Skirtingi ridikėlių panaudojimo būdai: marinuokite, ruoškite užtepėles ir salotas

Ridikėliai yra viena ankstyviausių daržovių, todėl kai tik parduotuvių lentynose pasirodo švieži šių rausvų gražuolių ryšulėliai, žinome – atėjo pavasaris. Ridikėliai, ne tik gražūs, spalvingi ir skanūs – ši daržovė yra naudinga ir sveikatai.

Be to, ridikėliai universaliai panaudojami virtuvėje – jie suteikia gaivumo, todėl tai puikus garnyras prie įvairiausių patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šviežio derliaus ridikėliai pirkėjų kasmet itin laukiami.

Plačios kulinarinės galimybės, rūšių įvairovė

„Šviežių daržovių derlius šįmet į parduotuves atkeliavo prieš pat prasidedant kalendoriniam pavasariui. Nors didelį daržovių pasirinkimą pirkėjams siūlome ištisus metus, pastebime, kad pirkėjai šviežio derliaus kasmet laukia, o įvairiausios daržovės sudaro didelę kasdienio pirkinių krepšelio dalį.

Būtent dėl šios priežasties esame paruošę didelį šviežio derliaus daržovių pasirinkimą: parduotuvėse jau dabar galima rasti lietuviškų trumpavaisių agurkų, iš Pietų atkeliavusių ridikėlių, morkų, svogūnų ir kitų daržo gėrybių“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad Lietuvoje populiariausi apvalios formos, ryškiai rožine odele, o viduje yra visiškai balti ridikėliai.

Tačiau šių daržovių būna pačių įvairių spalvų ir formų – juodų, violetinių, baltų, ryškiai raudonų ir vos rausvų, pereinančių iš vienos spalvos į kitą bei didelių, mažų, apvalių, pailgų, plonų, storų ir dar daugybė įvairiausių rūšių. Svarbiausia taisyklė, kurią verta įsidėmėti, yra ta, jog tamsesnės spalvos ridikėliai dažniausiai būna kartesni, o šviesesnės spalvos – saldesni.

„Kulinarinės ridikėlių galimybės yra kur kas platesnės nei galite įsivaizduoti. Ridikėlius dažniausiai dedame į salotas arba supjaustome ir patiekiame kaip garnyrą šalia kepsnio, tačiau šia daržove galima gardinti padažus, galima naudoti gaminant sumuštinius ar mėsainius, ridikėliai puikiai tinka šaltose vasariškose sriubose.

Negana to, juos galima virti, kepti, marinuoti ar paprasčiausiai kramsnoti kaip sveiką užkandį. Nors dažniausiai valgome šakninę daržovės dalį, nepamirškite ir lapų – dėkite juos į salotas, omletus, kiaušinienes ir žaliuosius kokteilius“, – sako J. Sabaitienė.

„Iki“ atstovė dalijasi ir dar keliais įdomiais faktais apie šią nepaprasto skonio daržovę.

Įdomi istorija. Ridikėliai priklauso bastutinių šeimai, o lotyniškas šios daržovės pavadinimas, išvertus į lietuvių kalbą, reiškia „veisiamieji kopūstai“. Nors dažniausiai ridikėliai auga pavasarį, juos auginti galima ištisus metus, todėl Romos laikais ši daržovė buvo naudojama kaip piniginis atsiskaitymo vienetas.

Tačiau tai ne vienintelis įdomus faktas – pavyzdžiui, egiptiečių vergams ridikėliai buvo kasdienės mitybos dalis, o senovės graikai juos aukojo dievams. Ridikėliai nuo pat pradžių, kai kinai prieš 3000 metų pradėjo juos auginti, buvo laikomi svarbiais pagalbininkais sveikatai.

Jie iki šiol populiarūs Rytų, o ypač indų medicinoje. Kaip ir daugumoje daržovių, daugiausia naudingų medžiagų slypi ridikėlių odelėje, todėl jų nelupkite. 2003 m. Japonijoje užfiksuotas didžiausias per visą istoriją užaugęs ridikėlis. Jis svėrė net 31,1 kg.

Maistinių medžiagų gausa. Ridikėliai turi vos keletą kalorijų, todėl jie puikus pasirinkimas, jei praktikuojate mažo kaloringumo mitybą. Juose gausu skaidulų, vitaminų C, K ir B, geležies, cinko, magnio bei kalio. Negana to, ridikėliai turi daug antioksidantų, tokių kaip zeaksantinas, liuteinas ir beta karotenas, kurie padeda užtikrinti tinkamą apsauginės organizmo funkcijos veiklą.

Tinkamas pasirinkimas. Tam, kad iš parduotuvės parsineštumėte pačius šviežiausius ir skaniausius ridikėlius, prieš pirkdami įvertinkite keletą svarbiausių detalių. Ridikėlių odelė turėtų būti lygi, žvilganti ir, svarbiausia, be keistų dėmių. Geriausia rinkitės ridikėlius su lapais, kurie turėtų būti šviesi žali, nepageltę.

Jei ridikėlis atrodo sausas, vadinasi, jis jau stovi kurį laiką – tokie ridikėliai pasižymi intensyvesniu kartumu. Nusipirkus šių sveikų šakninių daržovių, ne mažiau svarbu žinoti, kaip juos laikyti. Visų pirma, nupjaukite ridikėlių lapus, o valgomuosius gumbelius nuplaukite ir gerai nusausinkite.

Tuomet ridikėlius sudėkite į vakuuminius maišelius, kurių dugne įklokite po skiautę popierinio rankšluosčio. Taip paruoštus ridikėlius šaldytuve galite laikyti maždaug savaitę.

J. Sabaitienė dalijasi ir trimis receptais, kuriuose išradingai panaudosite ridikėlius.

Kreminis rikotos padažas su ridikėliais ir mėtomis

Jums reikės:

•           200 g rikotos

•           2 v. š. grietinės

•           ½ puodelio mėtų lapelių

•           1 puodelio ridikėlių lapų

•           30 g tarkuoto parmezano

•           1 skiltelės česnako

•           2 v. š. alyvuogių aliejaus

•           žiupsnelio druskos ir pipirų

•           5-6 ridikėlio šaknų

Gaminame:

Visus ingredientus sudėkite į elektrinį trintuvą ir trinkite, kol padažas taps norimo tirštumo. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite daugiau prieskonių. Prieš patiekdami, papuoškite padažą šviežiais ridikėliais.

Marinuoti ridikėliai

Jums reikės:

•           300 g ridikėlių

•           500 ml vandens

•           150 ml obuolių acto

•           1 a. š. druskos

•           2 a. š. cukraus

•           1 a. š. juodųjų pipirų žirnelių

•           1 a. š. kalendrų sėklų

Gaminame:

Ridikėlius nuplaukite, nupjaukite lapus ir supjaustykite plonais griežinėliais. Puode užvirkite vandenį, įpilkite obuolių acto, įberkite druskos, pavirkite kol druska ištirps ir, nukėlę nuo viryklės, palaukite, kol šiek tiek pravės.

Ridikėlių griežinėlius padalinkite į 2 stiklainius, užpilkite juos paruoštu skysčiu, į kiekvieną įdėkite šiek tiek pipirų bei kalendrų sėklų. Stiklainius užsukite ir palaukite, kol ridikėlių marinatas visiškai atvės. Marinuotus ridikėlius laikykite šaldytuve ir suvartokite per savaitę.

Ridikėlių salotos su bulguru ir gražgrastėmis

Jums reikės:

•           150 g bulguro kruopų

•           250 g ridikėlių

•           2 skiltelių česnako

•           1 saujos šviežių petražolių

•           2 v. š. susmulkintų česnako laiškų

•           2 v. š. alyvuogių aliejaus

•           ½ a. š. druskos

•           3 v. š. vandens

•           1 citrinos sulčių

Gaminame:

Bulguro kruopas užpilkite vandeniu, įberkite druskos ir virkite apie 10 minučių. Ridikėlius nuplaukite, nupjaukite lapus, bet jų neišmeskite. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintą česnaką bei ridikėlius, įpilkite 2-3 šaukštus vandens ir pakepinkite, kol ridikėliai šiek tiek suminkštės.

Keptuvės turinį suberkite į salotų dubenį, sumaišykite su atvėsusiomis bulguro kruopomis, suberkite susmulkintus ridikėlių lapus, petražoles bei česnakų laiškus ir gerai išmaišykite. Galiausiai salotas pagardinkite citrinos sultimis, pasūdykite, dar kartą išmaišykite ir skanaukite.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder