Šį vaisių dietologė ragina žiemą valgyti nors ir kasdien: (apelsininio gardėsio receptas)

(1)

Po tamsių ir žvarbių mėnesių ryškus ir kvapnus apelsininis desertas tampa sultinga vitaminų ir mineralų dovana, stiprinančia organizmo apsaugą.

 

Pasak sveikatai palankios mitybos specialistės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, citrusiniai vaisiai yra ne tik puikus vitamino C, bet ir flavanoidų, padedančių sustiprinti imunitetą, šaltinis.

Stiprina imuninę sistemą

Apelsinai žinomi dėl savo ryškios oranžinės spalvos, kurią suteikia beta-karotinas bei kiti antioksidantai. Šie vaisiai taip pat išsiskiria sultingu, gaiviu skoniu bei išskirtiniu aromatu.

Saldžiojo apelsino ištakos slypi Tolimuosiuose Rytuose, besitęsiančiuose nuo Kinijos iki Malajų pusiasalio, nors yra manančių, kad jis kilęs būtent iš Vietnamo.

Graikų mitologijoje apelsinai siejami su Hesperidžių sodo aukso vaisiais. Kinijoje jie laikomi sėkmės simboliu ir paprastai valgomi antrąją Naujųjų metų dieną, o Vietname dovanojami jaunavedžiams kaip vaisingumo simbolis.

Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, citrusiniai vaisiai priskiriami didelio maistingumo produktams: „Juose gausu antioksidantų ir imuninę sistemą stiprinančių flavanoidų, karotinoidų, vitamino C bei folatų.

Taip pat – įvairių eterinių aliejų, mikroelementų bei mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalcio ir kalio. Tai tik dalis priežasčių, kodėl citrusus turėtume skanauti kasdien.“

Pasak dr. E. Gavelienės, apelsinus bei kitus vaisius į mitybos racioną svarbu įtraukti skirtingais pavidalais, tačiau pirmenybę vertėtų teikti šviežių vaisių valgymui, kadangi naudingos medžiagos gaunamos ne tik iš skystosios, bet ir iš kietosios vaisiaus dalies, pavyzdžiui, skaidulų pavidalu, kurios ypač reikalingos mūsų žarnynui.

Žinoma, skanaujant citrusinius vaisius vertėtų nepamiršti ir alergijos tikimybės. Būtent dėl to gydytoja rekomenduoja citrusinius vaisius į vaikų mitybos racioną įtraukti šiek tiek vėliau. Tuo tarpu suaugusiems alergija citrusams pasitaiko retai.

Itin mėgstami žiemą

Apelsinai turi universalią paskirtį virtuvėje. Juos galima naudoti ne tik kaip skanų vaisių, bet ir kaip sultis, įdarus desertams, padažų ar salotų ingredientą. Be to, iš apelsinų gaunamas eterinis aliejus, naudojamas aromaterapijoje.

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, žiemą pirkėjai iš parduotuvių lentynų šluoja apelsinus, mandarinus ir kitus citrusinius vaisius. Dažnai į pirkinių krepšelį keliauja ne tik šie vaisiai, bet ir iš jų pagamintos sultys.

O. Suchočeva dalijasi keliais patarimais, kurie padės išsirinkti pačius skaniausius, sultingiausius ir prinokusius vaisius:

„Rinkitės tuos apelsinus, kurie yra sunkūs ir turi tvirtą, smulkios tekstūros odelę. Venkite apelsinų su minkštomis dėmėmis arba tų, kurie atrodo purūs (tuščiaviduriai), nes tai gali būti išsausėjimo požymis.

Tačiau apelsino odelės spalva nėra skonio ar vaisiaus brandumo rodiklis. Žalsvi apelsinai gali būti tokie pat saldūs bei sultingi kaip ir ryškiai oranžiniai. Nusipirkus didesnį vaisių kiekį juos geriausia laikyti šaldytuve, kad šie nesudžiūtų.“

Vilniaus gimtadienio proga kviečiame pasigaminti maloniai kvepiantį pyragą su apelsinais, kuris nepaliks abejingų.

Apelsinų sirupo pyragas su apelsinais

Apelsinų sirupui reikės:

  • 1 vnt. apelsino (pjaustyto riekelėmis);
  • 160 ml cukraus sirupo.

    
Pyragui reikės:

  • 200 g sviesto;
  • 4 vnt. apelsinų;
  • 1 vnt. citrinos;
  • 300 g cukraus;
  • 240 g migdolų miltų;
  • 110 g universalių miltų;
  • Druskos pagal skonį;
  • 4 vnt. kiaušinių;    
  • 20 g miltelinio cukrus pabarstyti.    

Sirupui reikės:

  • 180 ml  apelsinų ir citrinų sulčių (iš tų, kurie liko panaudojus žievelėms);
  • 100 ml cukraus sirupo    .

Gaminimo eiga

Apelsinai sirupe:

  1. Apelsiną supjaustykite 3–5 mm griežinėliais. Tada sudėkite į puodą, užplikykite verdančiu vandeniu ir nukoškite.
  2. Sudėkite atgal į puodą, užpilkite 160 ml cukraus sirupo ir pakaitinkite 5 min. ant silpnos kaitros.
  3. Gautą masę perpilkite į indelį ir padėkite į šaldytuvą 6–8 val. arba nakčiai

Pyragas:

  1. Sviestą maišytuvu išplakite iki baltumo. Gerai nuplaukite apelsinus, citriną ir nutarkuokite žieveles. Sumaišykite žieveles su cukrumi ir sutrinkite iki vientisos masės. Tada išplakite su sviestu.
  2. Sumaišykite universalius ir migdolų miltus. Pagardinkite druska.
  3. Apie ketvirtadalį šio mišinio pamažu maišydami suberkite į sviestą su žievelėmis. Įmuškite kiaušinį.
  4. Vėl įdėkite miltų mišinio, įmuškite kiaušinį ir toliau maišykite. Kartokite procesą, kol pasibaigs miltų mišinys ir kiaušiniai.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo formą ištepkite sviestu. Supilkite masę, gražiai išlyginkite paviršių ir kepkite orkaitėje 40–50 min.
  6. Kol kepa pyragas, pasigaminkite apelsinų sirupą.
  7. Sumaišykite 180 ml apelsinų ir citrinų sulčių su 100 ml cukraus sirupu. Pavirkite ~ 5 min. ant silpnos kaitros ir palikite atvėsti.
  8. Iškepusį dar karštą pyragą užpilkite apelsinų sirupu ir palikite atvėsti.
  9. Atvėsusį pyragą atsargiai išimkite iš formos, pabarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite su apelsinais sirupe.

Patarimas. Prie šio pyrago tinka ledai.

Patarimas. Apelsinus sirupe galite pasiruošti iš anksto. Jie šaldytuve išsilaiko iki savaitės.

Patarimas. Apelsinus sirupe galite keisti raudonaisiais apelsinais, kitais citrusiniais vaisiais.

Skanaus!

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder