pasinerti, pajusti Sicilijos dvasią, alsuojančią istorija, skoniais, kvapais, vaizdais ir patyrimais. D. Smagurauskaitė prisimena momentą, kada pamilo šią ypatingą salą:

„Mano pažintis su Sicilija prasidėjo, kai gyvendama Italijoje tiesiog išvažiavau į šią salą atostogų. Nežinojau, ko tikėtis, bet nuvykusi likau nustebinta visko: gamtos, pajūrio, kultūros, kulinarijos. Įspūdis buvo didžiulis ir net knygoje negalėjau sutalpinti visko. Dar kelis kartus apsilankiusi supratau, kad šią salą būtina aprašyti, perduoti žmonėms, kaip čia viskas nuostabu. Sicilija išsiskiria ir savo chaosu – kas buvo Palerme ar Katanijoje, tikrai paliudys, kad eismas, gatvės triukšmas, šūksniai turguje – visa tai tiesiog alsuoja veiksmu ir gyvybe. Kartu čia gausu nuostabių ramybės oazių.“

 

Kultūrų gausa ir išskirtinis vietinių temperamentas

Knygos autorė Siciliją vadina kultūrine mozaika, kurioje galima rasti įvairių praeities kultūrų palikimo, o ne mažiau žavi ir čionykščiai žmonės – temperamentingi siciliečiai savo būdu skiriasi nuo žemyno Italijos gyventojų. D. Smagurauskaitė siciliečius apibūdina kaip itin svetingus ir ypač mylinčius savo regioną.

Kad sicilietis ir žemyno italas – visiškai skirtingi temperamentu žmonės, antrina ir dešimtis kartų saloje buvusi „Novaturo“ atstovė J. Savickaitė: „Aš ne italas, aš sicilietis“ – žodžiai iš mano draugų, Palermo gyventojų lūpų. Nors Sicilija techniškai yra Italijos regionas, jis labai skiriasi ir turi visišką savo tapatybę. Tiesą sakant, keliaudami po Siciliją, dažnai savęs paklausite, ar tai apskritai yra Italijos dalis.“



Anot kelionių organizatoriaus atstovės, Sicilijos tarmė skiriasi nuo italų kalbos. Jei manote, kad bent truputį mokate italų kalbą, bendraudami su siciliečiais suvoksite, kad jie kalba visiškai kitaip. Visgi neverta jaudintis – Sicilijoje puikiai bendraujama kūno kalba, ir sicilietis tikrai nepaliks jūsų nelaimėje, nepaaiškinęs, kaip pasiekti jums rūpimą vietą ar ką paragauti, jei dvejojate stovėdami prie gardumynų vitrinos.





Esminiai patarimai susiruošusiems į Siciliją

„Novaturo“ atstovė J. Savickaitė pripažįsta – jau nebeužtenka rankų pirštų suskaičiuoti, kiek kartų pati buvo Sicilijoje, ir kaskart, paliekant salą, kirba vienintelis klausimas – kada vėl? Štai kodėl Jurgita sutinka pasidalinti keletu naudingų patarimų nusprendusiems apsilankyti abejingų nepaliekančioje saloje:

 

  • Pusryčiams valgykite granitą – tipiškus sicilietiškus ledus, kurie primena šerbetą, tik tirštesni. Tai – tipiški sicilietiški pusryčiai karštuoju metų laiku. Rudenį galima paragauti figų ar kaštonų skonio ledų. Būtina valgyti su „brioche" bandele, ją mirkant į granitą.
  • Pasiruoškite sulėtinti tempą ir prisitaikykite prie Sicilijos laiko. „Saloje niekas neskuba, nebent tie, kuriems tenka stovėti Palermo ar Katanijos miestų spūstyse. Tad reiktų prisitaikyti prie šio „slow living" ir pasimėgauti atostogomis", – šypsosi „Novaturo" atstovė.
  • Aplankykite turgus ryte. Jei tik yra galimybė, būtina aplankyti vietinį turgų. Tai nėra paprastas apsipirkimas, o emocijos, pardavėjų šūksniai ir maisto ragavimas. „Rekomenduoju nuvykti į turgus, esančius Katanijoje, Sirakūzuose (Ortigia saloje) ir Palerme."
  • Valgykite kuo daugiau vietinės virtuvės patiekalų. Ragaukite viską, kas jums skamba nesuprantamai. Kelionė į Siciliją – tai tarsi gurmanų svajonė. „Keliautojams sakau – pastą ir picą pamirškite. Sicilijoje – neaprėpiama įvairovė vietinių patiekalų: nuo gatvės maisto, kuris dažniausiai keliautojams ir būna įsimintiniausias: arancine/i (galūnė priklauso nuo salos lankomos dalies), frituria, sfincione, stigghiola, pani ce meusa Palerme (sumuštinis su blužnies mėsa) ar arklienos mėsos patiekalai Katanijoje, iki labai prabangių restoranų patiekalų, pavyzdžiui, Taorminoje. Taip pat įspūdingi saldumynai: canolli, casatella, ledai, migdoliniai sausainiukai pasta di mandorle ar frutta mortarana – labai saldūs, tarsi tikri vaisiai atrodantys saldumynai."

     

Sicilijos žinovė pataria saloje visada turėti grynųjų, nes banko kortelės čia daug kur tiesiog nepriimamos, rasti bankomatą irgi gali būti keblu. Taip pat pravers ir apdairumas dėl darbo valandų: jei planuojate keliauti savarankiškai, nepamirškite prieš tai pasitikslinti transporto tvarkaraštį, lankytinų vietų darbo laiką; turėkite omenyje, kad mažiau turistinėse vietose vyksta ilga pietų pertrauka (dažniausiai nuo 13 iki 16 val.).

J. Savickaitė pataria neaplenkti bažnyčių, kurių Sicilijos saloje – šimtai. Tai – tarsi muziejai, kuriuose susidursite ne tik su religija, bet ir salos ar miesto istorija. Taip pat nepagailėkite pinigų bilietui į Etnos ugnikalnio viršūnę. Koks oras bebūtų, pakilus į beveik 3000 m aukštį, jus tikrai nustebins tvyranti atmosfera.

Anot „Novaturo atstovės, vienas minėtinų Sicilijos dalykų – kuskusas, čia net rengiamas kuskuso festivalis. Pistacijos čia – taip pat išskirtinis delikatesas, augantis aplink Etnos ugnikalnį. Sicilijos pistacijos yra bene brangiausios visame pasaulyje.

 

Beje, norintiems iš esmės susipažinti su sala, J. Savickaitė pataria rinktis dviejų savaičių trukmės atostogas, tada spėsite ir aplankyti abi salos puses, ir pasidžiaugti stulbinamo grožio paplūdimiais. Anot pašnekovės, geriausias būdas keliauti po salą – savarankiškai nuomojantis automobilį, mat viešojo transporto infrastruktūra čia nėra pagirtina.





Legendinės Sicilijos istorijos ir dovana čia planuojantiems keliones

Jei jūsų mintys jau seniai sukosi apie Siciliją, tačiau vis atidėliojote, paskutinė balandžio savaitė gali būti puiki progą užsisakyti „Novaturo“ kelionę – visiems tą padariusiems bus padovanota D. Smagurauskaitės knyga apie Siciliją. Į jos puslapius nugulė ne tik vietos, valgiai, kultūrinis palikimas, bet ir pokalbiai su išskirtiniais žmonėmis saloje. Ši dalis pačiai autorei, pusantrų metų rašiusiai knygą, buvo pati įdomiausia:

„Stengiausi parinkti labai išskirtinius pašnekovus – nuo imperatoriaus palikuonio, gyvenančio savo šeimos senuosiuose rūmuose Palerme, iki Etną tyrinėjančio vulkanologo ar vėžlių gydytojos. Per jų gyvenimus, patirtis ir veiklas ryškėja dabartinio Sicilijos gyvenimo paveikslas. Čia rasite pasakojimus ne tik apie ypatingas salos vietas, bet ir išskirtines religines tradicijas, gyvuojančias iki šių dienų. Pavyzdžiui, labai įspūdinga Šventoji savaitė prieš Velykas – vidurio Sicilijoje esančiame Ennos mieste vyksta įspūdingiausia gedulinga procesija, į kurią susirenka tūkstančiai žmonių iš viso pasaulio. Vaizdas – išties užburiantis ir mistiškas.“



Sicilija kartais siejama su mafijos pasauliu, juk būtent čia sukasi knygos ir žymiosios filmų trilogijos „Krikštatėvis“ siužetas. D. Smagurauskaitė sako, jog iš esmės sala yra saugi, o norintiems apsisaugoti pravers tie patys patarimai, kaip ir daugelyje kitų šalių – pavyzdžiui, verčiau nepalikti vertingų daiktų automobilyje gerai matomoje vietoje.



Rašytojai antrina ir „Novaturo“ atstovė: „Kaip ir visur, gali pasitaikyti smulkių nusikaltimų, tad svarbu laikytis pagrindinių saugumo priemonių ir kliautis sveiku protu – saugoti savo turtą, vengti prastai apšviestų ar apleistų vietų naktį, dokumentus ir piniginę laikyti prie savęs. Jei nemiegos jūsų budrumas ir atsargumas, apsilankymas Sicilijoje ar bet kokioje kitoje Italijos vietoje bus saugus ir malonus.“


 

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder